-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šaltiniai: susitarimo dėl „Brexit“ derybininkams nepavyks pasiekti ir trečiadienį

Europos Sąjungos ir britų derybininkams per jau antrąją karštligišką naktinę „Brexit“ derybų sesiją ir trečiadienį veikiausiai nepavyks pasiekti susitarimo, prieš svarbų ES lyderių ketvirtadienio susitikimą. Bent jau taip nurodo patikimi BBC ir CNN šaltiniai.
„Brexit“
„Brexit“ / „Scanpix“/AP nuotr.

„Šaltinis vyriausybėje mane informavo, kad sutarimas dėl „Brexit“ šiandien pasiektas nebus. Kol kas neaišku, ar tai reiškia, kad per derybas visai nepasistūmėta į priekį, ar derybos nusikels į ketvirtadienio rytą, nes derybininkams reikia daugiau laiko“, – pranešė BBC žurnalistė Laura Kuenssberg.

Vėliau ji nurodė, kad susitarimas nebus pasiektas derybininkams nesusitarus dėl techninių detalių.

CNN šaltinis vyriausybėje taip pat nurodė, kad susitarimo pasiekimas yra mažai tikėtinas.

„Kad susitarimas dėl „Brexit“ per JK ir ES derybininkų derybas bus pasiektas trečiadienį mažai tikėtina“, – vyriausybės šaltinis sakė CNN.

Anksčiau trečiadienį diplomatai užsiminė, kad susitarimas ranka pasiekiamas – pirmą kartą nuo kovo, kai Jungtinės Karalystės išstojimo planas žlugo britų parlamente.

Viltį, kad susitarimas bus pasiektas artimiausiomis valandomis išreiškė ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas bei Vokietijos kanclerė Angela Merkel. Pasak jos, „esame finišo tiesiojoje“.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./A.ngela Merkel ir Emmanuelis Macronas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./A.ngela Merkel ir Emmanuelis Macronas

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas trečiadienį pranešė, kad „Brexit“ susitarimo pagrindai jau paruošti ir susitarimas gali materializuotis per kelias ateinančias valandas.

„Pagrindiniai susitarimo pamatai paruošti ir teoriškai rytoj mes galėtume pritarti šiam susitarimui su Didžiąja Britanija“, – sakė D.Tuskas lenkų žurnalistams Briuselyje.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Donaldas Tuskas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Donaldas Tuskas

„Teoriškai viskas turėtų paaiškėti per septynias ar aštuonias valandas“, – anksčiau trečiadienį kalbėjo D.Tuskas interviu Lenkijos žinių kanalui TVN24.

ES lyderių ketvirtadienio susitikimas įvyks likus vos dviem savaitėms iki numatyto Jungtinės Karalystės išstojimo spalio 31-ąją.

Britų ministras pirmininkas Borisas Johnsonas tvirtina, kad jo šalis išstos mėnesio pabaigoje – su sutartimi ar be jos, bet Jungtinės Karalystės įstatymų leidėjai yra pasiryžę siekti dar vieno „Brexit“ atidėjimo, o ne rizikuoti chaotišku išstojimu be susitarimo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas

JK „Brexit“ sekretorius Stephenas Barclay sakė, kad už uždarų durų vykstančios derybos yra „intensyvios“, bet patvirtino, kad vyriausybė laikysis įstatymo, kuriuo reikalaujama prašyti atidėti išstojimą, jei susitarimas nebus pasiektas iki šeštadienio.

„Paskutinė proga“

Šios savaitės ES viršūnių susitikimas, vyksiantis ketvirtadienį – paskutinis prieš „Brexit“ terminą – ilgą laiką buvo laikomas paskutine proga patvirtinti Jungtinės Karalystės išstojimo susitarimą.

Šios savaitės ES viršūnių susitikimas, vyksiantis ketvirtadienį – paskutinis prieš „Brexit“ terminą.

ES vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier antradienį per Bendrijos užsienio reikalų ministrų susitikimą Liuksemburge sakė, kad pagrindinis iššūkis dabar yra paversti naujus britų pasiūlymus sudėtingu Airijos sienos klausimu teisiškai įpareigojamu dalyku.

Muitinė – Airijos sienoje

ES narė Airija ir Jungtinės Karalystės dalis Šiaurės Airija nori, kad siena tarp jų būtų atvira prekių ir žmonių judėjimui.

Paskutinės kliūtys susitarimui ir yra susijusios su siena tarp Šiaurės Airijos bei Airijos Respublikos.

O jos tirpsta, anot BBC, dėl to, kad Londonas padarė nuolaidų – esą sutikta, kad muitinė veiktų Airijos jūroje.

Pagal kompromisą, dėl kurio dar deramasi, Šiaurės Airija oficialiai nebūtų ES muitų sąjungos teritorijoje, tačiau jau Airijos jūroje Bendrijos taisyklės galiotų.

Tokią idėją jau buvo atmetusi buvusi premjerė Theresa May, dar pridūrusi, kad su pasiūlymu negalėtų sutikti nė vienas Jungtinės Karalystės premjeras.

Vis dėlto B.Johnsonui tai – paskutinis šiaudas. Ir dar tikrai neaišku, ar šį šiaudą pavyks tvirtai sugriebti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius