Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šalį smaugia sankcijos

Vakarų valstybių ir Teherano santykius pastaruoju metu įkaitino JAV ir Europos Sąjungos (ES) ketinamos įvesti naujos griežtos sankcijos Irano finansinėms institucijoms ir svarstymai paskelbti šios šalies naftos embargą.
Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas
Griežtos Vakarų šalių sankcijos Irano prezidentui Mahmoudui Ahmadinejadui tapo rimtu galvos skausmu / AFP/„Scanpix“ nuotr.
  • Sausio 1-ąją Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas Barackas Obama pasirašė įstatymą, numatantį, kad įmonės, bendradarbiaujančios su Irano centriniu banku – tarpininku tarp naftos gavybos verslo ir pirkėjo, – bus atskirtos nuo JAV finansų sistemos. Netrukus po to Irano valiuta nuvertėjo 12 proc. Šiuo žingsniu siekta užblokuoti Teheranui itin svarbias pajamas už naftą.
  • ES valstybės praėjusį gruodį susitarė uždrausti naftos importą iš Irano, tačiau kol kas nenumatė, nuo kada pradėti taikyti embargą.
  • Didžioji Britanija pranešė nutraukianti visus ryšius su Irano bankais, Kanada uždraudė naftos produktų, naftos ir dujų eksportą. Paskelbus šias sankcijas išsyk pakilo naftos kainos.
  • Nuo 2006 iki 2010 metų JT Saugumo Taryba dėl Teherano atsisakymo nutraukti urano sodrinimo programą patvirtino keturis sankcijų Iranui paketus. Sankcijos taikomos Irano branduolinei ir raketų pramonei, bankų sričiai bei šias šakas aprūpinantiems ir finansuojantiems privatiems asmenims ir bendrovėms. Fiziniams asmenims taikomi judėjimo suvaržymai, įšaldyti jų aktyvai.
  • Be JT ir ES, sankcijas Iranui taiko ir atskiros šalys: JAV, Kanada, Australija, Pietų Korėja, Japonija, Šveicarija, Indija, Izraelis.
  • Itin griežtoms naujoms sankcijoms, kurios turėtų įtakos Irano naftos ir dujų sektoriui, nepritaria Rusija, Kinija, Brazilija, Indija ir PAR.
  • Iranui taikomos sankcijos apsunkino branduolinės programos vystymą – Teheranui sudėtinga įsigyti šiai programai reikalingų medžiagų ir įrangos. Sankcijos taip pat turėjo milžinišką įtaką šalies ekonomikai. Iš Irano pasitraukė ne viena tarptautinė naftos bendrovė, sumažėjo naftos produktų gamyba.
  • JAV ekspertai skaičiuoja, kad dėl taikomų sankcijų Iranas kasmet netenka apie 60 mlrd. JAV dolerių vertės investicijų į energetikos sektorių. Daugelis tarptautinių bendrovių nebendradarbiauja su Iranu baimindamosi netekti prieigos prie Vakarų valstybių rinkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius