Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Sausros apimtame Los Andželo rajone – beprecedenčiai vandens naudojimo suvaržymai

Los Andželo rajone, kurį, kaip ir visą Kaliforniją, jau trečius metus iš eilės yra apėmusi didelė sausra, trečiadienį įsigaliojo beprecedenčiai vandens naudojimo suvaržymai.
Los Andželo rajone – beprecedenčiai vandens naudojimo suvaržymai
Los Andželo rajone – beprecedenčiai vandens naudojimo suvaržymai / „Scanpix“/AP nuotr.

Naujos priemonės, pagal kurias laistyti sodus galima tik kartą per savaitę, galioja daugiau kaip 6 mln. vartotojų. Tiems, kas nesilaikys taisyklių, grės baudos ir vandens tiekimo apribojimas.

Priemonių tikslas yra 35 proc. sumažinti vartojimą Pietų Kalifornijos vandens tiekėjo MWD aptarnaujamoje zonoje, kur gyvena 19 mln. žmonių – beveik pusė valstijos gyventojų.

Vandens tiekimas šioje zonoje priklauso nuo išteklių, esančių už šimtų kilometrų. Beveik trečdalis vandens tiekiama iš Šiaurės Kalifornijos Siera Nevados kalnų per projektą, apimantį 21 užtvankos ir daugiau kaip 1,6 tūkst. km kanalų bei vamzdžių tinklą.

Dėl chroniškos sausros, kurią dar labiau didina klimato kaita, paskelbta, kad per šį projektą MWD galima tiekti tik 5 proc. įprasto vandens kiekio, tad teko imtis drastiškų naujų priemonių.

Klimato kaita ir „Amerikos šablonas“

Atskiri rajonai galėjo pasirinkti ir kitą galimybę – apriboti vandens suvartojimą maždaug 300 l per dieną vienam žmogui. Tokį kelią pasirinko Los Andželo miestas, kur laistymas dabar leidžiamas du kartus per savaitę.

Ekspertai sako, kad laistymui urbanistiniuose rajonuose Pietų Kalifornijoje sunaudojama 70–80 proc. viso sunaudojamo vandens.

„Jei pereitume prie augalų ir kraštovaizdžių, labiau tinkamų Kalifornijos klimatui, galėtume smarkiai sumažinti vandens suvartojimą“, – sakė Heather Cooley iš vandens studijų centro „Pacific Institute“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Los Andželo rajone – beprecedenčiai vandens naudojimo suvaržymai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Los Andželo rajone – beprecedenčiai vandens naudojimo suvaržymai

Daug namų savininkų jau priėmė tokį sprendimą per 2012–2016 metų sausrą, kai Kalifornijos gubernatorius 25 proc. sumažino vandens suvartojimą miestuose.

Vykstant klimato kaitai „Amerikos žalios pievelės ir baltos tvoros šablono Kalifornijoje nebeturėtų būti“, sakė sodininkas Javieras, naujienų agentūros AFP reporterio sutiktas vienoje Los Andželo gatvėje.

„Dabar tai turi būti sukulentiniai ir karščiui atsparūs augalai“, – sakė jis, iškraudamas atvežtus sukulentus prie kliento namų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius