-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šalčio „pabaisa iš rytų“ iš Europos nesitraukia

Europą tebekaustanti šalčio banga jau nusinešė mažiausiai 24 gyvybes, o naktį iš antradienio į trečiadienį užklojo sniegu palmėmis apaugusius Viduržemio jūros paplūdimius.
Europą sukaustė iš Sibiro atslinkusi šalčio banga
Europą sukaustė iš Sibiro atslinkusi šalčio banga / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kai kuriose Vokietijos dalyse praėjusią naktį termometrų stulpeliai krito iki -24 laipsnių pagal Celsijų, o Estijoje naktį buvo 29 laipsniai šalčio.

Taip pat baiminamasi dėl šalčio keliamo pavojaus benamiams ir senyviems žmonėms.

Daugybėje Senojo žemyno miestų buvo įkurta laikinų pastogių namų neturintiems žmonėms. Dauguma nuo penktadienio mirtinai sušalusių žmonių buvo benamiai.

Lenkijoje nuo šalčio mirė mažiausiai devyni žmonės, Prancūzijoje – keturi, tarp jų – beveik 100-metė senutė, kurios palaikai buvo rasti prie senelių namų. Penki asmenys mirtinai sušalo Lietuvoje, trys – Čekijoje, o dar du – Rumunijoje. Vienos 83 metų rumunės kūnas buvo rastas apsnigtose gatvėse. Be to, vienas benamis nuo šalčio mirė Italijoje.

Žvarbūs orai iš Europos nesitrauks ir trečiadienį; šiaurės Prancūzijoje laukiama iki 12 laipsnių šalčio, o šalies pietinėje dalyje, kur paprastai vyrauja šilti orai, termometrai turėtų rodyti -6 laipsnius pagal Celsijų.

Ispanijos meteorologai praneša, kad šalis sulauks dar daugiau sniego. Katalonijoje dėl netikėtai užklupusios žiemos nustojo važinėti mokyklos autobusai; pamokos nevyksta ir Kanarų salose, kur siautėja atšiaurus vėjas.

Arktyje pastaruoju metu tvyro neįprastai šilti orai, o arktinis frontas atnešė sniego net į švelnaus klimato Viduržemio jūros salas Korsiką ir Kaprį.

Benamių surašymas

Belgijos Vervjė ir Šarlerua miestų bei Briuselio regiono Eterbeko komunos valdžia nurodė policijai prievarta suimti benamius, kurie nesutinka eiti į prieglaudas.

Raudonasis Kryžius, įkūręs Europoje specialių pagalbos komandų, paragino gyventojus pasirūpinti savo kaimynais ir artimaisiais.

Belgijos Vervjė ir Šarlerua miestų bei Briuselio regiono Eterbeko komunos valdžia nurodė policijai prievarta suimti benamius, kurie nesutinka eiti į prieglaudas.

„Tiesiog pasibeldus į kažkieno duris ir patikrinus, ar jie turi viską, ko reikia, galite daug ką pakeisti. Tai gali būti gyvybės ir mirties klausimas“, – nurodė organizacijos atstovai.

Prancūzų Raudonasis Kryžius paprašė paaukoti 10 tūkst. pledų, o apie 50 vietos pareigūnų Paryžiaus regione pažadėjo naktį iš antradienio į trečiadienį nakvoti lauke, kad atkreiptų dėmesį į sunkią benamių dalią.

„To tikslas yra ne surengti šou, o pasmerkti neveikiančią sistemą“, – pareiškė Paryžiaus priemiesčio Etampo mero pavaduotoja Mama Sy.

Paryžiaus pareigūnai per anksčiau šį mėnesį pirmąkart istorijoje surengtą benamių surašymą suskaičiavo Prancūzijos sostinėje apie 3 tūkst. benamių. Vis dėlto, pareigūnų teigimu, mieste jų gali būti gerokai daugiau.

„Sibiro meška“

Arktinis frontas, britų žiniasklaidos pavadintas „Pabaisa iš rytų“ (Beast from the East), į Londoną atnešė daug sniego.

Nyderlandai šį meteorologinį reiškinį praminė „Sibiro meška“, o Švedija – „sniego patranka“.

Oro bendrovė „British Airways“ pranešė, kad Londono Hitrou oro uoste trečiadienį buvo atidėta apie 60 jos skrydžių.

Britų meteorologijos tarnyba informavo, kad kaimiškos vietovės gali būti kelias dienas nepasiekiamos dėl užpustytų kelių, bei perspėjo apie „ilgalaikius elektros energijos ir kitų paslaugų, tokių kaip telefono ir mobilusis ryšys, tiekimo sutrikimus“.

Italijoje dėl šalčių antradienį buvo uždaryta daugelis mokyklų ir darželių. Be to, kitą savaitę šalies mokymo įstaigos neveiks dėl artėjančių visuotinių rinkimų.

Italai taip pat piktinasi sutrikusiu traukinių eismu, nes geležinkelių darbuotojai dėl technikos stygiaus turi valyti sniegą ir ledą rankomis.

Antradienį paryčiais buvo uždarytas Neapolio oro uostas, o dėl apledėjusių kelių nevažinėjo miesto viešasis transportas. Tuo tarpu Romoje šiek tiek atšilo, todėl trečiadienį sostinės mokyklos jau turėjo būti atidarytos.

Rusijos dujų gigantė „Gazprom“ pranešė, kad per pastarąsias šešias dienas eksportavo į šąlančią Europą rekordinį dujų kiekį. Pirmadienį europiečiams buvo pristatyta 667 mln. kubinių metrų dujų.

VIDEO: „Pabaisa iš rytų“ gąsdina Jungtinę Karalystę – šalčiausia savaitė per trejus metus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius