-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saudo Arabijos kariuomenė įžengė į Bahreiną

Persų įlankos šalių specialieji daliniai iš Saudo Arabijos įžengė į Bahreiną, kad padėtų pastarosios valdžiai įveikti krizę, kurią sukėlė opozicijos protestai.
Saudo Arabijos kariuomenė įvažiuoja į Bahreiną.
Saudo Arabijos kariuomenė įvažiuoja į Bahreiną. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jungtinės Valstijos nedelsdamos perspėjo Persų įlankos šalis gerbti Bahreino žmonių teises.

JAV nacionalinio saugumo tarybos atstovas Tommy Vietoras pareiškė, kad Baltiesiems rūmams žinoma, jog specialiosios pajėgos atvyko į Bahreiną ir kad kitos Persijos įlankos arabų šalių bendradarbiavimo tarybos (GCC) šalys ketina prisidėti.

„Mes raginame GCC partneres parodyti santūrumo ir gerbti Bahreino žmonių teises, bei veikti taip, kad dialogas būtų paremtas, o ne pakertamas“, – sakė jis.

JAV pareigūnas paragino visas konflikto šalis „nedelsiant priimti pasiūlymą kalbėtis ir užtikrinti, kad vyktų taikus demokratinio perėjimo procesas, patenkinsiąs visus Bahreino piliečius“.

Bahreino valdžia paprašė kaimynių padėti užtikrinti saugumą šalyje. Manoma, kad kaimynių kariuomenė saugos naftos ir dujų versloves, taip pat finansinių organizacijų pastatus.

Saudo Arabijos pajėgoms atvykus į Bahreiną, prisidėti prie šios akcijos pareiškė ketiną ir Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE), pranešė JAE užsienio reikalų valstybės ministras Anwaras Gargashas.

Įlankos bendradarbiavimo tarybos (GCC) narės, greta Bahreino, JAE ir Saudo Arabijos, yra Kuveitas, Omanas, Kataras.

Bahreino opozicija anksčiau pirmadienį pareiškė laikysianti okupacija bet kokią užsienio karinę intervenciją, kai vienas Saudo Arabijos pareigūnas pranešė, jog apie tūkstantis jo šalies karių įžengė į šią Persijos įlankos karalystę.

„Bet kokio kario ar karinės mašinos atvykimą į Bahreino teritoriją laikome atvira Bahreino Karalystės okupacija ir sąmokslu prieš beginklius Bahreino žmones“, – sakoma opozicijos pranešime.

Anonimu pageidavęs likti pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP nurodė, kad šios intervencijos imtasi „po pakartotinių Bahreino vyriausybės raginimų pradėti dialogą, į kuriuos opozicija neatsakė“.

Pagal Persijos įlankos bendradarbiavimo tarybos nuostatus „bet kokios Persijos įlankos pajėgos, įžengusios į šalį narę, tampa pavaldžios jos vyriausybei“, pridūrė pareigūnas.

Bahreino vyriausybė kol kas nepatvirtino Saudo Arabijos karių atvykimo į salyną, kuriame bazuojasi JAV 5-asis karo laivynas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius