-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Septintą savaitę akcijas gatvėse rengianti Gruzijos opozicija ėmė skilti

Gruzijos opozicija, septintą savaitę gatvėse rengianti akcijas ir reikalaujanti, kad atsistatydintų šalies prezidentas Michailas Saakašvilis, ėmė skilti, kai iš opozicinio susivienijimo pasitraukė viena partija.
Nepriklausomybės dieną Gruzija sutinka protesto akcijomis, kuriose bus reikalaujama prezidento atsistatydinimo.
Protesto akcijos dalyviai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Trečiadienį opozicinis Nacionalinis forumas, kurio lyderiai yra žinomi Gruzijoje politikai, pareiškė, jog nutraukia dalyvavimą protestuose, mat buvusių partnerių strategija yra nevaisinga.

„Mes priėmėme sprendimą pasitraukti iš šio susivienijimo ir nedalyvauti akcijose... Neketiname vykdyti kvailos kitų opozicijos lyderių politikos, kai nesiūloma žmonėms konkrečios strategijos“, – per spaudos konferenciją sakė  Nacionalinio forumo atstovė spaudai Magda Popiašvili.

Balandžio 9 dieną protesto akcijas pradėjusi opozicija Šota Rustavelio prospekte pastatė kelias palapines ir narvus ir taip paralyžiavo eismą sostinės centre.

Policija netramdė protesto akcijos dalyvių. Opozicijos mitingo išvaikymas 2007 metų lapkritį, panaudojant ašarines dujas ir gumines lazdas, sulaukė Gruzijos partnerių Vakaruose kritikos.

Trečiadienį opozicinis Nacionalinis forumas, kurio lyderiai yra žinomi Gruzijoje politikai, pareiškė, jog nutraukia dalyvavimą protestuose, mat buvusių partnerių strategija yra nevaisinga.

Antradienį, Gruzijos nepriklausomybės dieną, opozicija sukvietė apie 60 tūkst. šalininkų futbolo stadione, o valdžia atšaukė tradicinį karinį paradą, nuogąstaudama dėl susirėmimų su protestuotojais.

Tos pačios dienos vakarą keliasdešimt demonstrantų kelias valandas blokavo geležinkelį Tbilisyje, bet iki ryto geležinkelis veikė be trikdžių.

Pastarąją akciją skirtingai vertino opozicijos lyderiai, vienas jų – buvęs Gruzijos ambasadorius Jungtinėse Tautose Iraklijus Alasanija. Jis tvirtino nepritariantis tokiems radikaliems veiksmams.

„Mes niekada nedalyvavome, nedalyvaujame ir nedalyvausime geležinkelio ir kitų strateginių objektų blokadose“, – trečiadienį žurnalistams sakė I.Alasanija.  

Tačiau kiti lyderiai neketina atsisakyti planų spausti šalies vadovybę.

„Mes surengsime piketą ir paralyžiuosime sostinės merijos darbą“, – sakė mitinge priešais parlamentą trečiadienio vakarą viena opozicijos lyderių Eka Beselija.

Tokių pačių radikalių pozicijų laikosi buvusi M.Saakašvilio bendražygė, buvusi parlamento pirmininkė Nino Burdžanadzė.

„Nė viena Vyriausybė pasaulyje nebūna pakeista gražiais pareiškimais... Esu tikra, kad norint pakeisti šią valdžią būtina imtis labai aktyvių veiksmų“, – pažymėjo ji.

M.Saakašvilis prarado populiarumą, palyginti su tuo laiku, kai pergalingai atėjo į valdžią po vadinamosios rožių revoliucijos 2004 metų sausį.

Tačiau 41 metų lyderis, vis dar turintis nemažai sąjungininkų, neketina palikti posto pirma laiko ir kaltina Maskvą finansuojant protestus Tbilisyje. Rusija tai neigia.

Kaip rodo socialinės apklausos, dauguma Gruzijos gyventojų ragina kalbėtis valdžią ir opoziciją, kad būtų galima įveikti politikos krizę, bet neseniai įvykę opozicijos lyderių susitikimai su prezidentu ir parlamento pirmininku baigėsi be rezultatų.

JAV ir Europos Sąjunga bendrame pareiškime pirmadienį paragino Gruzijos Vyriausybę ir opoziciją „nutraukti susipriešinimą gatvėse“ ir „nedelsiant, be išankstinių sąlygų“ pradėti derybas dėl naujos reformų programos.

Siūlymą tęsti dialogą su valdžia remia ir kai kurie opozicijos lyderiai, tarp jų Nacionalinio forumo atstovai, taip pat I.Alasanija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius