Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Senka lemiamas laikas sutarti dėl „Brexit“

Analitikai ateinančias valandas laiko lemiamomis Didžiajai Britanijai dėl pasitraukimo iš Europos Sąjungos. Iki trečiadienio nepasiekus sutarimo dėl detalių, vėliau gali būti per vėlu ir padidės tikimybė, kad britai iš bendrijos pasitrauks be jokio susitarimo – chaotiškai ir neprognozuojamai.
Demonstracija Londone
Demonstracija Londone / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jei iki trečiadienio pavyktų suderinti detales, Europos viršūnės spėtų viską įvertinti ir dar lapkritį susirinkti į specialią Vadovų Tarybą. Jei ne, įprasta Taryba numatyta gruodį, o tada jau gali būti per vėlu. Britų pasitraukimas iš ES – kitų metų kovo 29 d. Britų ir Europos parlamentai gali nespėti patvirtinti pasitraukimo susitarimo ir valstybė išeitų be jo.

„Reikia sandorio, kuris būtų teisingas Jungtinei Karalystei, teisingas ES ir dar priimtinas Jungtinės Karalystės parlamentui“, – sakė Didžiosios Britanijos atstovas pasitraukimui iš ES Martinas Callananas.

Parlamente britų vyriausybė gali ir užstrigti. Galvas kelia ir norintys likti, ir pykstantys, kad pasitraukiama per daug nusileidžiant ES. Svarbiausias nesutarimas – Airijai pažadėtas „avarinis stabdis“, garantuojantis: kad ir kaip baigtųsi derybos dėl ateities santykių, nebus sienos su Šiaurės Airija, šią paliekant ES bendrojoje rinkoje ir Muitų sąjungoje. Bet Šiaurės Airijos unionistai – svarbūs britų premjerės valdančiajai koalicijai – nenori būti traktuojami kitaip nei Jungtinė Karalystė, paliekanti visus ES susitarimus.

„Premjerės man atsiųstas laiškas iš esmės skelbia, kad stabdžio mechanizmas svarstomas, o to negalime paremti kaip vienybės su Jungtine Karalyste šalininkai“, – kalbėjo Šiaurės Airijos unionistų lyderė Arlene Foster.

Premjerei gali tekti kliautis opozicijos balsais, bet įtikinti bus sunku.

„Pasitraukimą galima sustabdyti, bet svarbiausia, kaip nuspręsime dėl dalykų per ateinančias savaites ir mėnesius. Pirmas sprendimas – pats pasitraukimo sandoris. Antras, jei sandoris žlunga – ar reikia naujų rinkimų? Jei nėra rinkimų, reikės svarstyti viską, įskaitant ir naują referendumą“, – teigė Didžiosios Britanijos opozicijos atstovas pasitraukimui iš ES Keiras Starmeris.

Analitikai skaičiuoja kelias dešimtis kietakakčių parlamentarų, kurie mano, kad britams verčiau pasitraukti be jokio susitarimo.

„Jaučiu, kad ant pirštų galiukų artėjame prie susitarimo – jį pasieksime per ateinančias savaites. Britų pasitraukimas ir taip tragedija Europos Sąjungai. Neturėtume didinti dramos neorganizuotu britų pasitraukimu“, – sakė Europos Komisijos pirmininkas Jean-Claude`as Junckeris.

Vėlų pirmadienio vakarą premjerė Theresa May sakys kalbą apie užsienio politiką, kurioje gali paliesti ir pasitraukimo klausimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius