-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saudo Arabija ragina riboti naftos gavybą

Saudo Arabijos energetikos ministras Khalidas A. Al-Falihas sekmadienį paragino Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) nares ir karteliui nepriklausančias šalis tęsti bendradarbiavimą ir po šių metų, kai baigs galioti dabar įgyvendinamas susitarimas riboti naftos gavybą.
Naftos gavyba
Naftos gavyba / 123rf.com nuotr.

„Neturėtume apriboti savo pastangų tik šiais metais. Turėtume kalbėti apie ilgalaikį mūsų bendradarbiavimą“, – prieš OPEC ir ne OPEC šalių atstovų susitikimą Muskate savo Kh.A.Al-Falihas.

Pirmą kartą įtakingoji OPEC narė Saudo Arabija aiškiai paragino toliau tęsti naftos gamintojų 2016 metų susitarimą riboti naftos gavybą, siekiant sumažinti naftos perteklių pasaulinėje rinkoje.

Kaip žinoma, OPEC ir karteliui nepriklausančio šalys 2016 metų lapkritį pasirašė istorinį susitarimą sumažinti savo bendras naftos gavybos apimtis 1,8 mln. barelių per dieną. Iš pradžių susitarimas turėjo galioti šešis mėnesius, tačiau vėliau 14 kartelio narių ir dešimt nepriklausomų naftą išgaunančių šalių susitarė susitarimą pratęsti iki šių metų pabaigos.

„Aš kalbu apie to plano, kurį pradėjome – bendradarbiavimo deklaracijos – pratęsimą ir po 2018 metų“, – žurnalistams sakė Saudo Arabijos energetikos ministras.

Tačiau jis pabrėžė, kad bendradarbiavimo formatas ateityje gali skirtis nuo dabartinio, taip pat gali kisti ir gavybos kvotos.

„Nebūtinai turėsime „barelis prie barelio“ laikytis esamo susitarimo, kuris padėjo padidinti naftos kainas iki maždaug 70 JAV dolerių“, – sakė jis.

Tai reikš, kad „patikiname visas šalis, investuotojus, vartotojus ir visą bendruomenę, kad susitarimas liks galioti“, sakė Saudo Arabijos atstovas. Be to, tai bus žinia, jog „mes dirbsime kartu ne tik su 24 šalimis, bet kviesime vis daugiau ir daugiau dalyvių“.

Kh.A.Al-Falihas taip pat pranešė, kad naftos gamintojai dar nepasiekė savo tikslo sumažinti pasaulines naftos atsargas iki normalaus lygio ir subalansuoti jos pasiūlą bei paklausą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius