Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Senegale vyksta įtempti prezidento rinkimai

Senegalo gyventojai sekmadienį eina prie balsadėžių rinkti prezidento po kelių mėnesių netikrumo ir neramumų, išbandžiusių šios Vakarų Afrikos šalies, kaip stabilios demokratinės valstybės, reputaciją regione, kuriame pastaraisiais metais įvyko daug perversmų.
MARCO LONGARI / AFP
MARCO LONGARI / AFP
Temos: 2 Rinkimai Senegalas

Rinkimai vyksta po to, kai prezidentas Macky Sallas (Makis Salas) nesėkmingai bandė atšaukti dar vasario 25-ąją planuotą balsavimą. M. Sallas negali siekti trečios kadencijos dėl konstitucinio apribojimo. Todėl balsavimas vyksta per ramadaną – šventąjį mėnesį, kai musulmonai pasninkauja nuo aušros iki sutemų.

Ankstyvą rytą sostinėje Dakare keliai buvo apytuščiai, o šalies elitinės policijos pajėgos buvo išdėstytos visame mieste su šarvuotais automobiliais. Prie balsavimo centrų policija tikrino rinkėjų korteles, į eilę rikiavosi pasipuošę vyrai ir moterys.

Rinkimai bus ketvirtasis demokratinis valdžios perdavimas šalyje nuo 1960-ųjų, kai Senegalas gavo nepriklausomybę nuo Prancūzijos. Procesą temdė smurtas ir neramumai, šimtai opozicijos protestuotojų buvo suimti ir įkalinti.

Rinkimuose dalyvauja 19 kandidatų, tarp jų – viena moteris. Rezultatų tikimasi kitą savaitę.

„Tai bus konkurencingiausi rinkimai nuo tada, kai buvo įvesta daugiapartinė politika“, – naujienų agentūrai AP sakė „Eurasia Group“ Afrikos analitikas Tochi Eni-Kalu (Točis Eni Kalus).

Analitikai teigia, kad nė vienas kandidatas neturėtų surinkti daugiau kaip 50 proc. balsų, todėl tikimasi antrojo rinkimų turo tarp dviejų daugiausiai balsų sulaukusių kandidatų. Tarp favoritų minimas buvęs ministras pirmininkas Amadou Ba (Amadu Ba) ir Bassirou Diomaye Faye (Basiru Diomajė Fajė), kurį remia populiarus opozicijos veikėjas Ousmane'as Sonko (Usmanas Sonkas).

O. Sonko, kuris ankstesniuose rinkimuose užėmė trečiąją vietą, sausį buvo uždrausta kandidatuoti, nes jis buvo teistas už šmeižtą. Pastaraisiais metais jis susidūrė su daugybe teisinių problemų, kurios, pasak šalininkų, yra vyriausybės pastangų sužlugdyti jo kandidatūrą dalis.

Kiti pretendentai yra Khalifa Sallas (Chalifa Salas), buvęs Dakaro meras, nepaisant pavardės, giminystės ryšiais nesusijęs su prezidentu, ir Idrissa Seckas (Idrisa Sekas), kuris tūkstantmečio pradžioje dirbo ministro pirmininko poste, o 2019 metų prezidento rinkimuose užėmė antrąją vietą.

Šią savaitę du kandidatai pasitraukė ir parėmė B. D. Faye kandidatūrą – pasak analitikų, tai ženklas, kad jau prasideda koalicijos formavimas, kuris gali nulemti rinkimų baigtį.

Daugeliui Senegalo rinkėjų didžiausią susirūpinimą kelia ekonomika, didelės maisto ir energijos kainos, kurias iš dalies lėmė Rusijos pradėtas karas Ukrainoje. Tarp šalies jaunimo plačiai paplitęs nedarbas, dėl kurio tūkstančiai žmonių rizikuoja savo gyvybe pavojingose kelionėse ieškodami darbo Vakaruose.

„Darbo vietos tikrai, tikrai yra prioritetas. Visi mato, kad nedarbas ima viršų“, – sakė politinis aktyvistas Oumy Sarras (Umis Saras).

„Antrasis prioritetas – didelės pragyvenimo išlaidos Senegale. Ką daryti, kad pagerėtų žmonių gyvenimo sąlygos? Infliacija didėja, visi pavargo“, – teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius