Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saudo Arabija surengė smūgių Jemene po sukilėlių atakos Džidoje

Saudo Arabijos vadovaujama koalicija, kovojanti su Irano remiamais husių sukilėliais Jemene, surengė virtinę aviacijos smūgių sostinėje ir viename strategiškai svarbiame Raudonosios jūros pakrantės mieste, o per šiuos antskrydžius žuvo mažiausiai septyni žmonės, šeštadienį pranešė pareigūnai.
Saudo Arabija
Saudo Arabija / 123RF.com nuotr.

Smūgiai husių kontroliuojamuose Sanos ir Chudaidos miestuose buvo surengti praeitą naktį, atsakant į ankstesnę dieną sukilėlių surengtas atakas prieš vieną naftos bazę Saudo Arabijos uostamiestyje Džidoje.

Saudo Arabijos vadovaujamos koalicijos atstovas brigados generolas Turki al Malki sakė, kad per antskrydžius buvo smogta „grėsmės šaltiniams“, pranešė valstybinė Saudo Arabijos naujienų agentūra SPA.

Pasak jo, koalicija anksti sekmadienį numušė du sprogmenų prikrautus dronus. T. al Malki pridūrė, kad šios bepilotės skraidyklės buvo paleistos iš husių kontroliuojamų naftos pramonės objektų, ir paragino civilius laikytis atokiai nuo šių kompleksų Chudaidoje.

Paviešintoje filmuotoje medžiagoje matyti virš Sanos ir Chudaidos kylančios liepsnos ir dūmų debesys.

Husiai sakė, kad koalicijos aviacija smogė vienai elektrinei, degalų bazei ir sostinėje veikusiam valstybinio socialinio draudimo biurui.

Husių žiniasklaidos padalinys teigė, kad per aviacijos smūgį buvo pataikyta į socialinio draudimo institucijos apsaugininkų namus ir kad mažiausiai septyni žmonės žuvo, o dar trys buvo sužeisti. Kovotojai įrodymų nepateikė, o žurnalistai į tą vietą nebuvo įleisti.

Chudaidoje koalicija smogė naftos pramonės objektams pažeisdama 2018 metų paliaubų susitarimą, užbaigusį daug mėnesį trukusias kautynes uostamiestyje, per kurį atgabenama 70 proc. Jemeną pasiekiančių komercinių ir humanitarinių krovinių, teigė sukilėliai. Be to, buvo smogta kitam Raudonosios jūros uostui – netoli Chudaidos esančiam Salifui.

T.al Malki husių pareeiškimų kol kas nepakomentavo.

Šis eskalacija tikriausiai apsunkins Jungtinių Tautų specialiojo pasiuntinio Jemenui Hanso Grundbergo pastangas susitarti dėl humanitarinių paliaubų per musulmonų šventąjį Ramadano mėnesį balandžio pabaigoje.

Planuojama, kad vėliau šį mėnesį Persijos įlankos bendradarbiavimo taryba (GCC) surengs konflikto šalių derybas. Tačiau husiai nesutiko, kad šios derybos vyktų Saudo Arabijos sostinėje Rijade, kur yra GCC būstinė.

Jemeną krečiantis žiaurus karas prasidėjo 2014 metais, husiams užgrobus sostinę Saną. Kitais metais į konfliktą įsitraukė Saudo Arabija ir jos sąjungininkės, pradėjusios niokojamą aviacijos smūgių kampaniją. Koalicija stengėsi išstumti husius ir atkurti tarptautinės bendrijos pripažįstamą vyriausybę.

Konfliktas pastaraisiais metais virto netiesioginiu regiono galybių karu ir pareikalavo daugiau kaip 150 tūkst. žmonių gyvybių, tarp jų – daugiau kaip 14,5 tūkst. civilių. Be to, Jemene išsivystė viena didžiausių šiuolaikinių humanitarinių krizių pasaulyje.

Penktadienį husių surengtas smūgis sukėlė nuogąstavimų dėl sekmadienį Džidoje vyksiančių „Formulės 1“ lenktynių saugumo.

Po kelias valandas trukusių derybų su vairuotojais, komandų vadovais ir Saudo Arabijos pareigūnais „Formulė 1“ ir jos valdančioji institucija FIA pranešė sulaukusi „patikinimų“, kad lenktynės galės būti saugiai surengtos.

„Saudo Arabijos institucijos ir saugumo agentūros... pateikė visokeriopų ir išsamių patikinimų, jog renginys bus saugus“, – sakoma bendrame pranešime.

„Su visomis suinteresuotomis šalimis buvo sutarta palaikyti aiškų ir atvirą dialogą per šį renginį ir ateityje“, – pridūrė lenktynių organizatoriai.

Per penktadienio ataką buvo smogta tai pačiai degalų bazei šiame Saudo Arabijos uostamiestyje, kuri buvo atakuota ir ankstesnėmis dienomis. Kompleksas „North Jiddah Bulk Plant“ yra į pietryčius nuo Džidos tarptautinio oro uosto, svarbaus musulmonų maldininkams, traukiantiems į Meką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius