Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Separatistai įspėja: į Rytų Ukrainą gali grįžti žiaurios kautynės

Kijevas jau keli mėnesiai kartoja, kad prorusiški separatistai, kuriuos remia ir Rusijos kariai, po keliasdešimt kartų per dieną apšaudo ukrainiečių pozicijas Donbase. O dabar prabilo ir patys „sukilėliai“ – jie grasina įsiūbuoti konfliktą, rašo „Newsweek“.
Ukrainos karys apšaudo separatistus Avdijivkoje
Ukrainos karys apšaudo separatistus Avdijivkoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos remiami separatistai Ukrainos rytuose pagrasino „labai greitai“ įžiebti konfliktą Donbase, jei Kijevas neatšauks pajėgų nuo kontaktinės linijos.

Donecko separatistų atstovas Denisas Pušilinas Rusijos dienraščiui „Izvestija“ pasiskundė, kad situacija blogėja kiekvieną dieną. Kijeve savo ruožtu teigiama, kad prorusiški separatistai Minsko susitarimus kasdien pažeidžia 50-70 kartų.

„Padėtis vis blogesnė. Nėra jokio progreso, jei kalbėtume apie pastangas išspręsti konfliktą politiniu būdu. Situacija ir toliau įtempta, be to, bet kurią akimirką gali įkaisti ir virsti dideliais mūšiais“, – kalbėjo D.Pušilinas.

Separatistai jau ne pirmą kartą kaltina ukrainiečius nesilaikant Minsko susitarimų, pagal kuriuos nuo kontaktinės linijos turėjo būti atitraukti sunkieji ginklai.

Tačiau Kijevas, su kurio pozicija sutinka Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojai, tvirtina, kad susitarimus pažeidžia būtent vadinamųjų liaudies respublikų vadovai. Separatistai šią vasarą buvo kelis kartus užpuolę ESBO stebėtojus.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Denisas Pušilinas
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Denisas Pušilinas

Į D.Pušilino grasinimus Ukrainos nacionalinės saugumo ir gynybos tarybos vadovas Oleksandras Turčynovas atsakė pareikšdamas: „Smarkiai pablogėjus situacijai Donbase iškart bus paskelbta mobilizacija.“

Anksčiau penktadienį per spaudos konferenciją Kijeve O.Turčynovas paskelbė, kad Kremlius Ukrainoje gali rinktis iš dviejų scenarijų.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Oleksandras Turčynovas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Oleksandras Turčynovas

„Pirmasis ir pavojingiausias – atvira karinė agresija. Bet ji problemiška ir pavojinga pačiam Kremliui. Antrasis, realesnis scenarijus – hibridinis. Pagal jį bus tęsiami mažo aktyvumo koviniai veiksmai Donbase“, – kalbėjo O.Turčynovas.

Jo teigimu, separatistų ir Rusijos pajėgos „sistemiškai“ pažeidžia Minsko susitarimus, apšaudydamos Ukrainos karius iš sunkiųjų ginklų: „Šie ginklai dažnai slepiami gyvenvietėse ir tap kelia pavojų civiliams.“

VIDEO: Marjinkos taika: karių kasdienybė pavojingiausiame fronto taške

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje