-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saudo Arabijoje paleista beveik trejus metus kalinta princesė

Saudo Arabijos pareigūnai paleido princesę Basmah bint Saud ir jos dukrą, kurios buvo sulaikytos ir nepareiškus kaltinimų laikomos beveik trejus metus, šeštadienį pranešė viena žmogaus teisių gynimo grupė.
Saudo Arabija
Saudo Arabija / 123RF.com nuotr.

57 metų princesė Basmah, karališkosios šeimos narė, seniai garsėjanti kaip moterų teisių gynėja ir konstitucinės monarchijos šalininkė, buvo sulaikyta 2019 metų kovą. 2020-ųjų balandį ji prašė karaliaus Salmano ir sosto įpėdinio princo Mohammedo bin Salmano ją dėl sveikatos paleisti.

Princesė „ir jos duktė Suhoud... buvo paleistos“, socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė žmogaus teisių grupė ALQST.

„Jai nebuvo suteikta medicininė pagalba, kurios jai reikėjo dėl galimo pavojaus gyvybei, – sakoma pranešime. – Per visą sulaikymo laikotarpį jai nebuvo pateikti jokie kaltinimai.“

Saudo Arabijos pareigūnai kol kas princesės paleidimo nekomentavo.

Princesė Basah buvo suimta prieš jai išvykstant gydytis į Šveicariją, nurodė šeimai artimas šaltinis.

Kokia liga serga princesė, nepranešama.

Princas Mohammedas nuo 2017 metų, kai jo tėvas karalius Salmanas paskelbė jį sosto įpėdiniu, apeidamas anksčiau potencialiu paveldėtoju laikytą princą Mohammedą bin Nayefą, šalyje vykdo reformas. Tarp jo įvestų pakeitimų buvo leidimas moterims vairuoti ir vadinamosios globos taisyklių, suteikiančių vyrams teisę savo nuožiūra priimti sprendimus dėl giminaičių moterų, sušvelninimas.

Tačiau liberalizavimo kampaniją aptemdė valdžios susidorojimas su disidentais ir net potencialiais oponentais – nuo dvasininkų iki moterų teisių aktyvistų ir karališkosios šeimos narių.

2017 metų lapkričio mėnesį, vykdant didžiulę antikorupcinę kampaniją, prabangus Rijado viešbutis „Ritz-Carlton“ tris mėnesius buvo virtęs sulaikymo centru. Jame buvo laikoma dešimtys princų ir aukšto rango pareigūnų, įtariamų korupcija arba nelojalumu valdžiai.

2020 metų kovą karališkosios apsaugos pareigūnai suėmė karaliaus Salmano brolį ir sūnėną. Jie buvo apkaltinti perversmo prieš princą Mohammedą kurstymu, pranešė keli šaltiniai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius