Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saakašvilis mano, kad Rusija tebesiekia jį nuversti

Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis sako suprantantis, jog jo šaliai nepavyks jėga susigrąžinti prorusiškų separatistinių regionų, tačiau taip pat baiminasi, kad Rusija dėl Tbilisio turi savų planų.
Michailas Saakašvilis
Michailas Saakašvilis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Duodamas interviu naujienų agentūrai „Reuters“ praėjus beveik metams po karo su Rusija, M.Saakašvilis sakė, kad pasaulis nepareikalavo Maskvos atsakomybės dėl „masinio etninio valymo“ Pietų Osetijos gruzinų kaimuose, nes baimintasi, jog tai gali pakenkti energetikos ir prekybos interesams.

Aš tebesėdžiu šiame kabinete, nors Putinas iškilmingai pažadėjo pakarti mane už kai kurių kūno dalių, sutriuškinti Gruzijos valstybingumą, – sakė Michailas Saakašvilis.M.Saakašvilis pabrėžė, jog faktą, kad jis iki šiol tebėra prezidentas, galima laikyti „beveik stebuklingo išlikimo istorija“.

Tačiau šalies vadovas pridūrė, kad Rusija, kuri yra dislokavusi savo pajėgas vos už 50 kilometrų nuo Gruzijos sostinės, neatsisakė planų jį nuversti, nors naujo karo grėsmė nėra labai didelė.

„Aš tebesėdžiu šiame kabinete, nors (Rusijos premjeras Vladimiras) Putinas iškilmingai pažadėjo pakarti mane už kai kurių kūno dalių, sutriuškinti Gruzijos valstybingumą, – sakė M.Saakašvilis – Daugeliu atžvilgių ši misija liko neužbaigta. Be abejo, tai kelia didelį nerimą“.

Praėjusių metų rugpjūtį Rusija sutriuškino Gruzijos pajėgas, kurios buvo pradėjusios puolimą prieš separatistinę Pietų Osetiją. Maskva pasiuntė tankus į Gruzijos gilumą ir susilpnino Vakarų šalių pasitikėjimą per Pietų Kaukazą nutiestų naftos ir dujų magistralių saugumu.

Artėjant šio karo pirmosioms metinėms įtampa vėl padidėjo, todėl baiminamasi, kad konfliktas gali atsinaujinti.

Šeštadienį Rusija perspėjo, jog panaudotų „visas turimas pajėgas“, kad apsisaugotų nuo Gruzijos „provokacijų“, kai Pietų Osetija pasiskundė, jog jos teritorija buvo apšaudyta minosvaidžių sviediniais iš Gruzijos. Tbilisis šiuo kaltinimus paneigė.

M.Saakašvilis sakė, jog jo šalis nesieks susigrąžinti Pietų Osetijos ir Abchazijos jėga, atsakydamas į praeitą mėnesį Tbilisyje viešėjusio JAV viceprezidento Joe Bideno pastabą, jog „reintegracijos karinio sprendimo nėra“.

„Kyla klausimas, ar kas nors pasaulyje nori, kad Europoje kiltų naujas karas, kuriame dalyvautų Rusija. Atsakymas akivaizdus: „Ne“. Būtent šią mintį išsakė viceprezidentas Bidenas, o mes jai pritariame“, – sakė Gruzijos lyderis.

Vakarų šalys smerkė Rusijos karinį atsaką į Tbilisio veiksmus ir vadino jį „neproporcingu“.

Tačiau jos taip pat peikė M.Saakašvilio surengtą puolimą prieš Pietų Osetiją, kuri, kaip ir prie Juodosios jūros esanti Abchazija, atsiribojo nuo centrinės Gruzijos valdžios po karų praėjusio dešimtmečio pradžioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius