Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2022 12 02

Šarvai, ginklai ir stebėjimo kameros – taip prancūzų žandarai saugo vandenį

Šalia ryto dulksnos apgaubtų fermos laukų staiga išdygsta neperšaunamas liemenes vilkintys ginkluoti žandarai. Jie sustoja prie dviejų tvorų, ant kurių įmontuotos stebėjimo kameromis bei žibintai ir atrodo kaip tikri kalėjimo prižiūrėtojai. Tačiau niekur aplink jokio kalėjimo nėra.
Prancūzijoje labai trūksta vandens
Prancūzijoje labai trūksta vandens / „The New York Times“/Andrea Montovani nuotr.

Šie žandarai saugo ne laisvės atėmimo įstaigą, o didelę duobę, kuri čia atlieka milžiniško rezervuaro funkciją. Sveiki atvykę į Prancūzijos vandens karų fronto liniją.

Pasaulio lyderiai neseniai Egipte vykusioje COP27 klimato konferencijoje diskutavo, kaip sušvelninti klimato kaitos padarinius ir jos sukeliamus konfliktus. Tačiau nors konkurencija dėl vandens labiau siejama su sausringais Artimųjų Rytų ir Afrikos regionais, Europa taip pat nėra saugi.

Po karštos vasaros, kurią klimatologai pavadino šiurpiu atviruku iš ateities, kai šalį kamavo rekordinės karščio bangos, gamtos gaisrai ir sausros, išdžiovinusios upes, Prancūzija įsivėlė į vis įnirtingesnę kovą dėl to, kam ir kaip turėtų būti suteikta pirmenybė naudoti vandenį.

Šalies vyriausybė ėmėsi plano visoje šalyje pastatyti didelius rezervuarus, kurie pasitarnautų ūkininkams vis sausesniais pavasario ir vasaros mėnesiais.

Tačiau tai, ką vyriausybė vadina prisitaikymu prie aplinkybių, oponentai laiko piktinančiu iškrypimu – jų manymu, vyksta vandens privatizavimas, naudingas saujelei pasenusių ūkininkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius