-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sakartvele įkalintas valdžios kritikas, žurnalistas N.Gvaramija

Sakartvelas pirmadienį trejiems su puse metų įkalino žinomą žurnalistą ir populiariausios šalyje televizijos savininką, kritikuojantį šios nedidelės Kaukazo valstybės vyriausybę.
Nika Gvaramija
Nika Gvaramija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nika Gvaramija, opoziciją palaikančio televizijos kanalo „Mtavari TV“ laidų vedėjas ir savininkas, buvo pripažintas kaltu pakenkęs televizijos, kuriai anksčiau vadovavo, finansiniams interesams, pranešė Tbilisio miesto teismo teisėjas.

N.Gvaramija taip pat buvo Sakartvelo eksprezidento Michailo Saakšvilio advokatas. M.Saakašvilis šiuo metu atlieka už piktnaudžiavimą įgaliojimais jam skirtą šešerių metų laisvės atėmimo bausmę. Buvęs valstybės vadovas jam paskelbtą nuosprendį laiko politiškai motyvuotu.

N.Gvaramija sakė, kad jam iškelta byla siekiama nutildyti valdžią kritikuojančią žiniasklaidą.

Jo advokatas Dito Sadžaglišvilis pareiškė, kad N.Gvaramijai paskelbtas nuosprendis yra neteisėtas, ir pridūrė: „Gvaramija pateko į politinę nelaisvę.“

„Sakartvele vykdomos politinės represijos“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

„Demokratinėse šalyse žurnalistai nėra įkalinami už kitokią nuomonę“, – pridūrė advokatas.

Garsūs Sakartvelo televizijos kanalų laidų vedėjai ir vadovai jau seniai kaltina valdančiosios partijos „Sakartvelo svajonė“ vyriausybę, kad ji naudojasi teismų sistema kritiškiems balsams slopinti.

Teisių gynėjai taip pat reiškia susirūpinimą dėl žiniasklaidos laisvės Sakartvele, atkreipdami dėmesį, kad beveik visų šalies vyriausybę kritikuojančių nepriklausomų televizijos kanalų vadovams ir savininkams yra iškeltos bylos.

Sakartvelo žmogaus teisių ombudsmenė Nino Lomdžarija ir su korupcija kovojanti nevyriausybinė organizacija „Transparency International“ sekmadienį pareiškė, kad išnagrinėjo N.Gvaramijos bylą ir nerado jokių neteisėtų veiksmų įrodymų.

2015 metų spalį N.Gvaramija pareiškė, kad vyriausybės tarpininkas grasino paviešinti slapta nufilmuotus jo „asmeninio gyvenimo“ vaizdo įrašus, taip siekiant priversti jį pasitraukti iš žurnalistikos.

2007–2009 metais N.Gvaramija užėmė kelis postus vyriausybėje ir prižiūrėjo M.Saakašvilio paskelbtą karą korupcijai.

Nuo 1991 metų, kai subyrėjus Sovietų Sąjungai Sakartvelas atgavo nepriklausomybę, nepriklausomos šalies žiniasklaidos santykiai su valdžia dažnai buvo įtempti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius