-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sąjungininkai Vakaruose išreiškė palaikymą JK dėl Irano sulaikyto tanklaivio

Irano pajėgoms užėmus su Jungtinės Karalystės vėliava plaukiojusį tanklaivį, Persijos įlankos regione šeštadienį dar labiau paaštrėjo įtampa, išaugusi Jungtinėms Valstijoms pareiškus, kad jų kariuomenė numušė iraniečių bepilotį lėktuvą.
Tanklaivis „Stena Impero“
Tanklaivis „Stena Impero“ / „Scanpix“/AP nuotr.

Didžiosios Britanijos sąjungininkai paragino paleisti laivą ir perspėjo apie padėties eskalavimo pavojaus.

„Vien bėdos“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pranešė vesiantis derybas su Londonu dėl Irano revoliucinės gvardijos įvykdyto užėmimo.

„Tai tik patvirtina tai, ką sakau apie Iraną: bėdos, vien bėdos“, – penktadienį pareiškė jis Baltuosiuose rūmuose susirinkusiems reporteriams.

Prezidentas vėl pasmerkė 2015 metais Irano ir Vakarų galybių sudarytą sutartį, kuria siekiama pažaboti Teherano branduolines ambicijas. D.Trumpas pavadino jo pirmtako Baracko Obamos iniciatyva parengtą dokumentą „absurdišku susitarimu“.

Dabartinis Baltųjų rūmų vadovas pernai išvedė Jungtines Valstijas iš vadinamojo Bendrojo išsamių veiksmų plano (JCPOA) ir grąžino Iranui skaudžias sankcijas.

„Tvirta“ reakcija

Britų užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas pareiškė, kad Teherano sprendimas užimti tanklaivį yra „nerimą keliantis ženklas, kad Iranas galbūt nusprendė elgtis neteisėtai ir destabilizuoti padėtį“.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministerija šeštadienį iškvietė Irano reikalų patikėtinį Londone pasiaiškinti dėl su JK vėliava plaukiojusio tanklaivio užėmimo Hormūzo sąsiauryje, pranešė laikraštis „The Guardian“.

Vis tik Britanijos vyriausybės nepaprastųjų situacijų komitetas COBRA naktį į šeštadienį nusprendė susilaikyti nuo karinių veiksmų ir apsiriboti diplomatinėmis priemonėmis.

Keliomis valandomis anksčiau Gibraltaro teismas pranešė pratęsiantis 30 dienų Irano tanklaivio „Grace 1“ sulaikymą. Šis laivas prieš dvi savaites buvo sulaikytas įtariant, kad juo mėginama nuplukdyti naftos Sirijai, pažeidžiant Europos Sąjungos sankcijas.

„Mūsų reakcija bus apgalvota, bet tvirta. Mėginome rasti būdą išspręsti „Grace 1“ klausimą, bet BŪTINAI pasirūpinsime mūsų laivų saugumu“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė jis.

JK vyriausybės narys James'as Brokenshire'as pareiškė, kad Londonas tebemėgina pradėti su Teheranu dialogą dėl šio incidento.

„Iraniečių veiksmai yra visiškai nepriimtini. Labai svarbu, kad išsaugotume laivybos laisvę Persijos įlankoje“, – BBC radijui sakė jis.

„Norėtumėm išspręsti šį reikalą diplomatiniu būdu“, – pridūrė jis.

„Pavojingas eskalavimas“

Vokietija taip pat paragino Iraną nedelsiant paleisti Švedijai priklausantį ir su JK vėliava plaukiojantį tanklaivį „Stena Impero“.

Užsienio reikalų ministerija Berlyne pavadino šio laivo sulaikymo faktą „jau ir šiaip įtemptos padėties pavojingu eskalavimu“.

Būtinybė mažinti įtampą

Panašų pareiškimą padarė ir Prancūzija, kurios užsienio reikalų ministerija pareiškė, jog Irano veiksmai „trukdo reikalingam įtampos Persijos įlankos regione deeskalavimui“.

„Raginame Irano valdžią nedelsiant paleisti laivą ir jo įgulą, taip pat gerbti laivybos laisvės principus Persijos įlankoje“, – nurodė ministerija.

Rusija: JAV naudojasi padėtimi Persijos įlankoje

Faktas, kad dar paaštrėjus įtampai Persijos įlankos regione JAV nedelsdamos paskelbė rengiančios laivybos apsaugos operaciją, reiškia, jog JAV ieško preteksto padidinti karinį dalyvavimą regione, pareiškė vienas aukšto rango Rusijos parlamentaras.

„Tai, kaip ryžtingai buvo paskelbta apie (operacijos) rengimą patvirtina spėjimą, kad JAV tiesiog laukė progos padidinti savo karinį dalyvavimą regione – ir sulaukė“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė Rusijos parlamento aukštųjų rūmų Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Konstantinas Kosačiovas.

„Nemanau, kad dėl to staigiai padidės karinio konflikto tikimybė – nei Iranas, nei JAV daugiausia nesuinteresuoti pradėti realų karą. Tačiau „nervų gadinimo žaidimas“ ir statymų didinimas tęsis toliau. Čia pavojingiausiu tampa atsitiktinumo veiksnys, taip pat trečiųjų šalių provokacijos“, – įsitikinęs rusų senatorius.

Pasak jo, niekas negali uždrausti JAV rengti manevrus tarptautiniuose vandeniuose, „bet istorija moko, kad amerikiečių karinių grupuočių pasirodymas kuriame nors regione – jau ilgą laiką yra ne saugumo, o rizikos didėjimo faktorius“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius