Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sakartvelo parlamentas ėmėsi įstatymo projekto dėl „užsienio agentų“

Sakartvelo parlamentas antradienį pradėjo svarstyti prieštaringai vertinamą įstatymo projektą dėl vadinamųjų užsienio agentų, pakursčiusį būgštavimus dėl neramumų ir plačiai kritikuojamą dėl artimumo rusiškam teisės aktui.
Protestas Sakartvele
Protestas Sakartvele / „AP“/„Scanpix“

Įstatymų leidėjai iš valdančiosios partijos „Sakartvelo svajonė“, turinčios didelę daugumą parlamente veikiausiai priims šį įstatymą pirmuoju skaitymu.

Antradienio vakarą buvo suplanuota dar viena protesto akcija, nukreipta prieš šį teisės aktą.

Pirmadienį Sakartvelo sostinėje maždaug 10 tūkst. žmonių buvo išėję į gatves protestuoti, vyriausybei vėl pateikus minimą įstatymo projektą. Kritikų teigimu, jis atspindi represinius Rusijos teisės aktus, naudojamus opozicijai nutildyti ir įbauginti.

„Sakartvelo svajonė“ šį pasiūlymą paskelbė anksčiau šį mėnesį, atgaivindama panašų įstatymo projektą, kuris prieš metus buvo atmestas kilus masiniams protestams.

Daugelį metų Sakartvelas siekia stiprinti santykius su Vakarais, tačiau dabartinė valdančioji partija kaltinama bandymu atkurti buvusios sovietinės respublikos ryšius su Rusija.

Pirmadienį per parlamento komiteto posėdį dėl minimo įstatymo projekto kilo muštynės. Posėdžio vaizdo įraše užfiksuota, kaip opozicijos parlamentaras smogia į galvą valdančiosios partijos įstatymų leidėjui.

Projektas sukėlė pasipiktinimą šalyje – daug kas teigia, kad juo kenkiama Sakartvelo siekiui tapti Europos Sąjungos nare.

Įstatymo projekte numatyta, kad bet kuri nepriklausoma organizacija, gaunanti daugiau kaip 20 proc. lėšų iš užsienio, turi būti registruojama kaip „organizacija, turinti užsienio jėgos interesus“.

Praėjusių metų pasiūlyme buvo vartojama sąvoka „užsienio įtakos agentas“.

„Sakartvelo svajonė“ formuluotę teigė pakeitusi dėl to, kad pripažino, jog pirminė versija turėjo neigiamą atspalvį.

Sąvoka „užsienio agentas“ yra įsišaknijusi sovietinėje praeityje, o žmones, kuriems taikoma, pasmerkia išdavikų ir valstybės priešų etiketėms.

Analitikai teigia, kad slaptu bendradarbiavimu su Kremliumi įtariama partija mano, jog Vakarų finansavimas Sakartvelo prodemokratinėms nevyriausybinėms organizacijoms ir nepriklausomai žiniasklaidai yra iššūkis jos valdžiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius