Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saugumo ekspertas: teroro išpuoliai Vokietijoje nebūtinai yra tarpusavyje susiję

Pastarieji išpuoliai Vokietijoje, nepaisant to, kad juos skyrė labai trumpas laiko tarpas, gali ir nebūti tarpusavyje susiję, sako terorizmo ir saugumo ekspertas Raffaello Pantucci.
Pareigūnai prie susisprogdinusio siro namų
Pareigūnai prie susisprogdinusio siro namų / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ekspertas portalui „The Local“ taip pat sakė, kad išpuoliai gali būti susiję netiesiogiai: tarp užpuolikų galėjo nebūti jokio atviro ryšio, tačiau, tikėtina, vėlesni užpuolikai jautė pagarbą anksčiau išpuolius įvykdžiusiems užpuolėjams ir siekė kopijuoti jų veiksmus.

JAV vykdyti tyrimai atskleidė, kad smurtinius išpuolius įvykdantiems asmenims panašūs išpuoliai praeityje dažnai tampa įkvėpimu – tiek todėl, kad jie padeda suplanuoti išpuolio logistiką, tiek todėl, kad būsimus atakų vykdytojus žavi žiniasklaidos dėmesys, kurio susilaukia ankstesnių išpuolių vykdytojai. Todėl JAV pareigūnai kreipėsi į žiniasklaidą, prašydami, kad šios atstovai savo reportažuose vengtų detalių, kurias galima suvokti kaip smurtautojo šlovinimą, minėjimo.

„Smurtiniai išpuoliai atkreipia asmenų, kurie savo mintyse taip pat svarsto apie panašius išpuolius, dėmesį. Jie gali imti galvoti, kad atėjo tinkamiausias laikas veikti, ir kad jei veiks būtent dabar, jų veiksmai bus prasmingesni“, – sako R.Pantucci iš Karališkojo jungtinių pajėgų instituto Londone.

Bet atmetus tai, kad jie įvykdyti panašiu metu, įrodymų, kurie rodytų užpuolėjų tarpusavio bendradarbiavimą, nepastebima.

„Scanpix“/AP nuotr./Nusikaltimo vietoje
„Scanpix“/AP nuotr./Nusikaltimo vietoje

Visose atakose pasitelkti skirtingi ginklai. Kirvis, šaunamasis ginklas, peilis kebabams pjaustyti ir bomba – tai ginklai, kuriuos naudojo skirtingi puolėjai. Sprendžiant iš dabar prieinamos informacijos, jų motyvai taip pat skyrėsi.

Išpuolis su peiliu sekmadienio popietę, atrodo, galėjo būti nulemtas asmeninių priežasčių. Tuo tarpu Miuncheno šaulys seniai žavėjosi masiniais išpuoliais, jo kompiuteryje buvo rasta radikaliosios dešinės teroristo Anderso Breiviko nuotraukų.

„Tikėtina, kad jis būtent tą datą pasirinko neatsitiktinai ir išpuolį planavo kurį laiką, todėl jis nėra susijęs su ataka traukinyje. Ji atrodo surengta be ilgalaikio planavimo ir įvykdyta daug sunkumų patiriančio žmogaus“, – sako R.Pantucci. Nors Viurcburge išpuolį įvykdžiusio asmens namuose rasta ISIS vėliava, nesama jokių įrodymų, kad jis turėjo tiesioginį kontaktą su šia grupe ar kad veikė remdamasis jos nurodymais.

„Ansbacho atvejis, kuriame buvo susprogdinta bomba, yra labiau gąsdinantis, nes pagaminti bombą yra sunku, bet nesama jokių įrodymų, kad užpuolikas buvo susijęs su konkrečia grupuote. Tikėtina, kad šis išpuolis – tai asmeninių priežasčių ir bendro įvykių Europoje konteksto pasekmė“, – teigė R.Pantucci.

„Bild“ laikraščio Vokietijoje atliktas tyrimas leidžia daryti išvadas, kad bomba buvo padaryta neprofesionaliai ir nesprogo taip, kaip tikėjosi užpuolikas. Tai rodo, kad greičiausiai savižudžiui sprogdintojui nepadėjo bombų gamybos ekspertas.

Vienas dalykas, vienijantis beveik visus užpuolikus – jų amžius. Asmuo, susisprogdinęs Ansbache, buvo 27 metų amžiaus. Likusių užpuolikų amžius – 17, 18 ir 21 metai.

Praėjusį trečiadienį "Europolo" išleista ataskaita apie terorizmo grėsmę taip pat atkreipė dėmesį, kad pastaruoju metu areštuojama ypač daug jaunų žmonių, įtariamų sąsajomis su terorizmu. Net ketvirtadalis areštuojamų asmenų yra 25 metų amžiaus arba jaunesni: palyginimui, dar prieš dvejus metus tokių asmenų buvo tik vienas iš šešių.

R.Pantucci teigimu, paaugliai ir jaunimas gali būti lengviau paveikiami išorės veiksnių, įskaitant ir naujienas apie kitus išpuolius.

„Scanpix“/AP nuotr./Pareigūnai prie susisprogdinusio siro namų
„Scanpix“/AP nuotr./Pareigūnai prie susisprogdinusio siro namų

Terorizmo eksperto manymu, mes negalime žinoti, ar artimiausiu metu neįvyks daugiau panašių atakų, bet, jo nuomone, Vokietija į išpuolius reaguoja teisingai.

„Vokietija reagavo protingai ir pamatuotai. Skirtingai negu Prancūzija, kur prezidentas Hollande'as „paskelbė karą“. Blogiausia, ką galima padaryti – tai reaguoti per daug karštai, įvykdyti masinius areštus ar paskelbti apie vykstantį konfliktą. Tai gali tapti save išpildančia pranašyste. Teroristų grupės sako, kad Vakarai ir islamiškasis pasaulis kariauja, ir jei mes kalbėsime taip pat, tai jų pasakojimams suteiks pagrindo. Tačiau iš tikrųjų teroristų organizacijos yra nedidelės ir nekelia daug grėsmės. Jos gali sukelti liūdesį ir skleisti neapykantą, bet mes galime tam pasipriešinti reaguodami teisingai“, – sakė R.Pantucci.

„Per daug aštrus reagavimas politiniame lygmenyje tik sustiprintų įtampą, kuri po pabėgėlių antplūdžio ir taip jau didelė, ir suteiktų postūmį radikaliajai dešinei“, – pridūrė R.Pantucci.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius