Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šalis, kurioje negalioja įstatymai: Somalis (nuotraukos)

Somalio piliečiai be nuolatinės nacionalinės valdžios gyvena nuo 1991 metų sausio 26 d., kai nuo valdžios buvo nuverstas karinis šalies lyderis Siadas Barre. Ką Somaliui ir jo žmonėms davė dvidešimt metų pilietinio karo ir nestabilumo?
Gyvenimas Somalyje
Gyvenimas Somalyje / „Scanpix“ nuotr.

Konfliktai

Praėjusio amžiaus paskutinįjį dešimtmetį konfliktai Somalyje kilo tarp konkuruojančių vietos karo vadų ir į klanus susiskaldžiusių kovotojų. Šių konfliktų rezultatas – po šalį išplitęs badas bei Jungtinių Tautų (JT) ir Jungtinių Valstijų įsikišimas į konfliktą bei netrukus – gėdingas atsitraukimas iš šalies.

Kovos šalyje tęsėsi, nors ir ne taip intensyviai, iki 2006 metų, kai Jungtiniams Islamo Teismams (angl. Union of Islamic Courts) pavyko perimti visos šalies sostinės Mogadišo kontrolę.

Tuomet su JAV pagalba norėdama iš Somalio sostinės išstumti islamistus į Somalį įsiveržė Etiopija. Tačiau šiai valstybei nepavyko perimti kontrolės ir nuo to laiko iki šiol Mogadišas yra nuolatinių kovų tarp JT remiamos pereinamojo laikotarpio laikinosios šalies vyriausybės ir su teroristiniu tinklu „al-Qaeda“ siejamos kovotojų grupuotės „al-Shabab“ veiksmo vieta.

Šalyje yra maždaug 1,4 mln. perkeltųjų šalies viduje asmenų (angl. internally displaced people) – daugiausiai jų yra šalies vidurinje ir pietinėje dalyse, taip pat sostinę Mogadišu supančiose apylinkėse.

Dėl pilietinio karo per du milijonai šalies gyventojų, sudarančių 20 proc. visų Somalio piliečių, buvo priversti palikti savo namus.Šalies šiaurinė dalis buvo sąlyginai taiki, ypatingai buvusi britų kontroliuojama teritorija Somalilandas. Nors šios teritorijos nepriklausomybė tarptautiniu lygmeniu nepripažįstama, joje vyksta demokratiški rinkimai. Praėjusiais metais čia buvo taikiai perduota valdžia – tai vis dar yra retenybė Afrikoje.

Kaimyninis Putlandas taip pat savarankiškai tvarko savo teritorijos reikalus, tačiau tvirtina, kad nori išlikti Somalio dalimi. Didžioji dalis piratų, kurie, naudodamiesi šalyje įsitvirtinusia anarchija užgrobia laivus, įsitvritinę Putlando uostamiesčiuose.

Pabėgėliai

Dėl pilietinio karo per du milijonai šalies gyventojų, sudarančių 20 proc. visų Somalio piliečių, buvo priversti palikti savo namus. Apie 678 tūkst. buvo pripažinti pabėgėliais užsienio valstybėse, tuo tarpu tūkstančiai kitų somaliečių gyvenimą konfliktų draskomoje tėvynėje iškeitė į gyvenimą svetur.

Pasaulyje yra daugiau nei 600 tūkst. užregistruotų Somalio pabėgėlių. Ši didžiulė imigracija labiausiai pasireiškė per pastaruosius dvidešimt metų. Pagrindinis masinis išvykimas iš šalies įvyko per pilietinį karą 1991 metais. Vėliau, per ateinantį dešimtmetį, daugybė pabėgėlių sugrįžo į Somalį iš kaimyninių valstybių. Tačiau nuo 2005 metų prasidėjo naujas masinis išvykimas, kurį labiausiai iššaukė kovos tarp islamistų ir laikinosios vyriausybės pajėgų.

Gyvenimo lygis

Šalies, kuri du dešimtmečius kenčia nuo konfliktų, gyvenimo standartai Somalyje po truputį gerėjo. Somalis išlieka skurdi Afrikos valstybė, tačiau jos žmonės sugebėjo atrasti būdų, kaip išsiversti neturint valdžios.

Šios šalies BVP pastaruosius du dešimtmečius nuosekliai augo. Kartu ilgėjo ir šalies piliečių gyvenimo trukmė. Be to, nors kaimynines Somalio valstybes stipriai sukrėtė ŽIV / AIDS epidemija, Somaliui nuo šios tragedijos pavyko pabėgti.

Sveikatos apsaugos sistema didžiojoje dalyje šalies regionų išlieka silpna, tačiau tikimybė, kad naujagimis išgyvens iki savo pirmojo gimtadienio, nuo 1991 metų nežymiai padidėjo.

Antra vertus, sąlyginį gyvenimo standartų stabilumą Somalyje galėjo lemti ir tarptautinių organizacijų pagalba šiai šaliai. Pastaraisiais metais JT pagalba Somaliui maistu padidėjo. Ši parama sutapo su islamistų ir valdžiai ištikimų pajėgų susirėmimu.

Piratai

Šalyje negaliojant įstatymams ir turint labai nedaug galimybių užsidirbti pragyvenimui, piratavimas pastaraisiais metais tapo patrauklia galimybe daugeliui jaunų Somalio vyrų. Už kiekvieną sėkmingai užgrobtą laivą jie uždirba milijonus dolerių.

Prie Somalio krantų buvo išsiųsti karo laivai iš viso pasaulio – tikėtasi, kad tai padės sustabdyti piratų išpuolius. Tačiau piratai į šiuos tarptautinės bendruomenės veiksmus atsakė plaukdami vis toliau ir toliau nuo Somalio krantų – kai kurie laivai buvo užgrobti arčiau Indijos nei Somalio.

Ekspertai vieningai sutinka, kad vienintelis ilgalaikis sprendimas piratavimo problemai spręsti – atstatyti Somalyje įstatymų galiojimą. Tačiau daugybė konferencijų, kuriose tikėtasi pasiekti susitarimą dėl taikos, žlugo – konkuruojančių Somalio lyderių nepavyko įtikinti sudėti ginklus ir pradėti dirbti kartu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius