Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Saudo Arabijos sosto įpėdinio aplinkoje jau prieš metus kalbėta apie priešų žudymą

Aukščiausio rango Saudo Arabijos žvalgybininkai, artimi sosto įpėdiniui Mohammadui bin Salmanui, pernai kreipėsi į nedidelę grupę verslininkų prašydami, kad privačios kompanijos nužudytų karalystės priešininkus iraniečius, laikraščiui „The New York Times“ pasakojo su tuomet vykusių diskusijų turiniu susipažinę šaltiniai. Todėl Rijadui gali būti dar sunkiau įrodyti, kad sosto įpėdinis nieko nežinojo apie planus Turkijoje nužudyti žurnalistą Jamalą Khashoggi.
Mohammedas bin Salmanas
Mohammedas bin Salmanas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tuo metu M.bin Salmanas, buvęs trečiasis eilėje užimti sostą ir ėjęs gynybos ministro pareigas, konsolidavo savo galią įsakydamas patarėjams suaktyvinti karines ir žvalgybos operacijas už Saudo Arabijos ribų.

Prieš metus vykusios diskusijos su verslininkais leidžia daryti išvadas, kad aukščiausio rango Saudo Arabijos pareigūnai svarstė pasitelkti žmogžudystes jau nuo M.bin Salmano vadovavimo pradžios.

„Scanpix“/AP nuotr./Jamalas Khashoggi
„Scanpix“/AP nuotr./Jamalas Khashoggi

Rijadas neigia prisidėjęs prie žurnalisto, Saudo Arabijos režimo kritiko J.Khashoggi nužudymo Turkijoje – esą tai padaryti įsakė pareigūnas, kuris jau yra atleistas iš pareigų.

„The New York Times“ rašo, kad tas pareigūnas – majoras generolas Amhedas al Assiris – dalyvavo anksčiau minėtame susitikime 2017-ųjų kovą.

Susitikimo metu verslininkams buvo pasiūlytas 2 mlrd. dolerių (1,78 mlrd. eurų) vertės planas. Juo remiantis privatūs žvalgybos operatyvininkai turėjo bandyti pakenkti Irano ekonomikai.

Rengiant planą A.al Assirio padėjėjai pasiteiravo apie Irano revoliucinės gvardijos elitinio dalinio „Quds Force“ lyderio Qassimo Suleimani nužudymą. Jis laikomas užkietėjusiu Saudo Arabijos priešu.

Susidomėjimas nužudymais, slaptomis operacijomis ir karinėmis kampanijomis, įskaitant karą Jemene, kurioms vadovauja M.bin Salmanas – svarbus pokytis šalies politikoje.

Istoriškai Saudo Arabija vengė rizikingų užsienio politikos žingsnių, kurie galėtų pakenkti patogiai šalies, kaip vienos didžiausių naftos tiekėjų pasaulyje, pozicijai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ahmedas al Assiris
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ahmedas al Assiris

Savo ruožtu su žvalgyba susiję verslininkai tokį Irano planą suvokė ir kaip pelningą pajamų šaltinį, ir kaip būdą suluošinti šalį, kurią Rijadas laiko itin grėsminga.

Susitikimą suorganizavo libaniečių-amerikiečių kilmės verslininkas George'as Naderas. Jis anksčiau buvo susitikęs su M.bin Salmanu, siūlė Irano planą Donaldo Trumpo administracijos pareigūnams. Susitikimuose taip pat dalyvavo izraelietis Joelas Zamelas, glaudžiai susijęs su žvalgybos ir saugumo tarnybomis.

Teiravosi apie žmogžudystes

2017-ųjų kovą vykusio susitikimo metu Saudo Arabijos žvalgybininkai klausė verslininkų, ar jie galėtų suorganizuoti žmogžudystes. Verslininkai atsakymo iškart nepateikė – pasakė, kad jiems reikia pasikonsultuoti su teisininku.

Teisininkas griežtai atmetė šį planą, verslininkai Saudo Arabijos žvalgybininkams pasakė neorganizuosiantys žmogžudysčių. G.Naderas pasiūlė kreiptis į Londone įsikūrusią įmonę, kuriai vadovauja buvę britų kariai, dalyvavę specialiosiose operacijose. Neaišku, apie kokią įmonę buvo kalbama.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ Mohammedas bin Salmanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ Mohammedas bin Salmanas

Prieš tai, kai praėjusį mėnesį buvo atleistas, A.al Assiris buvo laikomas vienu artimiausių M.bin Salmano patarėjų.

2016 metais jis tapo viešu Saudo Arabijos kampanijos Jemene veidu – nuolat suteikdavo informacijos apie karo eigą. Jis taip pat dažnai keliaudavo į Vašingtoną, kur Rijado apmokami lobistai vesdavosi jį į tyrimų centrus: čia A.al Assiris pateikdavo optimistišką karinės kampanijos proceso vertinimą ir pabrėždavo Saudo Arabijos susirūpinimą civilių gerove.

Vis dėlto 2017 metais Saudo Arabijos kampanija Jemene pateko į karinę aklavietę ir virto humanitarine katastrofa. Tačiau M.bin Salmanas tuo pat metu visuose karalystės saugumo aparatuose buvo konsolidavęs savo galią. Sosto įpėdinis paskyrė A.al Assirį žvalgybos tarnybos – Generalinio žvalgybos direktorato – direktoriaus pavaduotoju.

Vakarų analitikai mano, kad A.al Assiris į šias pareigas buvo paskirtas tam, kad prižiūrėtų direktorių Khalidą bin Ali bin Abdullah al Humaidaną, kuris yra siejamas su Vakarų žvalgybos tarnybomis.

A.al Assiris buvo atleistas praėjusį mėnesį, kai Saudo Arabijos vyriausybė pripažino J.Khashoggi žmogžudystę ir pareiškė, kad būtent atleistas generolas suorganizavo žmogžudystę.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jamalas Khashoggi
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jamalas Khashoggi

Šeštadienį Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad jo vyriausybė garso įrašą, kuriame užfiksuotas žurnalisto nužudymas, perdavė JAV, Saudo Arabijai, Jungtinei Karalystei ir Prancūzijai.

Su tyrimu dėl J.Khashoggi nužudymo susipažinęs asmuo teigė, kad A.al Assirio domėjimasis žmogžudystėmis nėra stebinantis, tačiau neatspindi oficialios politikos.

Pasak šaltinio, tyrimas parodė, kad generolas siekė padaryti įspūdį sosto įpėdiniui savarankiškai suorganizuotomis juodosiomis operacijomis.

Vis dėlto, atsižvelgiant į tai, kad A.al Assiris yra labai artimas M.bin Salmamui, sosto įpėdiniui gali būti sudėtinga įrodyti, kad jis nežinojo apie planus nužudyti J.Khashoggi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius