Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sarkozy numato naujus mokesčius anglies dioksido emisijai nuo 2010 metų

Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy ketvirtadienį paskelbė apie savo planus kitais metais įvesti anglies mokestį naftai, dujoms ir akmens angliai - taip būtų prisidėta prie kovos su klimato šiltėjimu.
Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Įgyvendinus šį planą, Prancūzija taptų didžiausia Europos valstybe, kurioje vadinamasis anglies mokestis taikomas namų ūkiams ir verslui. Taip pat sustiprėtų N.Sarkozy kaip kovotojo už žaliąją energetiką aktyvisto autoritetas, artėjant gruodį Kopenhagoje įvyksiančioje JT konferencijoje klimato kaitos klausimais.

"Laikas sukurti žaliuosius mokesčius, - sakė N.Sarkozy, lankydamasis šilumos siurblių gamykloje Kiuloze, Prancūzijos pasienyje su Šveicarija. - Anglies mokestis bus įvestas. Jis bus taikomas nuo 2010 metų naftai, dujoms, akmens angliai".

N.Sarkozy sakė, kad mokestis bus apie 17 eurų už toną išmesto į atmosferą anglies dioksido. Praėjusią savaitę ministras pirmininkas Francois Fillona minėjo mažesnį mokestį.

Pajamos iš naujojo mokesčio grįš atgal į mokesčių mokėtojų kišenes per kitų mokesčių mažinimą ir vadinamuosius žaliuosius čekius, paskelbė Prancūzijos prezidentas.

Prancūzijoje vyksta įnirtingi ginčai dėl šio anglies mokesčio įvedimo. Jį peikia ir vyriausybės dešinieji šalininkai ir oponentai kairėje.

Nuomonių apklausos rodo, kad du trečdaliai prancūzų, kaip ir kritikai pačioje N.Sarkozy stovykloje, yra prieš tokį mokestį.

Suomija yra pirmoji Europoje šalis, 1990 metais įvedusi anglies mokestį, o kitais metais ją pasekė Švedija, dar vėliau - ir Danija.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius