-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šeima reikalauja naujo tyrimo

Atnaujintame teismo procese nužudytos žurnalistės Anos Politkovskajos šeima pareikalavo nutraukti bylos nagrinėjimą ir pirmiausia rasti nužudymo užsakovą bei vykdytojus.
A.Politkovskaja
A.Politkovskaja / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Tyrimas

„Šiandien 2009 metai, o mums mėginama siūlyti įbristi į tą pačią upę du kartus. Raginame teismą neleisti tyrimui vėl padėti ant teisėjų stalo neištirtos bylos", – sakė teisme A.Politkovskajos vaikams Iljai ir Verai atstovaujanti advokatė Karina Moskalenko. Tokiam prašymui pritarė prokuratūra, todėl teismas paskelbė pertrauką.

A.Politkovskaja, pagarsėjusi kritiniais straipsniais laikraštyje „Novaja gazeta" apie Rusijos ir Čečėnijos valdžios veiksmus Šiaurės Kaukaze, buvo nušauta 2006 metais dabartinio Rusijos premjero Vladimiro Putino gimimo dieną. Praėjus metams po nužudymo Rusijos valdžia paskelbė, kad pasiekta didelė pažanga tiriant bylą, tačiau 2008 metų lapkritį Maskvos apygardos karinio teismo teisiamųjų suole atsidūrė tik trys asmenys, apkaltinti bendrininkavimu ir nužudymo organizavimu. Susidorojimo užsakovas iki šiol nenustatytas, o numanomas samdytas žudikas slapstosi užsienyje. Dėl jo paieškos pradėta kita byla, kurią dabar A.Politkovskajos šeima reikalauja pridėti prie žurnalistės nužudymo bylos.

Vasarį prisiekusieji vienbalsiai išteisino visus tris teisiamuosius. Tačiau prokuratūrai apskundus Rusijos Aukščiausiasis Teismas panaikino išteisinamąjį nuosprendį ir grąžino bylą iš naujo nagrinėti į buvusį teismą.

Kaltinami bendrininkavimu broliai Ibragimas ir Džabrailas Machmudovai tebėra laisvėje ir teismo salėje sėdėjo šalia advokatų. Trečias kaltinamasis, buvęs VRM karininkas Sergejus Chadžikurbanovas, kaltinamas nužudymo organizavimu, po paleidimo į laisvę buvo areštuotas pagal kitą baudžiamąją bylą.

Šie trys čečėnai nėra patenkinti, kad bylą reikalaujama tirti iš naujo. „Kaltintoja mėgina išvengti naujo proceso ir išteisinamojo nuosprendžio", – paskelbus pertrauką pareiškė Dž.Machmudovo advokatas Muratas Musajevas. „Sprendimas buvo priimtas iš anksto. Jie žinojo, kad A.Politkovskajos šeima kreipsis su tokiu prašymu, ir gudriai nusprendė jam pritarti", – antrino I.Machmudovo atstovas Saidas Arsamerzajevas.

Nors teismas greičiausiai nuspręs, kad šią garsios žmogaus teisių gynėjos nužudymo bylą reikia tirti iš naujo, vargu ar tikrieji žudikai bus rasti ir nuteisti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius