Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sąmokslu prieš karalių kaltinamas Jordanijos princas Hamzah atsisako vykdyti nurodymus

Buvęs Jordanijos sosto įpėdinis princas Hamzah bin Husseinas, sekmadienį apkaltintas „nuožmiu“ sąmokslu prieš savo vyresnį netikrą brolį karalių Abdullah II, demonstravo ryžtą, pareiškęs, kad nepaisys nurodymo suvaržyti jo laisvę.
Hamzah bin Husseinas
Hamzah bin Husseinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Jordanija

Vyriausybė apkaltino Hamzah įsitraukus į sąmokslą, kurio tikslas – „destabilizuoti karalystės saugumą“, skyrė princui namų areštą ir sulaikė dar mažiausiai 16 žmonių.

Tačiau 41 metų Hamzah, sakęs, kad jam buvo nurodyta likti savo rūmuose Amane, pažadėjo nepaisyti jo laisvę ir galimybes bendrauti su kitais žmonėmis varžančių nurodymų, sakoma vėlai sekmadienį per „Twitter“ paskelbtame jo balso pranešime.

„Dabar nenoriu imtis žygių ir eskaluoti padėties, bet, aišku, nesiruošiu paklusti, kai man sakoma, kad negaliu išeiti į lauką, skelbti žinučių, palaikyti ryšio su žmonėmis, kad galima tik matytis su šeima“, – kalbėjo jis.

1999 metais Abdullah buvo paskyręs Hamzah sosto įpėdiniu, vykdydamas jųdviejų tėvo karaliaus Husseino paskutiniąją valią, bet 2004 metais iš jo šį titulą atėmė ir perleido savo paties vyriausiam sūnui Husseinui.

Hamzah tapo griežtu monarchijos kritiku ir kaltino Jordanijos vadovybę korupcija, nepotizmu bei autoritariniu valdymu.

Šeštadienį Jungtinės Karalystės visuomeniniam transliuotojui BBC atsiųstame vaizdo įraše princas skundėsi „nekompetencija, įsigalėjusia mūsų valdžios struktūroje per pastaruosius 15–20 metų ir toliau blogėjusia“.

„Niekas nebegali pasisakyti arba pareikšti savo nuomonės jokiais klausimais, nesulaukdamas priekabių, suėmimo, persekiojimo ir grasinimų“, – teigė jis.

„Nuožmus šmeižtas“

Hamzah neigė dalyvaujantis kokiame nors „nedorame“ sąmoksle, bet sakė, kad Jordanijos kariuomenės vadas generolas Youssefas Huneiti skyrė jam namų areštą ir išjungė telefono bei interneto ryšį.

Sekmadienį paskelbtame įraše Hamzah sakė: „Kai štabo viršininkas ateina ir tau tai pasako... manau, kad tokie dalykai nepriimtini“.

Princas pridūrė, kad kai Y.Huneiti lankėsi jo namuose, „aš įrašiau viską, ką jis kalbėjo, ir išsiunčiau tai savo draugams užsienyje ir savo šeimai – tam atvejui, jeigu kažkas nutiktų“.

Hamzah motina, Jungtinėse Valstijose gimusi velionio karaliaus Husseino našlė karalienė Noor, sekmadienį teisino savo sūnų ir kitus įtariamuosius. Savo tviterio žinutėje ji rašė: „Meldžiuosi, kad visos šio nuožmaus šmeižto nekaltos sulauktų tiesos ir teisingumo.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius