Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Senelių globos namai Norvegijoje: privatūs kambariai, asmeniniai dušai ir nuolatinė priežiūra

„Senelių slaugos namai“ − jau vien savo skambesiu šis pavadinimas refleksiškai sukelia baimę ten vežti savo artimuosius. Vaistų smarvė, prastos patalpos, atžagarus slaugių elgesys, blogas maistas − ar tikrai viskas yra taip blogai? Slaugos namai nuo pensionato skiriasi tuo, kad pastaruosiuose gyvena savimi pasirūpinti galintys žmonės, o slaugos namuose − didelių specialiųjų poreikių senjorai. Taip žmonės gyvena Lietuvoje. Norvegija − imigrantų karalystė, vilčių šalis su didele socialine atsakomybe už savus gyventojus ir norinčius tokiais tapti.
Senelių namai Norvegijoje. Vieno iš senjorų palata.
Senelių namai Norvegijoje. Vieno iš senjorų palata / D.Tuskenytės nuotr.

Skandinaviška senjorų priežiūra

Nedideliame Norvegijos mieste Brekstade esantys senelių globos namai „Orland sykehjem“ įsileisti žurnalistę sutiko tik po miesto valdytojo skambučio. Neleidžiama fotografuoti, teirautis apie gydymą ir pinigus, įrašinėti pokalbių. Tačiau pro duris įėjus kaip laukiamam žurnalistui jokia tema nebėra tabu.

Dovilės Tuskenytės nuotr./Senelių namai Norvegijoje. Koridoriuose galima pamatyti krėslų, pianinų, didelių paveikslų − stengiamasi sukurti jaukią aplinką. <span class=
Dovilės Tuskenytės nuotr./Senelių namai Norvegijoje. Koridoriuose galima pamatyti krėslų, pianinų, didelių paveikslų − stengiamasi sukurti jaukią aplinką.

Visas didžiulis pastatas sujungtas ilgais koridoriais, kad netektų eiti per lauką. Oras Norvegijoje keičiasi dažnai, o senyvo amžiaus ligoniams nenuspėjamas oras gali būti kenksmingas. Violetinis pastatas yra suskirstytas į mėlyną, geltoną ir raudoną koridorius.

Mėlynajame koridoriuje gyvena seneliai, kuriems yra reikalingas lovos režimas arba kurie judėti gali tik su invalido vežimėliais. Geltonajame gydomi paprasti ligoniai − tai gali būti ir jauni žmonės, kurie pasijuto blogai. Raudonajame – seneliai, kurie gali vaikščioti.

Vienoje patalpoje – vienas arba du. Gavę reikalingą gydymą bei vaistus senjorai gali grįžti gyventi į savo namus: „Jie gali keletą metų gyventi namuose, o vėl prireikus rimtesnės medicininės priežiūros, – atvykti pasigydyti“, − kalbėjo slaugytoja Lissa Veronica Sandvik.

Koridoriais iš slaugos namų galima patekti į senelių namų patalpas, kuriose gyvenantys senjorai gali patys savimi

Dovilės Tuskenytės nuotr./Senelių namai Norvegijoje. Stiprūs lietūs dažnai neleidžia išeiti į terasą, tačiau esant geram orui senukai čia mėgaujasi saule.
Dovilės Tuskenytės nuotr./Senelių namai Norvegijoje. Stiprūs lietūs dažnai neleidžia išeiti į terasą, tačiau esant geram orui senukai čia mėgaujasi saule.

pasirūpinti. Jie turi tarsi mažus butus, kuriuose yra virtuvė, dušas, miegamasis. Taip pat yra bendras laisvalaikio kambarys, kuriame tam tikromis valandomis susirinkę senjorai gali žaisti stalo žaidimus, skaityti.

Jei senjoras turi automobilį − gali juo važiuoti į parduotuvę nusipirkti maisto, išvykti į gamtą. Jei nenori gamintis maisto pats, gali užsisakyti jo iš virtuvės. Jiems nereikia pateikti slaugytojoms ataskaitų apie tai, kur būna.

Nenorintys parduoti savo namų ir kraustytis į pensionatą gali pasisamdyti slaugytoją, kuri lankysis jų namuose. Slaugos namuose gali būti gydomi žmonės ir iš kaimyninių komunų, o pensionate apsistoti galimybę turi tik vietos komunos gyventojai.

Diena slaugos namuose prasideda apie 8 val. 30 min., po pusvalandžio – pusryčiai, po kurių dalis žmonių, turinčių judėjimo problemų, keliauja treniruotis. Kiti laiką leidžia žaisdami žaidimus, skaitydami ar klausydamiesi jiems skaitančių slaugių, žaisdami kortomis ar kamuoliais, moterys siuvinėja ar mezga.

13 val. 30 min. visi grįžta į savo kambarius pailsėti. 15 val. − kavos gėrimo metas ir pietūs. 18 val. 30 min. – vakarienė. Miego metą senjorai renkasi patys − gali eiti miegoti ir 19 val., ir vidurnaktį.

Slaugos namuose gyvenantys žmonės už priežiūrą per mėnesį sumoka 80 proc. savo pensijos ir nesvarbu, ar žmogus gauna 10 tūkst. kronų, ar 20 tūkst. kronų pensijos per mėnesį. 

Į senelių namus – po vyro ar žmonos mirties

Dažnai į senelių namus atsikrausto žmonės, kurių sutuoktiniai miršta ir jiems tampa per sunku pasirūpinti dideliais namais. Nors santykiai su vaikais būna geri, patys senjorai nenori apkrauti jų papildomu rūpesčiu, tad dažniausiai gyvena savo namuose. Nebegalėdami savimi pasirūpinti, kraustosi į įstaigas, kurios gali tai daryti.

Į slaugos namus patenka tik tie žmonės, kuriems reikia medicininės pagalbos. Tuo ir skiriasi senelių namai nuo slaugos namų − jei žmogus geba savimi pasirūpinti pats, jis gyventi slaugos namuose negalės. „Per daug senų žmonių, kad galėtumėme priimti tuos, kurie niekuo nesiskundžia. Vietos turime tik sergantiems žmonėms“, − komentavo slaugytoja L.V.Sandvik. Gerai besijaučiančiam senjorui bus pasiūlytas mažasis butas kitoje pastato pusėje.

Slaugos namuose gyvenantys žmonės už priežiūrą per mėnesį sumoka 80 proc. savo pensijos.  Nesvarbu, ar žmogus gauna 10 tūkst. kronų, ar 20 tūkst. kronų pensijos per mėnesį − jis vis tiek turės įmokėti keturis penktadalius pensijos. Taip didesnes pensijas gaunantys žmonės tarsi kompensuoja gydymą tiems, kurie negalėtų mokėti stabilios jiems per didelės sumos už slaugą. Pensionatas pinigų taip pat gauna iš komunos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius