Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saugumo specialistai: ataka prieš „Charlie Hebdo“ yra naujo tipo teroristinis išpuolis

Atakos Paryžiuje rodo, kad radikalieji islamistai griebėsi naujų terorizmo būdų, sako specialistai, Jie tai vadina hibridiniu terorizmo modeliu, rašo „Financial Times“.
Amedy Coulibaly
Amedy Coulibaly / „Scanpix“/AP nuotr.

Buvęs CŽV teroristinių atakų ekspertas Patrickas Skinneris, šiuo metu dirbantis „Soufan Group“ sakė, kad iki šiol tarp radikaliųjų islamistų vyravo du pagrindiniai išpuolių būdai – „al Qaeda“ ir „Islamo valstybės“ (IS). „al Qaeda“ dažniausiai renkasi efektyvius, bet sudėtingus atakų modelius – pavyzdžiui, nutaikytus į sprogdinimus lėktuvuose, tuo tarpu IS pasirenka labiau mėgėjiškus, paprastesnius išpuolius, informaciją apie kuriuos vėliau intensyviai platina socialiniuose tinkluose, taip siekdami pritraukti naujų narių Vakaruose. 

„al Qaeda“ dažniausiai renkasi efektyvius, bet sudėtingus atakų modelius – pavyzdžiui, nutaikytus į sprogdinimus lėktuvuose, tuo tarpu IS pasirenka labiau mėgėjiškus, paprastesnius išpuolius.

Tuo tarpu teroro išpuolis Paryžiuje turi abiems šioms grupuotėms būdingų požymių. Išpuoliai Prancūzijoje buvo labai gerai paruošti, profesionaliai įvykdyti, o kartu pareikalavę mažų išteklių, jų vykdymui prireikė vos kelių žmonių. Anot eksperto, tai kelia nerimą, nes galbūt teroristai imsis naujo, grėsmingesnio, sunkiau susekamo teroro aktų rengimo būdo. Tokius išpuolius sunku susekti, nes juos rengiant naudojama minimaliai komunikacijos. 

Iki šiol nėra aišku, kuriai teroristinei grupuotei priklausė teroristai. Pasirodo įvairių spėjimų – ir tai, kad jie priklausė IS, ir tai, kad juos šiam išpuoliui parengė „al Qaeda“. Tačiau vienas šaltinis „Financial Times“ sakė esąs beveik tikras, kad broliai Kouachi palaikė ryšius su „al Qaeda“ padaliniu Jemene. Jis teigė, kad turima patikimų duomenų, jog jie buvo ten apmokyti, o bet kas, buvęs ten, niekuomet nebegali visiškai nutraukti ryšių su šia organizacija. 

Neatmetama ir kita versija – vienas JAV terorizmo specialistas teigė, kad nebūtų nustebęs, jeigu šie žmonės būtų susiję su įvairiomis džihadistų organizacijomis, tačiau veikė nepriklausomai nuo jų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius