Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seniausiam katalikų vyskupui pasaulyje – Peteriui Leo Gerety – sukako 103 metai

Jungtinių Amerikos Valstijų Niuarko arkivyskupui emeritui Peteriui Leo Gerety sekmadienį sukako 103 metai. Šiuo metu jis yra seniausias katalikų vyskupas pasaulyje.
Peteris Leo Gerety
Peteris Leo Gerety / Wikimedia Commons nuotr.
Temos: 1 Vyskupas

Peteris Leo Gerety gimė 1912 m. liepos 19 d. Šeltono mieste, Konektikuto valstijoje, JAV Atlanto pakrantės šiaurėje dalyje. Prieš stodamas į kunigų seminariją, keletą metų dirbo tekstilės pramonės darbininku, gerai susipažino su darbininkų problemomis, šioje aplinkoje susiformavo jo pašaukimas tapus kunigu tarnauti paprastiems darbo žmonėms.

Jo gimtoji Hartfordo vyskupija tuo metu neturėjo savo kunigų seminarijos; būsimus kunigus jai rengė kitos seminarijos Šiaurės Amerikoje arba Europoje. Peteris Leo Gerety buvo pasiųstas studijuoti į Paryžiaus arkivyskupijos Šv. Sulpicijaus kunigų seminariją. Paryžiaus Notre Dame katedroje 1939 m. birželio 29 d. jam buvo suteikti kunigo šventimai.

Grįžęs į Ameriką, jaunas kunigas buvo paskirtas labdaros centro, tarnaujančio visų pirma juodaodžiams gyventojams, vadovu ir sielovadininku. Ilgainiui iš šio centro susiformavo savarankiška parapija ir kun. Gerety tapo pirmuoju jos klebonu.

Vyskupas Peteris Leo Gerety ganytojo tarnystę pradėjo 1966 m. iškart po Vatikano II Susirinkimo, uoliai vykdė visas popiežiaus Pauliaus VI pradėtas reformas, buvo entuziastingas ekumeninio ir tarpreliginio dialogo šalininkas, perdavė pasauliečiams nemažą dalį atsakomybės už savo vadovaujamų vyskupijų tvarkymą. 1974 m. jis buvo paskirtas Niuarko arkivyskupu.

Be amerikiečio vyskupu Peterio Leo Gerety, šiuo metu yra tik vienas kitas vyskupas peržengęs 100 metų amžiaus ribą. Tai Belgijoje gimęs Kongo Demokratinės Respublikos vyskupas Janas van Cauwelaertas, kuriam šiemet balandžio 12 d. sukako 101 metai. Šiemet 100 metų sukanka penkiems vyskupams, tarp jų – buvusiam popiežiaus šv. Jono XXIII asmeniniam sekretoriui kardinolui Lorisui Capovillai.

Iki praėjusių metų pabaigos seniausias vyskupas pasaulyje buvo Prancūzijos Amienso vyskupijos emeritas Géry Leulietas. Jis mirė šių metų suasio 1-ąją. Mirties dieną jam trūko tik pusantros savaitės iki 105-ojo gimtadienio.

Vatikano radijas mažas
Vatikano radijas mažas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius