Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 04 13 /12:47

V.Hroismanas sutiko eiti į Ukrainos premjerus: dėl vyriausybės balsuos ketvirtadienį

Nors Ukrainos Aukščiausioji Rada antradienį nepalaimino naujos vyriausybės sudėties, trečiadienio naktį sužibo vilties žiburys – Petro Porošenkos bloko frakcijos lyderis Jurijus Lucenka pranešė apie susitarimą. Trečiadienį ryte „Liaudies frontas“ dar grasino pasitraukimu iš koalicijos, bet Volodymyras Hroismanas, regis, sutiko kandidatuoti į premjerus, rašo „Unian“. Balsavimas vyks ketvirtadienį.
Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas Volodymyras Groismanas
Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas Volodymyras Hroismanas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kad esą pagaliau pavyko pasiekti susitarimą dėl naujo premjero ir ministrų kabineto sudėties, J.Lucenka pranešė antradienį jau po vidurnakčio.

„Kosmonautikos dienos proga norėjau įkurti tarnybą, kuri ieškotų protingų nežemiškų būtybių. Nes čia protingų būtybių nėra. Tiesa, apie vidurnaktį pasimatė proto ženklų. Susitarta dėl kandidato į premjerus ir vyriausybės sudėties“, – „Facebook“ paskelbė J.Lucenka.

Prieš tai antradienį Aukščiausiosios Rados deputatai išsiskirstė taip ir nesusitarę dėl A.Jaceniuko atsistatydinimo bei naujos vyriausybės. Skelbta, kad pagrindinis favoritas tapti premjeru Volodymyras Hroismanas paskutinę akimirką apsigalvojo.

Ir nors po J.Lucenkos pasisakymo galėjo atrodyti, kad proveržis pagaliau pasiektas, P.Porošenkos bloko partneris koalicijoje – „Liaudies frontas“ įžvelgė politinius žaidimus.

Bent jau taip manė Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas, trečiadienį ryte, prasidėjus naujam derybų ratui, pagrasinęs, kad „Liaudies frontas“ gali pasitraukti iš ir taip labai trapios valdančiosios koalicijos.

A.Avakovas: „Galimybė, kad mes pasitrauksime, yra didelė. Jie galės formuoti viską vieni.“

Diskusijose vis naktį dalyvavęs A.Avakovas tvirtino, kad „balanso vis dar nėra“. Esą „Liaudies fronto“ frakcija planuoja susitikti ir apsvarstyti, ar A.Jaceniuko komandai apskritai verta tęsti ne tik derybas, bet ir darbą koalicijoje.

„Galimybė, kad mes pasitrauksime, yra didelė. Jie galės formuoti viską vieni“, – pagrasino A.Avakovas, priklausantis „Liaudies frontui“.

Favoritas sutiko vadovauti vyriausybei

Tačiau netrukus V.Hroismanas pareiškė sutinkantis vadovauti būsimai naujajai vyriausybei ir sakė, kad valdančioji koalicija susitarė dėl kompromisinės ministrų kabineto sudėties.

„Pasiekėme priimtiną vyriausybės formatą, kuris leis išeiti iš krizės, kurioje dabar esame“, – sakė V.Hroismanas, atidarydamas rytinį Aukščiausiosios Rados posėdį.

„Scanpix“/AP nuotr./Volodymiras Hroismanas ir Arsenijus Jaceniukas
„Scanpix“/AP nuotr./Volodymiras Hroismanas ir Arsenijus Jaceniukas

Jis pridūrė, kad trečiadienį parlamento koalicijos deputatai galės aptarti siūlomą ministrų kabineto sudėtį.

„Manau, turėsime galimybę šiandien susitikti, surengti koalicijos susitikimą, kad rytoj balsuotume dėl naujos vyriausybės sudarymo, patvirtinti veiksmų programą“, – nurodė V.Hroismanas.

Anksčiau trečiadienį V.Hroismanas savo „Facebook“ žinutėje pareiškė apie savo sutikimą vadovauti vyriausybei.

Tačiau parlamento pirmininkas pabrėžė, kad būsimai vyriausybei, mėginsiančiai išvesti Ukrainą iš sunkios padėties, bus reikalingas didelis koalicijos frakcijų, tarp jų prezidento P.Porošenkos partijos ir atsistatydinusio premjero A.Jaceniuko „Liaudies fronto“, palaikymas.

Tuo metu vienas P.Porošenkos bloko lyderių Oleksijus Hončarenka žurnalistams sakė, kad per trečiadienį vyksiantį koalicijos tarybos posėdį parlamento dauguma iškels V.Hroismano kandidatūrą į premjero postą ir informuos apie tai prezidentą.

„Iškelsim ministro pirmininko kandidatūrą, pateiksime ją prezidentu, o jau rytoj (ketvirtadienį, – red.) galėsime balsuoti ir dėl premjero, ir dėl vyriausybės, – sakė jis. – Iš tikrųjų per šiandien ir rytoj galime padėti tašką šiame klausime arba padėti tašką šio parlamento egzistavimui.“

„Tikiuosi, kad koalicija šiandien bus įkurta ir atliks pirmąjį žingsnį – pateiks prezidentui premjero kandidatūrą“, – pažymėjo O.Hončarenka.

Pasak jo, P.Porošenkos blokas trečiadienį taip pat planuoja galutinai apsispręsti dėl kultūros, ekonominės plėtros ir prekybos bei finansų ministrų kandidatūros.

Kitas aukšto rango P.Porošenkos bloko frakcijos narys pareiškė: „Kaip rodo mano informacija, visi susitarimai buvo pasiekti, ir nebelieka jokių kitų klausimų.“

Krečia aštri politinė krizė

Ukrainą jau kelis mėnesius krečia aštri politinė krizė, privertusi sekmadienį atsistatydinti ministrą pirmininką A.Jaceniuką, kuris buvo spaudžiamas, nes esą nesugeba kovoti su kyšininkavimu ir vykdyti ekonomikos restruktūrizavimą, dėl kurio buvo susitarta su Tarptautiniu valiutos fondu mainais į 17,5 mlrd. JAV dolerių (15,4 mlrd. eurų) finansinės pagalbos paketą.

Lyderių, pakeitusių nuversto Maskvos palaikomo prezidento Viktoro Janukovyčiaus režimą, populiarumas smarkiai nusmukęs

Naujos tos paskolos dalies ir milijardų dolerių kitokios užsienio pagalbos pervedimas Ukrainai buvo įšaldytas, kol šalis suformuos naują vienybės vyriausybę ir imsis vykdyti pažadus, duotus po istorinio proeuropietiško Maidano sukilimo 2014 metų vasarį.

Lyderių, pakeitusių nuversto Maskvos palaikomo prezidento Viktoro Janukovyčiaus režimą, populiarumas smarkiai nusmuko, visuomenei nusivylus jų gebėjimu sutramdyti saujelės oligarchų įtaką politikai ir eliminuoti korupciją.

Proeuropietiška koalicija, suformuota po Maidano revoliucijos 2014 metais, vėliau pradėjo byrėti, o P.Porošenkos ir A.Jaceniuko partijos, kurios yra didžiausios parlamente, buvo priverstos siekti kitų įstatymų leidėjų palaikymo, kad nauja vyriausybė būtų patvirtinta.

Kaip pranešama, V.Hroismanas pirmadienį ir antradienį dukart grasino nesutikti tapti premjeru, tęsiantis įtemptiems užkulisiniams svarstymams, kas turėtų prisidėti prie jo komandas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas