Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmą dieną į „Expo 2010“ Šanchajuje plūdo dešimtys tūkstančių žmonių (nuotraukos)

Dešimtys tūkstančių žmonių šeštadienį plūdo per Šanchajuje pradėjusios veikti pasaulinės parodos „Expo 2010“ vartus, o šis šešis mėnesius truksiantis renginys Kinijai bus puiki proga pademonstruoti savo stiprėjančią ekonominę galią.
„Expo 2010“ paviljonai
„Expo 2010“ paviljonai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak organizatorių, visi 500 tūkst. bilietų buvo parduoti atidarymo dienai didžiuliame Pasaulinės parodos komplekse, esančiame prie Huangpu upės. Jame lankytojai apžiūrėti 189 šalių paviljonus, demonstruojančius daugybę idėjų, kultūrų ir technologijų.

„Per daug žmonių, ir tai tik pradžia, patikėkit“, – Islandijos paviljone dirbantis Yang Yaochangas sakė naujienų agentūrai AFP, kai lankytojai užplūdo „Expo 2010“ parką.

„Per daug žmonių, ir tai tik pradžia, patikėkit“, – Islandijos paviljone dirbantis Yang Yaochangas sakė naujienų agentūrai AFP, kai lankytojai užplūdo „Expo 2010“ parką.

Žmonių jūra laukė, kada galės patekti į centrinį šio komplekso statinį – Kinijos raudonąją apverstą piramidę, tačiau prie kitų paviljonų taip pat nutįso ilgos eilės. Prie milžiniško JAV pastato buvo užrašyta, kad lankytojams gali tekti laukti bent dvi valandas, kol į jį pateks.

Parodos atidarymo ceremonijoje, kuri įvyko Šanchajuje penktadienio vakarą, pasirodė daug muzikos žvaigždžių ir buvo leidžiami įspūdingi fejerverkai. Buvo akivaizdu, kad „Expo 2010“ bus didesnė ir įspūdingesnė negu kelerius pastaruosius metus vykusios kitos mažiau dėmesio sulaukusios pasaulinės parodos.

Garsus italų tenoras Andrea Bocelli, Honkongo veiksmo filmų žvaigždė Jackie Chanas ir Kinijos pianistas Lang Langas dalyvavo pasirodymuose, kuriuos stebėjo tūkstančiai svečių, tarp jų Kinijos prezidentas Hu Jintao ir apie 20 kitų pasaulio lyderių.

Šiemet Pasaulinėje parodoje dalyvauja rekordiškai daug šalių, taip pat planuojama, kad ją aplankys iš viso apie 70 mln. žmonių. Dauguma jų bus Kinijos gyventojai, iš kurių daugelis niekada nebuvo išvykę už savo šalies ribų.

47 metų Li Huahe,dirbantis vienoje telekomunikacijų kompanijoje vakarinės Sindziango provincijos sostinėje Urumčyje, esančiame kitame šalies gale nuo Šanchajaus, sakė įsigijęs bilietą į šią parodą prieš daugelį mėnesių, tačiau galėjo joje būti tik kelias valandas, prieš grįždamas namo.

„Atsikėliau 5 valandą, o 14 val. išskrenda mano lėktuvas. Man neramu dėl minių. Šiandien noriu pamatyti bent vieną paviljoną“, – Li Huahe sakė prie Šveicarijos paviljono, kuriame įrengtas lynų kelias eina virš „kalnų pievelės“, įrengtos ant to didžiulio pastato stogo.

Dėl 1,3 mlrd. gyventojų turinčios Kinijos rinkos dėmesio šioje parodoje varžysis tiek didžiosios valstybės, tokios kaip JAV ir Didžioji Britanija, tiek tos, kurios Vakarų pasaulyje laikomos atstumtosiomis, tokios kaip Iranas arba Šiaurė Korėja.

Danija į šią parodą atsigabeno „Undinėlės“ statulą, kuri pirmą kartą paliko Kopenhagą. Prancūzija eksponuos impresionistų paveikslus ir Rodino skulptūras, o Indija rengs Bolivudo žvaigždžių pasirodymus.

Man neramu dėl minių. Šiandien noriu pamatyti bent vieną paviljoną“, – Li Huahe

Per ankstesnes pasaulines parodas buvo sukurta nemažai įspūdingų architektūros paminklų, tokių kaip Eiffelio bokštas Paryžiuje arba „Kosmoso adata“ (Space Needle) Seatle.

Šanchajuje lankytojų akis taip pat trauks įspūdingo dizaino nacionaliniai paviljonai, kuriuos vienija pagrindinė šios parodos tema „Geresnis miestas, geresnis gyvenimas“.

Vieni iš įspūdingiausių – Didžiosios Britanijos paviljonas „Sėklų katedra“, panašus į kiaulpienės galvutę; Ispanijos „Didysis krepšys“, padengtas 8 500 pintų vytelių panelių, taip pat Šveicarijos milžiniška „kalnų pieva“.

52 metų Du Yupingas dirbantis vienoje Šanchajaus plieno gamykloje, į parodą atvyko pasiruošęs – atsinešė mėlyną sulankstomą kėdutę.

Jis pasakojo, kad jau lankėsi „Expo 2010“ parke praeitą savaitę per atidarymo ceremonijos repeticiją ir kad eilėje prie vieno paviljono jam teko laukti apie tris valandas. Tačiau vyras sakė esantis patenkintas, kad šeštadienį viskas vyksta daug sklandžiau.

„Noriu aplankyti „Expo 2010“ bent šešis kartus, – Du Yupingas sakė sėdėdamas ant savo kėdutės eilėje prie Norvegijos paviljono. – Šiandien sutelksiu dėmesį į Europos paviljonus.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius