-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seksualinis priekabiavimas skrydžių metu pasitaiko vis dažniau: ką daryti, jei tapote auka?

Dar du vyrai šią savaitę sulaukė kaltinimų seksualiai priekabiavus prie moterų lėktuvuose, kurie skrido į Sietlą (JAV).
Moteris lėktuve
Moteris lėktuve / Vida Press nuotr.

Kaip skelbia CNN, tai nutiko kaip tik tuomet, kai, pasak FTB, seksualinio priekabiavimo atvejų lėktuvuose „ėmė didėti nerimą keliančiu tempu“.

Pirmasis incidentas nutiko sausį, skrendant iš Londono. Antrasis – kovą, kelionėje iš Ankoridžo.

Babakas Rezapouras ir Nicholas Matthew Stevensas kaltinami nederamu seksualiniu elgesiu orlaivyje, už kurį baudžiama iki dvejų metų kalėjimo bausme.

B.Rezapouras pasirodė JAV apygardos teisme Los Andžele ketvirtadienį. N.M.Stevensas pasirodys JAV apygardos teisme Ankoridže penktadienį CNN nepavyko su jais susisiekti.

Kas nutiko sausį?

CNN skelbia, kad sausio 10 d. moteris, skridusi norvegų oro linijų lėktuvu iš Londono, buvo persodinta orlaivio įgulos į kitą vietą vidury lėktuvo, kai sunegalavo vienas iš keleivių.

41-erių B.Rezapouras kaip tik sėdėjo šalia tos vietos, į kurią ji buvo perkelta. Tarp jų buvo viena laisva vieta. Vyrui nebuvo priskirta ši vieta.

Skrydžio metu buvo turbulencijų. Taigi moteris išgėrė vaistų nuo pykinimo ir nerimo bei išgėrė vyno. Vėliau skrydžio metu minėtas vyras iš Kalifornijos, kurio moteris nepažinojo, nupirko jai dar vieną stiklinę vyno.

Jį išgėrusi moteris aptingo, tapo labai mieguista. Ji miegojo, tačiau keletą kartų buvo nubudusi. Vieno pabudimo metu ji suprato, kad vyras, sėdėjęs šalia prie jos seksualiai priekabiauja.

Anot moters, jis buvo prisidengęs švarku, kad nesimatytų, ką jis veikia, tačiau, jos teigimu, jis prieš jos valią čiupinėjo moters genitalijas. Moteris spruko į lėktuvo galą ir papasakojo orlaivio palydovams, kas nutiko.

B.Rezapouras neigė ką nors daręs prieš moters valią. Teigiama, kad jo DNR buvo rasta ant moters apatinio trikotažo.

Kas nutiko kovą?

Kovo 8 d. Aliaskos oro linijomis iš Ankoridžo skridusi moteris teigia, kad 37-erių N.M.Stevensas sėdėjo šalia jos. Juos taip pat skyrė viena tuščia vieta.

Vyras esą ėmė priekabiauti prie jos, ji pakartotinai paprašė jo liautis. Anot skundo, vyras paprašė moters jam pasakyti keletą dalykų, kurie jai patinka, ji juos įvardijo.

Tuomet, kaip teigiama skunde, jis pasakojo jai mėgęs „žudyti gyvūnus ir žvejoti, kad taip galėtų nužudyti dar daugiau gyvūnų“. Tuomet jis paklausė, ką turėtų nužudyti, kad gautų tokią merginą kaip ji, ir ėmė juokauti apie žmonių žudymą. Moteris ne juokais išsigando.

Tuomet jis prisiartino prie jos, padėjo galvą ant peties, graibė už krūtinės ir šlaunies keletą kartų.

Oro linijų darbuotojai, sužinoję apie incidentą, susisiekė su policija. Kaltinamasis pareigūnams tvirtino, skrydžio metu jie abu vienas kitą lietė.

Ką daryti, jei lėktuve prie jūsų priekabiauja?

„Mes raginame keliaujančius pranešti apie priekabiavimo atvejus orlaivio įgulai ir teisėsaugai bei padėti aukoms, kurioms reikalinga pagalba“, – ragino JAV advokatė Annette L.Hayes. „Skrydžiai taps saugesni mums visiems“, – pridūrė ji.

FTB tyrimų dėl seksualinio priekabiavimo atvejų skrydžių metu per 2014–2017 m. išaugo 66 proc. Biuras teigia, kad pradėjo 63 tyrimus dėl seksualinio priekabiavimo lėktuvuose 2017-aisiais, palyginti su 57 atvejais 2016-aisiais, 40 – 2015-aisiais ir 38 – 2014-aisiais.

FTB specialus agentas Davidas Rodski reporteriams birželį teigė, kad seksualinio priekabiavimo atvejų skrydžių metu daugėja „nerimą keliančiu tempu“ ir pridūrė, kad „nesupranta, kodėl“.

Praėjusiais metais CNN skelbė, kad sunku apibrėžti, kaip dažnai seksualinio priekabiavimo atvejai nutinka komercinių skrydžių metu, nes šie duomenys visos šalies mastu neprieinami federalinei reguliavimo agentūrai.

FTB teigia, kad keleiviai turi išlaikyti tam tikrą atstumą su nepažįstamaisiais ir nesuteikti galimybės jiems abejoti jų tikslais.

„Paprastai tokie žmonės išbando savo aukas, kartais pabando lengvai priliesti ir pažiūrėti, kokia bus reakcija ar jos atsibus“, – perspėja FTB.

Jei susiduriate su tokiu elgesiu, iškart pareikškite pasipiktinimą tokiu asmeniu, paprašykite būti perkeltas į kitą vietą. Jeigu toks incidentas įvyksta, praneškite apie jį lėktuvo įgulai nedelsdami, paprašykite, kad jie praneštų pareigūnams apie priekabiautoją.

„Nesvarbu, kada pranešate apie priekabiavimą skrydžio metu, mes į tai žiūrime rimtai“, – tikino FTB specialus agentas Davidas Gatesas. „Vis dėlto po fakto tokius atvejus jau sunku įrodyti“, – pabrėžė jis, ragindamas reaguoti nedelsiant.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius