Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saddamas Huseinas planavo pabėgimą iš kalėjimo, rašo jo advokatas

Nuverstasis Irako prezidentas Saddamas Husseinas 2006 metais planavo pabėgti iš amerikiečių prižiūrimo kalėjimo, o jam padėti turėjo ištikimi asmenys, tarp kurių buvo ir jo buvę asmens sargybiniai, rašo vienas nuteistojo Irako diktatoriaus advokatų.
Užsitarnauti Saddamo Husseino pasitikėjimą nebuvo lengvas darbas.
Saddamas Husseinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Saddamo Husseino pabėgimas turėjo įvykti 2006 metų vasarą, jam padėti turėjo Irako pasipriešinimo judėjimo dalyviai ir specialiosios asmens apsaugos pajėgos“, – rašoma Khalilo al Dulaimio knygoje „Sadamo Husseino pabėgimas iš JAV kalėjimo. Kas atsitiko“.

„Pagal paruoštą planą Irako kovotojai pirmiausia turėjo užpulti Bagdado Žaliąją zoną ir JAV jūrų pėstininkų būstinę sostinės oro uoste, o tada pulti kalėjimą, kuris yra netoli oro uosto“, rašoma 480 puslapių knygoje.

„Jis ketino bėgti į Irako vakarinę Anbaro provinciją, greitai suvienyti Irako pasipriešinimo pajėgas ir pulti Bagdadą“, – rašo Amane gyvenantis irakietis Kh.Dulaimis.

Tačiau šio plano buvo atsisakyta po „susišaudymo, kuris įvyko prie Saddamo Husseino įkalinimo vietos ir po kurio buvo sustiprinta pastato apsauga bei imtasi papildomų saugumo priemonių“, teigia advokatas.

Dar po šešių mėnesių, 2006 metų gruodį Saddamui Husseinui buvo įvykdyta mirties bausmė už nusikaltimus žmoniškumui. Irako teismas jį nuteisė už 148 šiitų vyrų ir berniukų žudynes, kurios buvo surengtos po 1982 metais buvusio pasikėsinimo į jo gyvybę.

JAV pajėgos suėmė Saddamą Husseiną 2003 metų gruodį netoli jo gimtojo Tikrito miesto, praėjus aštuoniems mėnesiams po diktatoriaus nuvertimo.

Arabų kalba šiais metais Chartume išleista knyga į kitas kalbas kol kas nėra išversta. Kaip teigiama leidinio aprašyme, savo knygoje Kh.Dulaimi atskleidžia Saddamo Husseino jam patikėtas „paslaptis“. Joje rašoma apie Bagdado užėmimą, Saddamo Husseino suėmimą ir kalinimą, be to publikuojama „500 laiškų, eilėraščių ir kitų buvusio prezidento ranka rašytų tekstų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius