Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saudo Arabija skyrė 250 mln. JAV dolerių Jemeno vyriausybei paremti

Saudo Arabija sekmadienį pranešė, kad tarptautiniu mastu pripažintai Jemeno vyriausybei, kurią Persijos įlankos karalystė remia kare su husių sukilėliais, skyrė 250 mln. dolerių  (231,81 mln. eurų) paramą.
STR / AFP
STR / AFP

Šie pinigai skirti po to, kai Rijadas įsipareigojo suteikti iš viso 1,2 mlrd. JAV dolerių (1,11 mlrd. eurų) vyriausybės biudžeto deficitui mažinti ir valstybės tarnautojų atlyginimams mokėti.

„Jemeno centriniam bankui Adene buvo pervesta antroji dotacijos, skirtos Jemeno vyriausybės biudžeto deficitui mažinti, dalis – 250 mln. dolerių atlyginimams, darbo užmokesčiui ir išlaidoms padengti“, – socialinėje žiniasklaidoje pranešė Saudo Arabijos ambasadorius Jemene Mohammedas al Jaberas (Mohamedas Džaberas).

Po to, kai 2014 metais Irano remiami husiai užėmė sostinę Saną, Jemeno vyriausybė persikėlė į Adeno uostamiestį pietinėje pakrantėje.

2015 metais Saudo Arabija subūrė tarptautinę koaliciją, kurios tikslas – išstumti husių valdžią.

Dėl prasidėjusio karo žuvo šimtai tūkstančių žmonių – tiesiogiai kovodami arba netiesiogiai dėl Saudo Arabijos įvestos jūrų ir oro blokados.

2022 metų balandį tarpininkaujant Jungtinėms Tautoms sudarytos paliaubos smarkiai sumažino karo veiksmų mastą. Po šešių mėnesių paliaubos oficialiai nustojo galioti, nors kovos iš esmės ir toliau buvo sustabdytos.

Adene įsikūrusi vyriausybė jau seniai susiduria su sunkumais finansuodama pagrindines paslaugas ir mokėdama atlyginimus.

JT specialusis pasiuntinys Jemenui Hansas Grundbergas (Hansas Griundbergas) pernai teigė, kad ekonominis karas tarp kariaujančių šalių dar labiau padidino šalies problemas.

Kovą netikėtai paskelbtas Saudo Arabijos ir Irano suartėjimo susitarimas suteikė vilčių dėl ilgalaikių paliaubų Jemene, nors iki šiol apie jokį proveržį nepaskelbta.

Pastaraisiais mėnesiais husiai rengė išpuolius prieš laivus Raudonojoje jūroje, teigdami, kad taip solidarizuojasi su palestiniečiais Gazos Ruože, kur vyksta Izraelio ir „Hamas“ karas.

Praėjusį mėnesį JAV ir Jungtinės Karalystės pajėgos surengė bendrus smūgius, kuriais buvo siekiama susilpninti Jemeno sukilėlių pajėgumus atakuoti laivus, plaukiančius per pagrindinį Raudonosios jūros tranzito maršrutą.

Analitikai įspėjo, kad didėjanti įtampa regione gali sužlugdyti pastangas tarpininkauti siekiant taikos Jemene.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius