Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Saudo Arabijoje moterys galės imtis verslo be vyrų leidimo

Saudo Arabijoje moterys galės atidaryti nuosavą verslą be savo sutuoktinio ar giminaičio sutikimo, šiai karalystei siekiant dar labiau išplėsti klestintį privatų sektorių.
Saudo Arabijos moterys
Saudo Arabijoje moterys galės imtis verslo be vyrų leidimo / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Apie šią naujovę ketvirtadienį pranešė šalies vyriausybė. Priėmus šį sprendimą, žengtas didelis žingsnis tolyn nuo griežtos globos sistemos, galiojančios Saudo Arabijoje ištisus dešimtmečius.

„Moterys dabar gali pradėti nuosavą verslą ir naudotis (vyriausybinėmis) elektroninėmis paslaugomis be globėjo sutikimo“, – skelbiama Prekybos ir investicijų ministerijos tinklalapyje.

Remiantis Saudo Arabijos globos sistemos taisyklėmis, moteris privalo gauti savo „globėjo“ – vyro, tėvo ar brolio – sutikimą naudotis bet kokiomis vyriausybinėmis paslaugomis, keliauti ar mokytis.

Naujasis sprendimas paskelbtas Saudo Arabijai pradėjus įgyvendinti ambicingas reformas, artėjant naftos eros pabaigai. Reformomis siekiama plėtoti privatų sektorių ir į darbo rinką įtraukti daugiau moterų.

Nors moterims šioje itin konservatyvioje valstybėje vis dar taikoma gausybė apribojimų ir draudimų, Saudo Arabijos prokuratūra pirmadienį pareiškė, kad teismo tyrėjų darbą nuo šiol galės dirbti ir moterys.

Karalystės moterims neseniai taip pat buvo pasiūlyta 140 darbo vietų oro uostuose ir pasienio tarnyboje. Vyriausybės teigimu, tokiu darbu susidomėjo ir savo paraiškas atsiuntė net 107 tūkst. moterų.

Įtakingas Saudo Arabijos sosto įpėdinis princas Mohammedas bin Salmanas siekia, kad moterys aktyviau įsitrauktų į visuomeninį gyvenimą ir darbo rinką.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mohammedas bin Salmanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mohammedas bin Salmanas

Jo tėvas karalius Salmanas praėjusį rugsėjį panaikino kelis dešimtmečius galiojusį draudimą moterims vairuoti. Nuo birželio karalystės pilietės galės vairuoti lengvuosius automobilius, motociklus ir sunkvežimius.

32 metų princas Mohammedas praėjusių metų spalį pažadėjo sukurti nuosaikią ir atvirą karalystę. Jis itin tiesmukai pasisako prieš konservatyvią šalies religinę bendruomenę ir siekia pritraukti kuo daugiau užsienio investuotojų.

Saudo Arabijos karaliaus Salmano sūnus perima vis daugiau jo įgaliojimų ir siekia įgyvendinti savo socialinių ir ekonominių reformų planą „Vision 2030“. Vienas jo tikslų – pasiekti, kad dirbtų beveik trečdalis šalies moterų. Dabar šis rodiklis siekia 22 procentus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius