Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Schwarzeneggeris persigalvojo dėl plano plėsti šelfo gręžimą prie Kalifornijos krantų

Kalifornijos gubernatorius Arnoldas Schwarzeneggeris pareiškė, kad dėl ekologinės katastrofos Meksikos įlankoje persigalvojo remti vyriausybės planą plėsti šelfo gręžimą prie Jungtinių Valstijų krantų.
Arnoldas Schwarzeneggeris
Arnoldas Schwarzeneggeris / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kalbėdamas pirmadienį vykusioje spaudos konferencijoje, buvęs populiarus Holivudo veiksmo filmų aktorius aiškino, kad jūroje išsiliejusios naftos vaizdai paskatino jį pakeisti nuomonę dėl vandenyne įrengtų naftos gavybos platformų saugumo.

Pasak jo, naftos išsiliejimas Meksikos įlankoje, kuris sukėlė visam regionui milžiniškos ekologinės katastrofos grėsmę, privertė jį susimąstyti, ar saugios naftos platformos Ramiajame vandenyne.

Pernai A.Schwarzeneggeris, priešingai, aktyviai siekė didinti naftos gavybą prie Kalifornijos krantų. Tačiau, pasak gubernatoriaus, po to, kai pamatė per televiziją kadrus iš katastrofos vietos, jis savęs paklausė: „Kam mums taip rizikuoti?“.

Respublikonas gubernatorius anksčiau siūlė įrengti naujus gręžinius netoli Santa Barbaros krantų, argumentuodamas, kad iš naftos gautos pajamos padėtų padengti 20 mlrd. dolerių deficitą Kalifornijos biudžete.

A.Schwarzeneggerio pozicija reiškia, kad net jeigu ateityje šalies valdžia ir panorėtų gręžti gręžinius Kalifornijoje, naftos gavybos prie valstijos krantų mastai nebus didinami.

A.Schwarzeneggeriui atšaukus savo paramą, šis sumanymas pasmerktas žlugti, nes pasiūlymas subalansuoti valstijos išlaidas ir pajamas papildomais naftos pinigais gegužę turėtų būti įtrauktas į gubernatoriaus peržiūrėtą biudžeto projektą.

Kalifornija ne iš nuogirdų žino, su kokiais pavojais susijusi naftos gavyba pakrantėje.

1969 metais nafta, išsiliejusi iš povandeninės talpos mažiau nei už 10 km nuo Santa Barbaros, sugadino gana didelį paplūdimių ruožą ir pražudė tūkstančius gyvūnų. Tada po įvykio buvo uždrausta gręžti naftos gręžinius netoli pakrantės, o žaliųjų lobistai iškovojo tvirtas pozicijas vyriausybės sluoksniuose, kuriose jie išliko iki šiol.

Kai A.Schwarzeneggeris, visada raginęs saugoti aplinką ir rėmęs ekologiškai švarią pramonę, prieš kurį laiką staiga pasiūlė plėsti gręžimą netoli Kalifornijos krantų, kad būtų sumažintas valstijos biudžeto deficitas, daugelis gyventojų ir žaliųjų lobistų neslėpė savo nusivylimo.

Dabar, pasak jo, jis pasiryžęs ieškoti kitų būdų, kaip uždirbti pinigų, kad valstija klestėtų.

Kalifornija nebuvo įtraukta į sąrašą valstijų, kuriose Barackas Obama neseniai pasiūlė plėsti naftos gavybą.

Tačiau nauja gubernatoriaus A.Schwarzeneggerio pozicija reiškia, kad net jeigu ateityje šalies valdžia ir panorėtų gręžti gręžinius Kalifornijoje, naftos gavybos prie valstijos krantų mastai nebus didinami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius