Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

S.Tichanovskaja: A.Lukašenka gąsdina močiutes Maidanu, bet mes nenorime kraujo

Rimtu iššūkiu Aliaksandrui Lukašenkai prieš sekmadienį vyksiančius Baltarusijos prezidento rinkimus tapusi Svetlana Tichanovskaja, kuri į gatves sutraukia tūkstančius žmonių tiek Minske, tiek kituose miestuose, interviu „Belsat“ teigė, kad viskas esą labai paprasta – baltarusiai nori permainų ir nebijo šio noro parodyti.
Svetlana Tichanovskaja
Svetlana Tichanovskaja / „Scanpix“/AP nuotr.

A.Lukašenkos režimas turbūt žino, kad realus dabartinio prezidento populiarumas jau yra mažesnis nei S.Tichanovskajos, kuri į rinkimus žengia tiesiog su šūkiu, esą nugalėjusi nurodytų naują, sąžiningą balsavimą.

Kad sekmadienio rinkimai nebus švarūs, veik neabejojama. S.Tichanovskajai, į gatves pritraukiančiai dešimtis tūkstančių žmonių, jau bandoma neleisti vykdyti kampanijos.

Išankstinis balsavimas prasidėjo jau antradienį, ir nepriklausomi stebėtojai iškart paskelbė, kad vien Mogiliavo mieste jie masiškai išvaromi iš rinkimų apylinkių, tad kas joje vyksta, iki galo neaišku.

S.Tichanovskaja savo ruožtu teigia: „Ginsime savo balsus. Viskas bus paaiškinta. Pamatysime Centrinės rinkimų komisijos duomenis ir pamatysime tikruosius skaičius – viskas bus akivaizdu. Eisime į rinkimų apylinkę ir ginsime savo balsus.“

Bet ji taip pat ramina, kad esą kraujo niekas nenori, nors A.Lukašenka ir pats, ir per valstybinę žiniasklaidą vis garsiau gąsdina, neva gresia „žudynės Minske“, kurias organizuoja provokatoriai. Prezidentas neatsitiktinai prieš rinkimus važinėja po karinius poligonus – tai irgi signalas.

Tenori laisvų rinkimų

Jūsų dabar didelė atsakomybė, nes į kampanijos renginius ateina daug žmonių. Ar tikėjotės to?

– Tikėjausi, kad ateis daug žmonių. Suprantu, kad mūsų šalyje kilusi didelė paklausa permainoms. Į renginius ateina ne tik Sergejaus Tichanovskio, bet ir Viktoro Babarykos bei Valerijaus Cepkalos rėmėjai. Žmonės dabar labai vieningi. Jie nori pokyčių ir tai rodo.

– Ar tie, kurie ateina, tiksliai žino, ko nori? Ar tiesiog nori, kad pasitrauktų Lukašenka?

– Ką reiškia tiksliai? Jie nenori, kad juos griebtų stovinčius eilėje gatvėje. Jie tikrai nenori už valdžios kritiką sulaukti baudos ar keliauti už grotų penkiolikai parų.

Jie tikrai nenori būti čiaupiami darbe, nenori, kad su jais būtų elgiamasi kaip su vergais. Grubumas, kalbant apie bosus, žydi, žmonės nieko nevertina.

– Bet baltarusiai kentėjo tiek daug metų ir neidavo protestuoti...

– Eidavo. Buvo bandymų 2010 metais ir dar anksčiau, 1996-aisiais. Tai buvo taikūs veiksmai, kurie buvo nuslopinti.

Šiais metais situacija pasikeitė. Visų pirma, yra daug informacijos, ji greitai sklinda. To nebuvo 2010-aisiais ar prieš tai. Tada protestai buvo išvaikyti labai brutaliai.

Bet dabar nėra prasmės kalbėti apie Aikštę (Nepriklausomybės aikštę Minske, – red.). Problemų sprendimui yra civilizuotų metodų. Norime viską daryti legaliai.

„Scanpix“/AP nuotr./Svetlanos Tichanovskajos rėmėjai
„Scanpix“/AP nuotr./Svetlanos Tichanovskajos rėmėjai

Niekas nenori kraujo, niekas nenori, kad nukentėtų žmonės. Mums neseniai rodė tankus ir karius, bet jų niekam nereikia. Nenoriu, kad žmonės taip kentėtų. Kad to nebūtų, tereikia surengti laisvus rinkimus. Argi daug prašome?

Prezidentas – samdomas darbuotojas

– Laisvi rinkimai Lukašenkai reikštų valdžios praradimą.

– Pralaimės, ir ką? Po 26 metų gali pralaimėti. Prezidentas yra samdomas darbuotojas.

– Kai vyko parlamento rinkimai, pareigūnai irgi gąsdino revoliucija, „Maidanu“. Susidarė įspūdis, kad tada baltarusiai „Maidaną“ suprato kaip masinius protestus, o dabar tai suvokiama kaip galimi režimo veiksmai, kruvinos žudynės. Ar tikrai taip yra?

– Kas kalba apie „Maidaną“? Tik televizija. Niekas nenori jokio „Maidano“. Tai jis (A.Lukašenka, – red.) gąsdina močiutes, senelius, žmones, kurie žiūri TV, kad mes esame „maidanutai“. Niekas iš mūsų nėra pasakę žodžio „Maidanas“.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Aliaksandras Lukašenka
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Aliaksandras Lukašenka

Matome, kad žmonės išėjo į gatves paremti neįregistruotų kandidatų. Žmonės išėjo tiesiog pastovėti, ir toks OMON elgesys yra nusikalstamas.

Žmonės supranta, kad kelionė į Nepriklausomybės aikštę prilygtų mirčiai. Prezidentas gali sugalvoti pasiųsti tankus prieš mūsų žmones. Niekam to nereikia.

Yra kitų, teisėtų būdų kovoti. Galime streikuoti, nes giname savo teisę rinktis, kuri įrašyta Konstitucijoje, bet ši, deja, neveikia. Niekas nenori stoti prieš kulkas, o pareigūnai įsakymą šauti, manau, duotų lengvai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Svetlana Tichanovskaja
AFP/„Scanpix“ nuotr./Svetlana Tichanovskaja

– Ką šioje situacijoje gali padaryti Europos Sąjunga?

– Kai tik bendrauju su Europos šalimis ir kai yra proga, visada prašau kažkaip paveikti Lukašenką – kad net žmonėms panorus protestuoti prieš rinkimų klastojimą jis neįsakytų šaudyti. Tai nusikaltimas.

Lenkai daugiau uždirba ir ten viskas pigiau. O mūsų atlyginimai mažesni ir viskas brangiau. Vadinasi, mūsų vystymo kelias klaidingas.

Suprantu, kad Europos Sąjunga dabar iš tiesų nenori kištis. Mums svarbi bet kokia pagalba, net susirūpinimas ir nerimas.

– Dar yra JAV. Ar jos negali kažko padaryti?

– Manau, kad yra taip, kaip ir su Europos Sąjunga. Ar galite įsivaizduoti, kaip jaučiasi Lukašeka, kai atsibunda ir supranta, kad žmonės jo nebemyli? Taip gyventi šioje šalyje nebeįmanoma. Žmonės nenori šito prezidento.

– Ar Lenkija svarbi baltarusiams, jums asmeniškai?

– Žinoma, mes naudojame Lenkiją kaip pavyzdį. Pradėjome panašiame lygyje, Baltarusija anuomet gyveno net geriau. Pažiūrėkite, kur Lenkija yra dabar – žmonės laimingi, baltarusiai ten važiuoja užsidirbti, maisto, statybinių medžiagų.

Lenkai daugiau uždirba ir ten viskas pigiau. O mūsų atlyginimai mažesni ir viskas brangiau. Vadinasi, mūsų vystymo kelias klaidingas.

Kodėl neįmanoma sutarti su visais?

– Ar bus lengva pakeisti vystymosi vektorių ir iš Rytų pasukti į Vakarus?

– Matote, lengva nebus, užtruksime daug metų. Bet jei vadovas protingas, suprantantis, kaip veikia ekonomika ir verslas, turintis aiškų planą, tai pasiekti įmanoma.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Svetlanos Tichanovskajos rėmėjai – ir senoliai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Svetlanos Tichanovskajos rėmėjai – ir senoliai

Esu daugiau nei tikra, kad naujajam prezidentui, kuriam rūpės geranoriški santykiai su kaimynais, gretimos šalys padės. Jos padarys mums nuolaidų, kad pagreitintų mūsų šalies plėtrą.

Lenkija jau mums padeda, pavyzdžiui, humanitarinėje sferoje. Spėju, kad jie (Lenkija, – red.) nuo mūsų nenusisuks, jei viskas sugrius.

Suprantu, kad turime išorinių įsiskolinimų, kuriuos reikia padengti. Niekas Europos Sąjungoje su mumis blogai nesielgs.

– Tačiau Baltarusija labai artimai susijusi su Rusija, yra Sąjunginė valstybė. Tai irgi reikia kažkaip išspręsti?

– Neturime su niekuo pyktis. Argi XXI amžiuje tikrai neįmanoma sutarti su visomis šalimis? Ar tikrai reikia rinktis Rytus ar Vakarus? Kam?

Aš tikrai nedalyvausiu naujuose rinkimuose. Man nepatinka žodis „galia“, nesu dominuojanti asmenybė. Man gana šitos misijos.

– Ukraina daug metų norėjo draugauti su visais, vykdė daugiavektorinę politiką, bet visa tai baigėsi labai blogai. Rusija – stipri, savęs link traukianti šalis. Todėl ateis laikas, kai turėsite pasirinkti.

– Manau, kad pasirinks naujasis prezidentas, kurį išrinks žmonės. Nėra prasmės man užduoti tokius klausimus, nes mano užduotis labai konkreti – laimėti ir suorganizuoti naujus rinkimus.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Svetlana Tichanovskaja
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Svetlana Tichanovskaja

– Bet jūs galite laimėti tuos naujus rinkimus ir tapti prezidente!

– Aš tikrai nedalyvausiu naujuose rinkimuose. Man nepatinka žodis „galia“, nesu dominuojanti asmenybė. Man gana šitos misijos.

Jei naujasis prezidentas nuspręs, kad galiu būti šalies vyriausioji mokytoja, galėsiu sutikti. Juokauju, bet, jei rimtai, prezidento darbas nėra lengvas, jis labai sunkus.

Tik žmogus, kuris supranta, kaip viskas veikia, ir yra atitinkamai išsilavinęs, gali su tuo susitvarkyti. Kokia dar Tichanovskaja...

Aš turiu rodytis, kalbėti su žmonėmis, tai labai didelė atsakomybė. Turiu savų psichologinių barjerų. Niekada nesirodydavau prieš žmones. Buvau paprasta motina ir žmona. Pamažu tvarkauti – jei reikia, tai reikia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius