-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 03 15 /16:59

Saudo Arabijos sosto įpėdinis: Jeigu Iranas įgis branduolinių ginklų, mes irgi jų turėsime

Saudo Arabijos sosto įpėdinis Mohammedas bin Salmanas palyginęs Irano lyderį su Hitleriu ir perspėjo, kad tuo atveju, jeigu Teheranas pasigamins branduolinių ginklų, Rijadas šalis paseks Irano pavyzdžiu.
Mohammedas bin Salmanas
Mohammedas bin Salmanas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Saudo Arabija nesiekia įsigyti jokios branduolinės bombos, tačiau neabejotina, jeigu Iranas sukurtų branduolinę bombą, mes tuoj pat pasektume jo pavyzdžiu“, – pareiškė Saudo Arabijos princas interviu, kurio ištrauka buvo parodyta ketvirtadienį JAV televizijos laidoje „CBS This Morning“.

32 metų princas Mohammedas sakė pavadinęs Irano aukščiausiąjį lyderį ajatolą Ali Khamenei „naujuoju Hitleriu“ todėl, kad „jis nori plėstis“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ajatola Ali Khamenei
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ajatola Ali Khamenei

„Jis nori sukurti savo paties projektą Artimuosiuose Rytuose, visai kaip Hitleris, kuris savo laiku norėjo išsiplėsti“, – kalbėjo princas.

M.bin Salmanas: „Jis nori sukurti savo paties projektą Artimuosiuose Rytuose, visai kaip Hitleris, kuris savo laiku norėjo išsiplėsti.“

„Daugelis šalių visame pasaulyje ir Europoje nesuvokė, koks pavojingas yra Hitleris, kol atsitiko tai, kas atsitiko. Aš nenoriu, kad taip įvyktų Artimuosiuose Rytuose“, – pridūrė jis.

Šis interviu su Saudo Arabijos sosto įpėdiniu turėtų būti parodytas per CBS televizijos laidą „60 Minutes“ prieš numatytą jo susitikimą su JAV prezidentu Donaldu Trumpu Baltuosiuose rūmuose.

Jo perspėjimai nuskambėjo augant nerimui dėl branduolinių ginklų Artimuosiuose Rytuose ir praėjus vos kelioms dienoms nuo Saudo Arabijos sprendimo paspartinti savo atominės energetikos programą.

Nors programos oficialus tikslas – sumažinti šios šalies priklausomybę nuo naftos, ekspertai perspėja, jog galimybė pasigaminti atominės energijos gali atverti kelią branduolinei programai kariniais tikslais.

2015 metais buvo pasiektas Irano branduolinę programą pažabojęs susitarimas, tačiau D Trumpas yra išreiškęs norą jo atsisakyti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Saudo Arabijos vyriausybė tikina, kad jos branduolinė programa „visiškai atitinka skaidrumo principą“ ir branduolinio saugumo reikalavimus „pagal nepriklausomą reguliavimo ir priežiūros sistemą“.

Šalis planuoja per ateinančius du dešimtmečius pastatyti 16 branduolinių reaktorių, kurių kaštai siektų maždaug 80 mlrd. JAV dolerių, sako ekspertai.

Saudo Arabijos energetikos ministras Khaledas al Falehas spalį sakė, kad branduolinė programa prasidės nuo dviejų reaktorių statybos; jų kiekvienas galės pagaminti po 1,2-1,6 gigavatų elektros energijos, statybų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius