-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saudo Arabijos karalius Salmanas pakeitė kariuomenės vadus

Saudo Arabijos karalius Salmanas pirmadienį pakeitė kelis aukščiausio rango kariuomenės vadus, tarp jų generalinio štabo viršininką, vykdydamas didelio masto šalies gynybos struktūros pertvarką.
Saudo Arabijos karalius Salmanas
Saudo Arabijos karalius Salmanas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Monarchas vėlai vakare paskelbė virtinę karališkųjų įsakų ir pakeitė sausumo pajėgų ir oro erdvės gynybos vadus, taip pat keletą civilių pareigūnų, tarp jų kelis ministro pavaduotojus.

Jokia šio didelių pokyčių priežastis nebuvo įvardyta. Vis dėlto jie buvo atlikti sosto įpėdiniui princui Mohammedui bin Salmanui vykdant kariuomenės reformą ir jau beveik ketvirtus metus tęsiantis kruvinai kampanijai prieš Jemeno šiitų sukilėlius husius, remiamus Irano.

„Nutraukiama generolo Abdul Rahmano bin Saleho al Bunyano, generalinio štabo viršininko, tarnyba“, – paskelbė valstybinė Saudo Arabijos naujienų agentūra SPA. Pranešime sakoma, kad jį pakeisti paskirtas Fayyadas al Ruwaili.

R.bin Salehas al Bunyanas šią savaitę Rijade atidarė ginkluotės parodą, organizuojamą valstybinės gynybos sektoriaus įmonės „Saudi Arabian Military Industries“ (SAMI). Šiame renginyje taip pat dalyvauja kelios tarptautinės gynybos kompanijos.

„Saudo Arabijoje vyksta kariuomenės transformacija“, – naujienų agentūrai AFP sakė konsultacijų kompanijos „Gulf States Analytics“ vyresnysis patarėjas Theodore'as Karasikas.

„Šių pokyčių imtasi prasidėjus SAMI parodai, kuri yra kritiškai svarbi princo Mohammedo reformų plano sukurti vietinę gynybos programą dalis“, – pridūrė jis.

Sosto įpėdinis Mohammedas, karaliaus sūnus, taip pat yra šalies gynybos ministras. Be to, pastaraisiais mėnesiais jis stengėsi sutelkti kuo daugiau valdžios savo rankose ir vykdė dideles ekonomikos bei socialines reformas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mohammedas bin Salmanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mohammedas bin Salmanas

Jaunasis princas vykdė ryžtingą politiką regione ir vadovavo 2015 metais pradėtai karinei intervencijai kaimyniniame Jemene. Šis konfliktas daugelio laikomas netiesioginiu karu tarp Rijado ir jo pagrindinio priešininko – Irano.

Jungtinės Tautos sako, kad Jemeno konfliktas atvedė prie didžiausios dabartinės humanitarinės krizės.

Per šį karą žuvo jau daugiau kaip 9,2 tūkst. žmonių. Dar beveik 2,2 jemeniečių mirė nuo choleros, nurodo Pasaulio sveikatos organizacija.

Karalius Salmanas taip pat paskyrė keletą jaunų žemesnio rango pareigūnų į svarbias ministrų arba provincijų gubernatorių pavaduotojų bei karališkųjų patarėjų postus.

Tamadar bint Yousef al Ramah buvo tapo viena iš nedaugelio moterų, gavusių aukšto rango postus šioje konservatyvioje karalystėje. Monarcho įsaku ji buvo paskirti darbo ir socialinio vystymosi ministro pavaduotoja.

Princas Turki bin Talalas, milijardieriaus princo Al Waleedo bin Talalo brolis, savo ruožtu buvo paskirtas pietinės Asyro provincijos gubernatoriaus pavaduotoju.

Princas Al Waleedas, vadinamas Saudo Arabijos Warrenu Buffettu, buvo tarp dešimčių princų, ministrų ir verslo magnatų, laikytų prabangiame Rijado viešbutyje „Ritz-Carlton“ po precedento neturinčios areštų bangos. Vyriausybė šias griežtas priemones vadino savo kovos su valstybės elito korupcija dalimi.

„Ritz-Carlton“, ilgiau kaip tris mėnesius buvęs „auksiniu narveliu“ į nemalonę patekusiems Saudo Arabijos elito nariams, vasario 11-ąją atnaujino darbą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius