2020 10 31 /12:33

Sakartvele vyksta parlamento rinkimai

Sakartvele šeštadienį 8 val. vietos (6 val. Lietuvos) laiku prasidėjo parlamento rinkimai.
Rinkimai Sakartvele
Rinkimai Sakartvele / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prie Juodosios jūros esantis kalnuotas Sakartvelas laikomas vienu iš retų demokratijos pavyzdžių tarp buvusių sovietinių respublikų. Tačiau rinkimai šioje beveik 4 mln. gyventojų turinčioje šalyje reguliariai išprovokuoja masinius protestus, o tvarkingas valdžios perdavimas čia įvyko tik kartą – po 2012 metų parlamento rinkimų.

Šios mažytės Kaukazo valstybės politikoje dominuoja dvi ryškios figūros – ekscentriškas buvęs prezidentas Michailas Saakašvilis, kuriam teko bėgti iš šalies, ir milijardierius ekspremjeras Bidzina Ivanišvilis.

Demonstruodami beprecedentį susiskaldžiusios opozicijos vieningumą, M.Saakašvilio „Vieningasis nacionalinis judėjimas“ ir mažesnės opozicinės partijos suvienijo jėgas ir drauge metė iššūkį B.Ivanišvilio vadovaujamai valdančiajai „Sakartvelo svajonė“.

B.Ivanišvilio partija yra valdžioje nuo 2012 metų.

Kritikai kaltina B.Ivanišvilį, laikomą įtakingiausiu žmogumi Sakartvele, politinių oponentų persekiojimu. Jie taip pat sako, kad ekspremjeras sukūrė korupcinę sistemą, kurioje privatūs interesai svarbesni už politiką.

Šeštadienio rytą balsuoti Tbilisyje atėjęs B.Ivanišvilis sakė atidavęs „savo balsą už europietišką mūsų šalies plėtrą, taiką ir kiekvienos šeimos gerovę“.

Jis sakė esąs įsitikinęs savo partijos pergale ir teigė besitikintis, kad „Sakartvelo svajonė“ surinks apie 60 proc. balsų, tad jai nereikės kitų partijų paramos formuojant vyriausybę.

„Gausime parlamente ne mažiau kaip 100 mandatų“, – kalbėjo B.Ivanišvilis.

„Neriboti ištekliai“

Sakartvelo prezidentė Salomė Zurabišvili, atėjusi balsuoti, savo ruožtu pažymėjo, kad rinkimai vyksta sudėtingomis koronaviruso pandemijos sąlygomis, tačiau paragino visus piliečius juose dalyvauti.

Rinkimuose jau balsavo ir šalies ministras pirmininkas Georgijus Gacharija, pažymėdamas, kad atidavė balsą „už ateitį ir demokratines vertybes“.

Premjeras žadėjo, kad balsavimas bus laisvas ir sąžiningas, ir paskatino piliečius balsuoti rinkimuose, kurie „apibrėš tolesnę sėkmingą Sakartvelo plėtrą“.

„Mes galime parodyti pasauliui dar vieną pavyzdį, surengdami pavyzdingus rinkimus – laisvus, atvirus, demokratiškus ir skaidrius“, – sakoma jo pranešime.

Tiek valdantieji, tiek opozicija sako neabejojantys savo būsima pergale. Tačiau analitikai kalba, kad rinkimų baigtį sunku prognozuoti, turint galvoje, kad viešosios nuomonės apklausose opozicija tik nedideliu skirtumu lenkia valdančiuosius.

Be to, „Sakartvelo svajonė“ kovoje su opozicija gali nekontroliuojamai naudotis neribotais administraciniais ir finansiniais ištekliais“, AFP sakė analitikas Gija Nodija.

Dėl sudėtingų Sakartvelo rinkimų taisyklių galutinė 150 vietų parlamento sudėtis gali paaiškėti tik lapkričio pabaigoje.

„Sakartvelas pabudo“

Vos prasidėjus balsavimui, prie vienos iš Tbilisio centre esančių rinkimų apylinkių nusidriekė kelių dešimčių rinkėjų eilė.

„Esu labai optimistiškai nusiteikęs, Sakartvelas šiandien atsikratys Ivanišvilio ir jo korumpuotos vyriausybės“, – po balsavimo AFP sakė santechnikas Laša Gurulis.

Kita rinkėja, matematikė Lamara Lagvilava, sakė balsavusi už opoziciją.

„Sakartvelas nebegali pakęsti „Sakartvelo svajonės“ vyriausybės nekompetencijos“, – pridūrė ji.

Ketvirtadienį dešimtys tūkstančių M.Saakašvilio šalininkų surengė mitingą Tbilisio centrinėje aikštėje ir džiūgavo, kai jis kreipėsi į susirinkusiuosius vaizdo ryšiu.

M.Saakašvilis, per 2003 metų Rožių revoliuciją į valdžią atėjęs charizmatiškasis reformatorius, baigiantis jo antrajai kadencijai 2013 metais buvo priverstas bėgti iš Sakartvelo, baimindamasis, kad bus suimtas dėl prokurorams jam iškeltų kaltinimų piktnaudžiavimu valdžia. Šiuos kaltinimus jis pats neigia ir vadina politiškai motyvuotais.

Dabar jis gyvena Ukrainoje, o prezidentas Volodymyras Zelenskis jį paskyrė vadovauti Ukrainos nacionalinės reformų tarybos vykdomajam reformų komitetui.

„Sakartvelo svajonės“ populiarumas smarkiai priblėso dėl kritiškai vertinamos jos ekonominės politikos ir, daugelio nuomone, atitolimo nuo demokratinio kurso.

„Oligarchas, kuriam priklauso apie 40 proc. Sakartvelo valstybės turto, pasisavino valstybę ir tvarkosi joje kaip savo valdose“, – interviu AFP sakė M.Saakašvilis.

Nors „Sakartvelo svajonė“ ir „Vieningais nacionalinis judėjimas“ tvirtai dominuoja politinėje arenoje, šįmet priimti rinkimų įstatymai pagerino mažesnių partijų galimybes prasimušti į parlamentą, nes rinkimų kartelė buvo nuleista iki 1 procento.

Balsavimo apylinkės veiks iki 20 val. vietos (18 val. Lietuvos) laiku.

Rinkimus stebi Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojai.

Užsidarius rinkimų apylinkėms turėtų būti paskelbti balsavusiųjų apklausų rezultatai, o preliminarių rezultatų laukiama ne anksčiau kaip vidurnaktį vietos (22 val. Lietuvos) laiku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius