Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Santjago de Kompostelos šventovėje Ispanijoje prasidėjo šv. Jokūbo Šventieji metai

Ispanijos Santjago de Kompostelos mieste penktadienį prasidėjo apaštalo Jokūbo Šventieji metai, kuriais šiame istoriniame mieste apsilankiusiems maldininkams yra suteikiami atlaidai.
Mišios Santjago de Kompostelos katedroje
Mišios Santjago de Kompostelos katedroje. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šventaisiais Jokūbo metais skelbiami tie metai, kuriais šio apaštalo šventė, minima liepos 25 dieną, sutampa su sekmadieniu. Kaip tikima, įspūdingoje Santjago de Kompostelos katedroje yra saugomos minėto apaštalo relikvijos.

Daugiau kaip tūkstančio Santjago de Kompostelos varpų skambesys pažymėjo Šventųjų metų pradžią, po kurios apaštalinis nuncijus Ispanijoje arkivyskupas Renzo Fratini per ceremoniją šv. Jokūbo šventovėje perskaitė popiežiaus Benedikto XVI laišką.

„Šiuo iškilmingu aktu pradedame ypatingą malonės ir atlaidumo laikotarpį, suteikiantį tikintiesiems galimybę apmąstyti savo nuoširdų atsidavimą gyvenimo šventumui“, – sakė pontifikas savo laiške.

Piligrimas, kuris nueina mažiausiai 100 km pėsčiomis ar nuvažiuoja 200 km dviračiu, gauna vadinamąją kompostelą – taip lotyniškai vadinasi sertifikatas, patvirtinantis, kad jis atliko piligriminį žygį keliu, vedančiu į šv. Jokūbo katedrą.

Ypatingos šventės yra rengiamos per visus Šventuosius metus ir maldininkų, kurie apsilanko Santjago de Komposteloje, skaičius gerokai padidėja. Ispanijos vyriausybė savo ruožtu apsilankyti šiame mieste 2010 metais pakvietė popiežių.

Pastarąjį kartą apaštalo Jokūbo Šventieji metai buvo minimi 2004-iasiais, ir per juos Santjago de Kompostelą, kuris viduramžiais buvo laikomas trečia pagal svarbą piligrimystės vieta po Jeruzalės ir Romos, aplankė maždaug šeši milijonai maldininkų.

Pareigūnai mano, kad šiais metais Santjago de Kompostelą, kuriame, kaip tikima, yra lankęsis vienas iš dvylikos apaštalų – Jokūbas Vyresnysis, aplankys apie dešimt milijonų žmonių.

Kiti Šventieji metai bus minimi 2021 metais. Šventųjų metų tradicija apaštalo relikvijas saugančioje Galicijos šventovėje siekia XIII amžių.

Santjago de Kompostela yra įtrauktas į JT pasaulio paveldo sąrašą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje