-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 08 /14:44

Šaltiniai: į JT žmogaus teisių vadovo postą A.Guterresas siūlys V.Turko kandidatūrą

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas vyriausiuoju žmogaus teisių komisaru siūlys paskirti savo kolegą Volkerį Turką iš Austrijos, ketvirtadienį pranešė diplomatai ir teisių gynimo grupės.
 Antonio Guterresas
Antonio Guterresas / „Pacific Press“/„Scanpix“ nuotr.

JT žmogaus teisių vadovės Michelle Bachelet kadencija baigėsi rugpjūčio 31-ąją.

Praėjus savaitei po to, kai M.Bachelet pasitraukė pasibaigus jos ketverių metų kadencijai, JT dar oficialiai nepaskelbė, kas ją pakeis.

Tačiau keli šaltiniai nurodė, kad A.Guterresas trečiadienį vėlai vakare pranešė JT valstybėms narėms, jog norėtų, kad šio nelengvo darbo imtųsi V.Turkas, šiuo metu einantis generalinio sekretoriaus padėjėjo politikos klausimais pareigas.

57 metų austras daugiau nei tris dešimtmečius dirba JT sistemoje ir palaikė glaudžius darbo ryšius su A.Guterresu, kai šis 2005–2015 metais vadovavo JT pabėgėlių agentūrai.

Tikimasi, kad JT Generalinė Asamblėja šį klausimą aptars vėliau ketvirtadienį arba penktadienį vyksiančiame posėdyje, sakė šaltiniai.

„Visais ankstesniais atvejais generalinio sekretoriaus rekomenduotas kandidatas buvo patvirtintas bendru sutarimu“, – pareiškime nurodė žmogaus teisių organizacija „International Service for Human Rights“ (ISHR).

V.Turko naujose pareigose lauks daug iššūkių.

M.Bachelet, buvusi Čilės prezidentė, paskutinėmis savo darbo JT žmogaus teisių vadovo poste valandomis paskelbė ilgai lauktą ataskaitą apie teisių pažeidimus Kinijos Sindziango regione, palikdama savo įpėdiniui nepavydėtiną užduoti toliau spręsti su tuo susijusius klausimus.

Ataskaitoje Pekinas raginamas nutraukti „diskriminacinę“ praktiką, taikomą Sindziango uigūrų bendruomenės narių ir kitų daugiausia gyventojų musulmonų atžvilgiu.

Dokumente išsamiai aprašomi įvairūs teisių pažeidimai, įskaitant kankinimus, priverstinį darbą ir savavališkus sulaikymus. Jame patvirtinti daugelis kaltinimų Pekinui, apie kuriuos jau seniai kalba aktyvistų grupės, Vakarų valstybės ir į užsienį pasitraukę uigūrų bendruomenės kariai.

Ataskaitoje rašoma, kad Kinija galėjo vykdyti „nusikaltimų žmoniškumui“, tačiau Pekino elgesys su uigūrais dokumente neįvardijamas kaip genocidas, nors būtent taip jį nuo pernai sausio oficialiai traktuoja Jungtinės Valstijos. Jų pavyzdžiu pasekė ir kai kurios kitos Vakarų šalys.

Kinija griežtai atmeta tokius kaltinimus ir piktai sukritikavo M. Bachelet ataskaitą. Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Wang Wenbinas pareiškė, kad JT tapo „banditu ir JAV bei Vakarų bendrininku“.

Miglotas procesas

Teisių gynimo grupės ragina kitą JT žmogaus teisių vadovą būti pakankamai drąsų, kad galėtų pasipriešinti net galingiausioms šalims ir pasmerkti pažeidimus.

„Statymai dar niekada nebuvo tokie dideli“, – pareiškime pažymėjo ISHR programų direktorė Sarah Brooks.

Ši organizacija ir daugelis kitų smarkiai kritikavo neskaidrų skyrimo procesą.

Diplomatiniai šaltiniai Ženevoje, kur įsikūręs JT teisių biuras, taip pat sako, kad procesas iki šiol buvo miglotas.

ISHR vadovas Philas Lynchas įspėjo, kad toks skaidrumo ir konsultacijų trūkumas gali brangiai atsieiti.

„Generalinis sekretorius praleido svarbią galimybę sustiprinti kito vyriausiojo komisaro legitimumą ir autoritetą“, – sakė jis.

Visgi Ph.Lynchas pridūrė, kad ISHR ir kitos organizacijos „sieks glaudžiai bendradarbiauti su nauju vyriausiuoju komisaru, kad būtų ginamos žmogaus teisės, jas pažeidusieji būtų traukiami atsakomybėn, o aukos sulauktų teisingumo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius