Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sarkozy per pietus žarstė šiurkščias pastabas apie kolegas Europos Sąjungoje ir JAV lyderį

Kalbus ir gana dažnai netaktiškas Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy vėl tėškė stačiokiškų pastabų, rašo nepriklausoma Briuselio naujienų svetainė „EUobserver“.
Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jo stilius, kurį atspinti tokie komentarai kaip neturtingų priemiesčių jaunimo pavadinimas padugnėmis ir vienam triukšmadariui mesta frazė „dink, subingalvi“ paprastai kelia šypseną tiems konservatyvių pažiūrų rinkėjams, kuriems įdomu matyti, kaip politikas atsisako paprastai visų Prancūzijos lyderių vartojamos medinės kalbos.

Tačiau šį kartą tie, kuriuos jis įžeidė, yra vieni svarbiausių sąjungininkų tarptautinėje arenoje ir jų humoro jausmas gali būti kitoks politiškai nekorektiško žmogaus atžvilgiu.

Pietaudamas su 24 prancūzų senatoriais ir deputatais iš visų partijų, kurie trečiadienį buvo pakviesti aptarti dabartinės finansinės krizės būklės, Prancūzijos prezidentas informavo kolegas apie neseniai Londone vykusio G 20 valstybių lyderių susitikimo rezultatus.

Tai darydamas N.Sarkozy Ispanijos premjerą Jose Luisą Rodriguezą Zapatero pavadino kvailu, Vokietijos kanclerę Angelą Merkel – politike, paprasčiausiai sekančia jo pavyzdžiu, o Europos Komisijos pirmininką Jose Manuelį Barroso – nedalyvaujančiu.

Vienintelis gero N.Sarkozy įvertinimo nusipelnęs lyderis buvo toks pats netašytas Italijos premjeras Silvio Berlusconi – dėl jo nuolatinių pergalių rinkimuose.

Pietums einant į pabaigą jis taip pat pareiškė nuomonę apie naująjį JAV prezidentą Baracką Obamą, kurį pavadino nepatyrusiu ir negalinčiu nustatyti spartos klimato kaitos klausimu.

Vienintelis gero N.Sarkozy įvertinimo nusipelnęs lyderis buvo toks pats netašytas Italijos premjeras Silvio Berlusconi – dėl jo nuolatinių pergalių rinkimuose.

N.Sarkozy tikriausiai manė, kad jo svečiai niekam nieko neplepės apie tą privačią diskusiją, tačiau tarp jų buvo nemažai opozicijos politikų ir kairiosios pakraipos dienraštis „Liberation“ nedelsdamas paskelbė jų pasakojimus apie tą susitikimą.

Pasak šių politikų, prezidentas apie Amerikos lyderį pasakė taip: „B.Obama yra subtilios sielos, labai protingas ir labai charizmatiškas. Bet jis yra išrinktas tik du mėnesius ir niekada savo gyvenime nevadovavo jokiai vyriausybės ministerijai“.

„Yra tam tikrų dalykų, dėl kurių jis neturi pozicijos, – sakęs N.Sarkozy. – Pasakiau jam: „Nemanau, jog iš tiesų supratote, ką mes padarėme dėl CO2. Jūs kalbėjote, bet reikia veikti.“ Pagal ES paketą dėl klimato ir energijos, kurį prastūmiau prancūzams vadovaujant (Bendrijai), 2020 metais tarša sumažės iki 1990 metų lygio. Mes Europoje turime sankcijas prieš valstybes ir kompanijas. Jis tik nori grįžti prie 1990-ųjų taršos lygio ir jokių sankcijų nėra.“

Prancūzijos prezidentas J.M.Barroso apibūdino kaip „visiškai nedalyvaujantį G 20“, o apie A.Merkel pasakė: „Kai ji suvokė savo bankų ir automobilių pramonės padėtį, neturėjo kito pasirinkimo, tik priimti mano poziciją.“

Pikantiškiausia frazė buvo ištarta prie deserto Ispanijos premjero adresu: „Apie Zapatero galima pasakyti daug ką... Jis galbūt nelabai protingas.“

N.Sarkozy pridūrė, jog protas nėra gyvybiškai svarbus elementas politikoje, nes jis pažįsta daug protingų politikų, kurie taip ir nebuvo perrinkti. Tada jis pagerbė Italijos premjerą, kuris sugeba įveikti tokias kliūtis: „Demokratijoje svarbu būti perrinktam. Pažiūrėkit į Berlusconi. Jis buvo perrinktas tris kartus.“

24 pietuose dalyvavę parlamentarai birželio mėnesį turėtų būti pakviesti į dar vienus prezidentinius pietus, per kuriuos ketinama aptarti finansų krizės klausimus.

Tuo tarpu Prancūzija paneigė informaciją apie šiurkščias prezidento kalbas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius