-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saudo Arabijai perduotas Kataro atsakymas dėl reikalavimų paketo

Saudo Arabija ir arabų valstybių sąjungininkės anksti trečiadienį pranešė, kad gavo Kataro atsaką į kelių arabų valstybių pateiktą ultimatumą, kurį Doha yra pavadinusi „neįgyvendinamu“.
Kataro sostinė Doha
Kataro sostinė Doha / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Ministras Adelis al Jubeiras iš Kuveito užsienio reikalų ministro šeicho Sabaho al Khaledo al Sabaho gavo oficialų Kataro atsakymą dėl ultimatumą paskelbusių šalių reikalavimų sąrašo“, – savo „Twitter“ paskyroje rašė Saudo Arabijos užsienio reikalų ministras, pridurdamas, kad susitikimas vyko Džidoje.

Saudo Arabija, Jungtiniai Arabų Emyratai, Bahreinas ir Egiptas birželio 5 dieną paskelbė nutrauksiantys ryšius su Kataru ir vėliau pateikė 13 reikalavimų sąrašą.

Kataras kaltinamas parama ekstremistinėms grupuotėms ir pernelyg artimais ryšiais su Saudo Arabijos ilgamečiu varžovu regione – Iranu, tačiau Doha kaltinimus įnirtingai neigia.

Dohos reikalaujama nutraukti paramą Musulmonų brolijai, uždaryti televiziją „Al Jazeera“, smarkiai apriboti diplomatinius ryšius su Iranu ir uždaryti emyrate esančią Turkijos karinę bazę.

Ultimatumo pirmasis 10 dienų terminas pasibaigė sekmadienį, bet krizės tarpininko Kuveito prašymu Katarui buvo suteiktos papildomos 48 valandos sutikti su reikalavimais.

„Kuveitas perdavė Kataro atsakymą keturioms valstybėms prieš pasibaigiant pratęsto termino galiojimui, ir į jį bus atsakyta laiku“, – „Twitter“ rašė Saudo Arabijos užsienio reikalų ministras.

Minėtų keturių valstybių užsienio reikalų ministrai susitiks trečiadienį 13 val. vietos laiku (14 val. Lietuvos laiku) aptarti tolimesnių veiksmų plano.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kataro diplomatijos vadovas šeichas Mohammedas bin Abdulrahmanas al Thani
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kataro diplomatijos vadovas šeichas Mohammedas bin Abdulrahmanas al Thani

Kataro užsienio reikalų ministras šeichas Saifas bin Ahmedas Al Thani, Kuveitui perdavęs oficialų Kataro atsaką, reikalavimų sąrašą pavadino „neįgyvendinamu ir neteisingu“.

„Sąrašu siekiama ne kovoti su terorizmu, o užkirsti kelią žodžio laisvei“, – teigė jis.

Rijadas ir jo sąjunginkai nutraukė oro, jūros ir antžeminius ryšius su Kataru bei užkirti kelią gyvybiškai svarbiam importui, pavyzdžiui, maistos produktų.

Kataro piliečiams taip pat liepta palikti minėtų keturių valstybių teritorijas bei imtasi veiksmų prieš Kataro įmones ir finansines institucijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius