-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Savanoris prisipažino padegęs Nanto katedrą, jam pareikšti kaltinimai

Sekmadienio naktį Prancūzijoje buvo vėl sulaikytas, vėliau apkaltintas ir suimtas savanoris padėjėjas, įtariamas dėl Nanto katedros padegimo. Jo advokatas pranešė, kad jis prisipažino padegęs katedrą.
Nanto katedra
Nanto katedra / AFP/„Scanpix“ nuotr.

39 metų prieglobsčio prašytojas iš Ruandos Prancūzijoje gyveno kelerius metus. Jis buvo sulaikytas šeštadienį po to, kai tyrimai parodė, jog gaisro priežastis buvo padegimas, pranešė vietos prokuratūra.

„Mano klientas bendradarbiauja, – leidiniui „Presse-Ocean“ sakė advokatas Quentinas Chabert'as, nenurodęs motyvo, kodėl mėginta sudeginti Šv. Petro ir Pauliaus katedrą. – Jis labai gailisi dėl savo veiksmų... Mano klientą yra apėmusi atgaila.“

Prokurorai tyrimą dėl padegimo pradėjo po to, kai nustatė, jog gaisras ankstyvą liepos 18-osios rytą kilo trijose skirtingose katedros vietose po to, kai išvakarėse ją uždarė savanoris.

Vyras kitą dieną buvo apklaustas, tačiau iš pradžių buvo paleistas jam nepateikus kaltinimų. Tuomet katedros klebonas sakė, kad „pasitikiu juo, kaip ir visais padėjėjais“.

Tačiau šeštadienį išplatintame pareiškime Nanto prokuroras Pierre'as Sennesas (Pjeras Sensas) pranešė, kad minėtam vyrui pateikti „kaltinimai dėl sunaikinimo ir ugnimi padarytos žalos“ gotikinei Nanto katedrai ir už tai jam gresia iki dešimties metų kalėjimo ir 150 tūkst. eurų bauda.

„Per pirmą apklausą tyrimą atliekančio teisėjo akivaizdoje jis prisipažino padegęs katedrą trijose vietose: prie pagrindinių vargonų, prie mažesnių vargonų ir prie elektros skydinės“, – sakė prokuroras.

Gaisras kilo liepos 18 dieną, praėjus kelioms valandoms po to, kai savanoris patarnautojas prie altoriaus vakare uždarė katedrą.

Prokurorai pradėjo tyrimą dėl padegimo. Jų teigimu, ugnis padarė žalos trims Šv. Petro ir Povilo katedros dalims. Prancūzijos tyrėjai iš pradžių apklausė 39 metų iš Ruandos kilusį vyrą, o vėliau jį paleido. Jo advokatas tuomet sakė, kad šio vyro su gaisru niekas tiesiogiai nesieja.

Gaisras Nanto katedroje kilo praėjus 15 mėnesių po siaubingo gaisro, suniokojusio garsiąją Paryžiaus katedrą. Per gaisrą Nante buvo sunaikinti 1621 metų vargonai, kurie atlaikė Prancūzijos revoliuciją ir bombardavimą Antrojo pasaulinio karo metais. Ugnis pasiglemžė ir neįkainojamų meno vertybių ir paveikslų, sunaikinti buvo ir vitražai, kuriuose buvo ir 16-ąjį amžių menančių dalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius