Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Šaudynės Kerčėje: V.Rosliakovas ginklą įsigijo legaliai, prasinešė pro metalo detektorių

Trečiadienį Krymo pusiasalio Kerčės miesto profesinės mokyklos studentas nušovė mažiausiai 20 žmonių, sužeidė dar apie 50. „Meduza“ rašo, kad šaulys Vladislavas Rosliakovas, kurį draugai apibūdino kaip „tylų ir drovų“, ginklą įsigijo legaliai, jį į švietimo įstaigą įsinešė pro metalo detektorius.
Šaudynės Kerčėje
Šaudynės Kerčėje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos Tyrimų komiteto teigimu, filmavimo kamerų užfiksuotas ginkluotas individas – V.Rosliakovas, Kerčės profesinės mokyklos studentas. Aštuoniolikmetis V.Rosliakovas mokyklą pradėjo lankyti 2015 metais.

V.Rosliakovas trečiadienio popietę detonavo sprogstamąjį užtaisą ir pradėjo pliekti į žmones iš 12-o kalibro pompinio šautuvo, o vėliau nusižudė.

„Twitter“ nuotr./Galimas įtariamasis dėl išpuolio Kerčėje
„Twitter“ nuotr./Galimas įtariamasis dėl išpuolio Kerčėje

Tarnybos buvo pradėjusios tirti šį incidentą kaip teroro aktą, bet vėliau jis perkvalifikuotas į daugybinę žmogžudystę.

Kokie šaulio motyvai?

V.Rosliakovas nepaliko jokio paaiškinimo raštelio ar žinučių socialiniuose tinkluose, išpuolio metu susilaikė nuo kokių nors šūkių. Kol kas jo motyvai nėra aiškūs.

Kanalui RBK anonimiškai kalbėjęs „Rosliakovo draugu“ prisistatęs asmuo teigė, kad šaulys „nekentė mokyklos dėl jos piktų mokytojų, buvo užsiminęs, jog jiems atkeršys“.

„Jis niekada nerodė jokių agresijos ženklų, buvo tylus jaunas vyras, niekada neturėjo jokių problemų (su policija), gaudavo stipendiją“, – kanalui „Rossija 24“ sakė Krymo regiono lyderis Sergejus Aksionovas.

Daugiausia informacijos apie šaulį pateikė portalas „Mash“. Jame rašoma, kad „drovus jaunas vyras beveik su niekuo nesikalbėdavo“. Be to, jis esą itin domėjosi serijiniais žudikais. Pranešama, kad vaikino tėvai – išsiskyrę, jo tėvas buvo apklaustas policijos.

Įvairiose Rusijos žiniasklaidos priemonėse pateikiamos skirtingos versijos: nuo keršto merginai, kuri neatsakė į šiltus V.Rosliakovo jausmus, iki priklausymo teroristinei grupuotei „Islamo valstybė“ (IS).

Kadangi V.Rosliakovo išpuolis primena 1999-ųjų šaudynes JAV Kolumbaino vidurinėje mokykloje (abu šauliai nusižudė bibliotekoje, švietimo įstaigoje paliko savadarbių bombų), interneto vartotojai spekuliuoja, kad vaikinas buvo tarsi apsėstas išpuolio Kolumbaine.

Kol kas nėra jokių tai patvirtinančių įrodymų.

„Twitter“ nuotr./Įtariamasis, galimai surengęs išpuolį Kerčės kolegijoje
„Twitter“ nuotr./Įtariamasis, galimai surengęs išpuolį Kerčės kolegijoje

Iš kur V.Rosliakovas gavo ginklą?

„Telegram“ kanalas „112“ citavo šaltinį, teigusį, kad rugsėjo pradžioje V.Rosliakovas gavo leidimą 12-os kalibrų ginklui, nusipirko 150 šovinių.

Krymo vaikų teisių komisijos atstovė Irina Kliujeva vėliau teigė, kad V.Rosliakovas spalio pradžioje gavo leidimą medžiokliniam šautuvui.

S.Aksionovas taip pat patvirtino, kad V.Rosliakovas ginklą įsigijo legaliai. „Ginklas buvo tinkamai registruotas, Rosliakovui priklausė legaliai. Tirsime ir tai“, – sakė S.Aksionovas.

Kaip jis pateko į mokyklą?

Portalas „Moskva“ rašo, kad mokykloje prieš kelias savaites buvo įdiegta nauja saugumo sistema: metalo detektoriai ir sukamieji varteliai.

Pasak „Meduzos“, mažiausiai vienas studentas tikino, kad niekas į metalo detektorius nekreipdavo dėmesio, kadangi jie suveikdavo nešantis raktus bei mobiliuosius telefonus.

Pasak „Meduzos“, mažiausiai vienas studentas tikino, kad niekas į metalo detektorius nekreipdavo dėmesio, kadangi jie suveikdavo nešantis raktus bei mobiliuosius telefonus.

Tas pats studentas tikino, kad nei prie pagrindinio kolegijos įėjimo, nei kolegijoje apskritai nebuvo apsaugininkų – tik administratorius. Rusijos Nacionalinė gvardija patvirtino, kad, nepaisant vietos valdžios reikalavimų, švietimo įstaigoje nebuvo apsaugininkų.

Pasak Nacionalinės gvardijos, reikalavimas, kad švietimo įstaigose dirbtų apsaugininkai, buvo priimtas visai neseniai, ne visos mokyklos ir kolegijoms sugebėjo paskirti tam lėšų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius