Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Saugumo policija: Estija ne kartą buvo tapusi islamistų kovotojų tranzito šalimi

Nuo Sirijos konflikto pradžios Estija buvo ne kartą pasinaudota kaip tranzitine šalimi užsienio kovotojų gabenimui į regioną, sakoma ketvirtadienį paskelbtoje Estijos saugumo policijos (KaPo) metinėje ataskaitoje.
Estijos policija pasienyje su Rusija
Estijos policija pasienyje su Rusija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jos pratarmėje KaPo generalinis direktorius Arnoldas Sinisalu rašo, kad niekur Europoje terorizmas nėra toks intensyvus, kad keltų rimtą grėsmę šalies konstitucinei tvarkai, tačiau kai kurios valstybės buvo priverstos imtis papildomų saugumo priemonių, dislokuoti gatvėse karius.

„Estijoje terorizmas taip pat valstybei nekelia egzistencinės grėsmės“, – rašo A.Sinisalu.

Metinėje ataskaitoje sakoma, kad Europos šalyse, kaip ir anksčiau, buvo įvykdyta keletas teroro aktų.

„Žmonių traiškymas automobiliu Londone, savadarbio užtaiso susprogdinimas Mančesteryje, išpuolis Barselonos centre ir užpuolimas peiliu Turku mieste – tik keletas šių tragiškų įvykių pavyzdžių“, – rašoma dokumente.

Pasak KaPo, nors islamo ekstremistai yra priversti užleisti savo pozicijos Sirijoje ir Irake, terorizmo grėsmė Europoje nemažėja.

„Iš konflikto židinių grįžtančių užsienio kovotojų, ypač Europos šalių piliečių, problema mums meta iššūkį jau daug metų. Vis dažniau į pirmą planą iškyla klausimai, kaip užkirsti kelią radikalų ideologijos sklidimui internete, įskaitant socialinius tinklus, ir kaip sumažinti radikalizavimą įkalinimo vietose“, – sakoma ataskaitoje.

Joje taip pat nurodoma, kad Estijos saugumas darosi vis labiau neatskiriamas nuo tarptautinio saugumo.

„Įvykiai už tūkstančių kilometrų daro įtaką mums ir mūsų sąjungininkams Europoje. Saugumo padėties skirtingose šalyse tarpusavio ryšį, be kita ko, gerai iliustruoja tas faktas, kad nuo konflikto Sirijoje pradžios buvo ne kartą pasinaudota Estija kaip tranzitine šalimi užsienio kovotojų gabenimui į regioną“, – sakoma ataskaitoje.

„Nors realus teroro išpuolių pavojus Estijoje yra mažas, praeities įvykiai išryškina poreikį atkreipti dėmesį ne tik į būtinybę užkirsti kelią terorizmui, bet ir į būtinybę pasiruošti kompetetingai į jį reaguoti“, – nurodoma dokumente.

KaPo išskiria tris išskirtines teroro išpuolių tendencijas. Visų pirma, vis dažniau išpuoliams naudojamos po ranka esančios priemonės, tokios kaip automobiliai arba ginklai, kuriais galima naudotis be atskiro pasiruošimo.

Antra, atakos nukreiptos prieš miestų žmones įprastoje aplinkoje – gatvėse, aikštėse, susibūrimo vietose. Todėl Estija irgi turėtų naudoti matomas saugumo užtikrinimo priemones.

Trečia, užpuolikai nesirenka aukų pagal konkrečius kriterijus, jie paprasčiausiai naudojasi susidariusia situacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius