-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 11 /13:22

Sakartvelo valdančiosios partijos lyderis B.Ivanišvilis paskelbė paliekąs politiką

Sakartvelo valdančiosios partijos lyderis milijardierius Bidzina Ivanišvilis pirmadienį pranešė, kad jo „misija įvykdyta“ ir kad jis nusprendė trauktis iš politikos.
Bidzina Ivanišvili
Bidzina Ivanišvili / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

B.Ivanišvilis šį pranešimą paskelbė jo partijai „Sakartvelo svajonė“ nedidele persvara laimėjo praeitais metais įvykusius parlamento rinkimus, išprovokavusius opozicijos protestus.

„Manau, kad mano misija įvykdyta. Priėmiau sprendimą galutinai atsitraukti nuo politikos ir visiškai palikti valdžią. Palieku tiek partijos [„Sakartvelo svajonė“] pirmininko postą, tiek pačią partiją“, – sakoma B.Ivanišvilio pranešime.

Jis pridūrė, kad šį sprendimą, bet kita ko, nulėmė faktas, kad jam greitai sukaks 65-eri. B.Ivanišvilis sakė norįs grįžti prie gyvenimo, koks jis buvo prieš verslininkui ateinant politiką 2011 metais.

B.Ivanišvilis teigė, kad jo pasitraukimas „Sakartvelo svajonę“ ne susilpnins, o dar labiau sustiprins ir padarys gyvybingesnę.

„Esu įsitikinęs, kad Sakartvelo žmonės lygiai taip pat įvertins mano šiandieninį žingsnį, nulemtą tokių pačių interesų, dėl kurių atėjau į politiką“, – sakė jis.

B.Ivanišvilis pridūrė, kad atėjo laikas „į priešakines gretas išeiti jauniems žmonėms“.

Nauju „Sakartvelo svajonė“ pirmininku gali tapti buvęs parlamento vadovas Iraklis Kobachidzė, pirmadienį pranešė šalies žiniasklaida, remdamasi šaltiniais partijoje.

Remiantis pranešimais, jau priimtas sprendimas partijos vairą patikėti I. Kobachidzei, kuris šiuo metu eina „Sakartvelo svajonės“ vykdomojo sekretoriaus pareigas.

Partijos Politinės tarybos posėdis, kuriame bus išrinktas naujasis pirmininkas, įvyks artimiausiu metu.

Nuo 2012 metų šalį valdančios „Sakartvelo svajonės“ populiarumas smarkiai priblėso dėl kritiškai vertinamos jos ekonominės politikos ir, daugelio nuomone, atitolimo nuo demokratinio kurso.

B.Ivanišvilis – turtingiausias Sakartvelo žmogus – 2013 metais atsistatydino iš ministro pirmininko posto, praėjus vos metams po darbo pradžios, bet daugelis jį tebelaikė faktiniu šalies lyderiu. Jo kritikai kaltino milijardierių „valstybės užgrobimu“.

Be to, kritikai kaltino B.Ivanišvilį politinių oponentų persekiojimu ir sakė, kad ekspremjeras sukūrė korupcinę sistemą, kurioje privatūs interesai svarbesni už politiką.

Jis sugrįžo į politiką 2018 metais, tapęs „Sakartvelo svajonės“ lyderiu.

Vėliausi Sakartvelo parlamento rinkimai vyko spalį ir lapkritį, bet per pirmąjį turą kilo didelių protestų, o antrąjį boikotavo opozicija.

Opozicijos partijos kaltino „Sakartvelo svajonę“ masiniais klastojimais, bet valdantieji šias pretenzijas atmetė.

Sakartvelas užmezgė glaudžius ryšius su Vakarų šalimis, kai 2003 metais įvykusi Rožių revoliucija iškėlė į valdžią prezidentą Michailą Saakašvilį, kurio vyriausybė ėmėsi demokratinių reformų ir kovos su korupcija.

Tačiau 2008 metais kilęs trumpas karas su Rusija ir vidaus politinės rietenos aptemdė viltis, kad šaliai pavyks įstoti į NATO ir Europos Sąjungą.

2013 metais pasibaigus M.Saakašvilio antrai kadencijai prezidento poste jis buvo priverstas palikti šalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius