-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

S.Lavrovas sako esąs pasirengęs aptarti su A.Blinkenu apsikeitimo kaliniais klausimą

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas penktadienį pareiškė, kad yra pasirengęs pokalbio su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu metu aptarti galimą apsikeitimą kaliniais, įskaitant amerikiečių krepšinio žvaigždę Brittney Griner.
Sergejus Lavrovas
Sergejus Lavrovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

A.Blinkenas trečiadienį sakė, kad Jungtinės Valstijos pateikė Rusijai „svarų pasiūlymą“ išlaisvinti du kalinamus amerikiečius: buvusį jūrų pėstininką Paulą Whelaną ir B.Griner.

Su šiuo klausimu susipažinęs šaltinis teigė, kad JAV vyriausybė pasiūlė Amerikoje nuteistą Rusijos ginklų prekeivį Viktorą Butą iškeisti į P.Whelaną ir B.Griner.

Uzbekistane viešintis S.Lavrovas nurodė, kad jo ministerija gavo oficialų JAV prašymą pasikalbėti telefonu, kai A.Blinkenas paskelbė minėtą pareiškimą. Rusijos diplomatijos vadovas sakė, kad bus pasirengęs pasikalbėti su JAV valstybės sekretoriumi, kai tik grįš į Maskvą, ir kad skambučio laikas dar derinamas.

S.Lavrovas sakė, kad yra pasirengęs aptarti apsikeitimo kaliniais klausimą, nors Užsienio reikalų ministerija nedalyvavo ankstesnėse diskusijose šiuo klausimu.

„Paklausysiu, ką jis turi pasakyti“, – teigė S.Lavrovas.

Ketvirtadienį paklaustas apie minėtą JAV pasiūlymą, Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad derybos dėl apsikeitimo kaliniais paprastai vyksta neviešai.

„Žinome, kad tokie klausimai aptariami neskelbiant tokios informacijos, – sakė D.Peskovas žurnalistams. – Paprastai visuomenė apie tai sužino, kai susitarimai jau būna įgyvendinti.“

Šie A.Blinkeno komentarai buvo pirmas kartas, kai JAV vyriausybė viešai atskleidė kokius nors konkrečius veiksmus, kurių ji ėmėsi, kad užtikrintų B.Griner paleidimą.

31 metų B.Griner, moterų krepšinio lygos WNBA čempionė, dukart laimėjusi olimpinį auksą su savo šalies rinktine, buvo sulaikyta Rusijoje vasario viduryje.

Krepšininkė pripažino, kad jos bagaže buvo rasta kapsulių elektroninėms cigaretėms su kanapių aliejumi, bet teigė nenumananti, kaip jos ten atsirado, nes daiktus kelionei į Rusiją ji krovėsi skubėdama.

B.Griner sulaikyta tarp Maskvos ir Vašingtono tvyrant įtampai, dar prieš Rusijai vasario 24-ąją pasiunčiant karius į Ukrainą. B.Griner sulaikymas sulaukė griežtos kritikos iš jos komandos draugų ir gerbėjų Jungtinėse Valstijose.

Šį mėnesį netoli Maskvos esančiame teisme prasidėjo jos bylos nagrinėjimas. Trečiadienį ji sakė teismui, kad nežino, kaip kapsulės atsidūrė jos krepšyje, bet nurodė turėjusi gydytojo rekomendaciją vartoti kanapes su darbu susijusiam skausmui palengvinti.

Jei ji bus pripažinta kalta dėl narkotikų gabenimo, jai gresia iki 10 metų kalėjimo.

J.Bideno administracija susidūrė su politiniu spaudimu siekti B.Griner ir kitų amerikiečių, kuriuos JAV paskelbė „neteisėtai sulaikytais“ paleidimo. Rusijos pareigūnai griežtai atmeta tokį amerikiečių traktavimą.

Mičigane dirbęs P.Whelanas, automobilių dalių bendrovės saugumo pareigūnas, buvo suimtas 2018 metų gruodį Maskvoje. 2020-aisiais jam buvo skirta 16 metų laisvės atėmimo bausmė už šnipinėjimą; šiuos kaltinimus jis neigia. JAV vyriausybė tuos kaltinimus pasmerkė kaip melagingus.

Rusija ne vienerius metus reiškė susidomėjimą 55 metų V. Buto, kuris yra žinomiausias Jungtinėse Valstijose kalinamas rusas, išlaisvinimu.

Jis yra nuteistas kalėti 25 metus. V.Buto gyvenimo istorija įkvėpė sukurti 2005 metų filmą „Karo dievas“ (Lord of War), kuriame pagrindinį ginklų kontrabandininko vaidmenį atliko Holivudo aktorius Nicolas Cage'as.

V.Butas buvo apkaltintas kelis dešimtmečius pardavinėjęs ginklus despotams, įsitraukusiems į vienus kruviniausių konfliktų pasaulyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius