Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Santykių atšilimas: Japonija ir Rusija pirmąkart diplomatinėse derybose aptarė saugumo klausimus

Japonijos ir Rusijos užsienio reikalų bei gynybos ministrai šeštadienį susitarė bendradarbiauti kovoje su terorizmu ir piratavimu. Iki šiol to nepavyko pasiekti, nes šios kaimyninės šalys tebesiginčija dėl teritorijų.
Japonijos užsienio reikalų ministras Fumio Kishida ir Rusijos diplomatijos vadovas Sergejus Lavrovas
Japonijos užsienio reikalų ministras Fumio Kishida ir Rusijos diplomatijos vadovas Sergejus Lavrovas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Japonijos užsienio reikalų ministras Fumio Kishida ir gynybos ministras Itsunori Onodera surengė „2 plius 2“ formato susitikimą su Rusijos diplomatijos vadovu Sergejumi Lavrovu ir gynybos ministru Sergejumi Šoigu vyriausybės svečių namuose Tokijuje.

Toks abiejų šalių diplomatijos ir saugumo vadovų susitikimas surengtas pirmąjį kartą, Tokijui ir Maskvai tebesiginčijant dėl virtinės vėjo gairinamų salų į šiaurę nuo Japonijos.

Per vieną dieną trukusį susitikimą abi šalys susitarė surengti bendras Japonijos jūrų savigynos pajėgų ir Rusijos karinio laivyno pratybas, siekiant sustiprinti pajėgumus kovoje su teroristais ir piratais, nurodė ministrai.

Jie taip pat susitarė pradėti „Japonijos ir Rusijos derybas dėl kibernetinio saugumo“ bei intensyvinti dvišales derybas saugumo ir gynybos srityje, taip pat ir ministrų lygio susitikimus, sakoma jų bendrame pranešime.

„Padarėme gerą pradžią, atverdami naują skyrių Japonijos ir Rusijos santykiuose“, – F.Kishida sakė per bendrą spaudos konferenciją.

„Pastangos bendradarbiauti saugumo srityje padės sustiprinti visus Japonijos ir Rusijos ryšius, ir tai gerai paveiks derybas dėl taikos sutarties pasirašymo“, – pridūrė jis.

Nors Rusiją ir Japoniją sieja svarbūs komerciniai ryšiai, kurie dabar yra smarkiai veikiami Japonijos poreikio pirkti iškastinį kurą bei Rusijos suinteresuotumo tiekti energetikos išteklius, kaimyninės šalys vis dar nėra pasirašiusios oficialios taikos sutarties po Antrojo pasaulinio karo, tęsiantis ginčui dėl teritorijų.

Salas, kurias Japonija vadina Šiaurinėmis teritorijomis, o jas administruojanti Rusija – Pietų Kurilais, Sovietų Sąjungos pajėgos užėmė Antrojo pasaulinio karo pabaigoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius