-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saudo Arabijos sosto įpėdinis: Izraelis turi teisę į savo žemę

Saudo Arabijos sosto įpėdinis ir faktinis lyderis pareiškė, kad Izraelis „turi teisę“ į žemę, ir šis pirmadienį pasirodęs jo komentaras žymi reikšmingą karalystės pozicijos pasikeitimą.
Mohammedas bin Salmanas
Mohammedas bin Salmanas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Saudo Arabija ir Izraelis nepalaiko oficialių diplomatinių santykių, bet pastaraisiais metais užkulisiuose jų ryšiai buvo gerinami sparčiau.

Abi šalys didžiausia savo išorės grėsme laiko Iraną, o labai svarbia sąjungininke – Jungtines Valstijas. Ir Saudo Arabija, ir Izraelis mato ginkluotų islamo ekstremistų keliamą pavojų.

Tačiau Izraelio konfliktas su palestiniečiais ilgą laiką buvo kliūtis visiškam draugiškų santykių atkūrimui, nes Rijadas vis dar remia jų suvereniteto siekį.

Tačiau dabar sosto įpėdinis princas Mohammedas bin Salmanas, kalbėdamasis su JAV naujienų žurnalo „The Atlantic“ redaktoriumi, regis, sulygino abiejų šalių teritorines pretenzijas.

Jeffrey Goldbergas paklausė princo, ar „žydų tauta turi teisę į valstybę – bent jau savo protėvių tėvynės dalyje?“

„Tikiu, kad kiekviena tauta, kad ir kur būtų, turi teisę gyventi savo taikioje valstybėje“, – sakė princas, atvykęs į JAV trijų savaičių vizito.

„Tikiu, kad ir palestiniečiai, ir izraeliečiai turi teisę turėti savo pačių žemę, – sakė jis. – Tačiau turime turėti taikos susitarimą, kad užtikrintume stabilumą visiems ir turėtume normalius santykius.“

Nuo 2002 metų Saudo Arabija buvo pagrindinė Arabų taikos iniciatyvos, numatančios dviejų valstybių sprendinį Izraelio ir palestiniečių konfliktui, rėmėja.

Tačiau nėra žinoma, kad anksčiau koks nors tokio aukšto rango Saudo Arabijos pareigūnas būtų pripažinęs Izraeliui „teisę“ į kokią nors teritoriją, nekalbant apie praktinę būtinybę užsitikrinti ilgalaikį susitarimą.

Jei princas, kaip tikimasi, pakeis savo 80-metį tėvą karalių Salmaną ir užims Saudo Arabijos sostą, jis taip pat taps svarbiausių islamo šventovių sergėtoju.

Tačiau J.Goldbergui jis sakė, kad jam nekyla jokių „religinių prieštaravimų“ dėl izraeliečių gyvenimo šalia palestiniečių, jei bus apsaugota pagrindinė islamo šventovė Jeruzalėje – Al Aksos mečetės kompleksas.

„Turime religinių interesų dėl šventosios mečetės Jeruzalėje likimo ir dėl palestiniečių teisių. Štai ką turime. Neturime jokių prieštaravimų dėl bet kokių kitų žmonių“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius