Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saudo Arabijoje po beveik trejų metų paleista garsi moterų teisių gynėja

Saudo Arabijos pareigūnai trečiadienį paleido beveik trejus metus laikytą garsią moterų teisių gynėją Loujain al Hathloul, pranešė jos šeima.
Loujain al Hathloul
Loujain al Hathloul / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

31 metų L.al Hathloul paleista Jungtinėms Valstijoms atnaujinus spaudimą Saudo Arabijai dėl žmogaus teisių padėties. Aktyvistė buvo areštuota 2018 metų gegužę drauge su keliolika kitų moterų, kai buvo likusios vos kelios savaitės iki istorinio sprendimo atšaukti dešimtmečius galiojusį draudimą moterims vairuoti. Šių aktyvisčių, kurios seniai siekė tokios reformos, areštas sukėlė tarptautinės kritikos audrą.

L.al Hathloul, kuriai dar galioja bandomasis laikotarpis ir buvo uždrausta išvykti iš Saudo Arabijos, paleidimą entuziastingai sveikino jos broliai ir seserys, surengę energingą kampaniją užsienyje už jos laisvę, tuo sudarydami daug nepatogumų karalystės valdytojams.

„Loujain namie!!!!!!!“ – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė jos sesuo Lina al Hathloul.

„Namie po 1 001 dienos kalėjime“, – pridūrė ji ir paskelbė besišypsančios aktyvistės su žilų plaukų sruogomis nuotrauką.

JAV L. al Hathloul paleidimą pavadino „labai sveikintina plėtote“ ir sakė, kad ji niekada neturėjo atsidurti kalėjime.

„Moterų ir kitų žmogaus teisių propagavimas... niekada neturėtų būti kriminalizuojamas“, – sakė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.

Gruodžio pabaigoje Saudo Arabijos teismas skyrė L.al Hathloul penkerių metų ir aštuonių mėnesių įkalinimo bausmę už „įvairią veiklą, kurią draudžia kovos su terorizmu įstatymas“, bet jos šeima sakė, kad iš dalies bausmė buvo lygtinė, todėl susidarė sąlygos paleisti ją pirma laiko.

Aktyvistė buvo nuteista už kurstymą pakeisti režimą ir siekį sutrikdyti viešąją tvarką. Šeima jos teismo procesą vadino suklastotu ir įtarė, kad ji kalėjime patyrė lytinį priekabiavimą ir kankinimų, bet teismas šiuos pareiškimus atmetė.

Tačiau verdiktas Saudo Arabijos vyriausybei buvo „prestižą gelbstinti pasitraukimo strategija“ sulaukus didžiulio tarptautinio spaudimo paleisti aktyvistę, tuo metu naujienų agentūrai AFP sakė L.al Hathloul šeimai artimas šaltinis.

Vis dėlto teismas paskelbė L.al Hathloul kelionių draudimą penkeriems metams, sakė jos giminaičiai.

„Loujain namie, bet ji nėra laisva. Kova nesibaigė“, – sakė Lina.

Saudo Arabijos pareigūnai jos sulaikymo, teismo ar paleidimo oficialiai nekomentavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius