Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Septyni konservatoriai, galintys užimti Th.May vietą Jungtinės Karalystės premjero poste

Trečiadienį vakare Jungtinės Karalystės konservatorių partijos deputatai Bendruomenių Rūmuose balsuos dėl nepasitikėjimo savo lydere ir šalies premjere Theresa May. Kurie toriai galėtų ją pakeisti, jei ministrę pirmininkę pavyktų nušalinti?
Theresa May
Theresa May / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Pritarimą tam, kad būtų inicijuotas balsavimas dėl nepasitikėjimo Th.May, pareiškė reikiamas minimalus skaičius torių parlamentarų – 48.

Kiek iš viso, skelbti konservatoriai neprivalo, todėl visiškai neaišku, ar premjerei gresia rimtas pavojus. 48 deputatai – vos 15 proc. konservatorių parlamente, o balsavime galės dalyvauti visi 315 torių Bendruomenių Rūmuose.

Th.May, kuri trečiadienį tikino „visais įmanomais būdais“ kovosianti dėl išlikimo, reikia užsitikrinti 158 paramos balsus. Jei pavyks atsilaikyti, vienerius metus nebus galima vėl bandyti ją nušalinti.

O jei nepavyks? Savo eilės prie premjero rezidencijos Dauningo gatvėje jau laukia mažiausiai septyni konservatoriai. Kas jie?

Dominicas Raabas

Buvęs „Brexit“ sekretorius pastarosiomis savaitėmis šovė į viršų favoritų pakeisti Th.May sąraše ir sulaukia daug komplimentų iš euroskeptiškiausių deputatų.

„Scanpix“/AP nuotr./Dominicas Raabas
„Scanpix“/AP nuotr./Dominicas Raabas

Svarstoma, kad D.Raabas Londone vertinamas geriau nei jo pirmtakas Davidas Davisas, nes jis aktyviau dalyvavo derybose su Briuseliu, dėl „Brexit“ susitarimo naudų Jungtinei Karalystei kovojo iki pat galo ir pasitraukė, kai esą suprato, kad jo nuomonės nesiklausoma.

D.Raabas pats nemeta viešo iššūkio Th.May. Kaip ir daugelis jo potencialių varžovų, jis beveik neabejotinai mano, kad tai jam nebūtų naudinga.

Šis konservatorius laikomas labai nuoširdžiu „Brexit“ šalininku. Svarbu ir tai, kad naujoji torių deputatų karta mano, jog D.Raabas neturi tiek galimai žalingos politinės naštos, kiek kiti veteranai.

Borisas Johnsonas

Apie šį užkietėjusį euroskeptiką ir buvusį Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorių kaip apie galimą Th.May įpėdinį kalbama jau senokai.

Tiesa, reikia pastebėti, kad B.Johnsonas neprisijungė prie augančio maišto prieš premjerę ir Konservatorių partijos lyderę Bendruomenių Rūmuose – išskirti reikėtų tik aštrias jo pastabas apie „Brexit“ susitarimą tą pačią dieną, kai dokumentas buvo paskelbtas.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Borisas Johnsonas
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Borisas Johnsonas

Oficialiai B.Johnsono sąjungininkai torių gretose laikosi linijos, kad turi keistis ne vyriausybės vadovas, o priimami sprendimai.

Vis dėlto analitikams akivaizdu, kad B.Johnsonas, turintis gausų šalininkų būrį, kovotų dėl premjero ir Konservatorių partijos vadovo posto, jei tik prasidėtų tokios varžybos.

Kita vertus, jei B.Johnsonui pasisektų, greičiausiai imtų aižėti partijos vienybė. Grupė proeuropietiškų konservatorių jau yra prasitarę, jog taip nemėgsta B.Johnsono, kad jo pergalės atveju paliktų partiją.

Michaelas Gove'as

Aplinkos sekretorių M.Gove'ą remia pakankamai daug torių parlamentarų, kurie blaškosi tarp tokių pasilikimo ES šalininkų kaip Nicky Morgan ir „Brexit“ įtikėjusių deputatų kaip Nickas Bolesas.

Kilus naujausiai audrai dėl „Brexit“ sutarties M.Gove'as nusprendė pasilikti ministrų kabinete. Tai irgi skaičiavimas – 2016-aisiais jo reputacija nukentėjo, kai jis nusisuko nuo B.Johnsono įsisukus tuometinei kovai dėl torių lyderio pareigų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Michaelas Gove'as
AFP/„Scanpix“ nuotr./Michaelas Gove'as

Londone sakoma, kad sąjungininkai įkalbinėjo M.Gove'ą pasitraukti iš vyriausybės, bet jis nutarė nebėgti ir permainų siekti iš palapinės vidaus.

Jo šansai priklauso nuo to, ar viduriniosios linijos besilaikantys toriai jį nubaus už ištikimybę Th.May, ar jį kaip tik pradės labiau gerbti už bandymą pasiekti tikrai Jungtinei Karalystei naudingą susitarimą su ES.

Amber Rudd

A.Rudd stebėtinai greitai atsigavo po vadinamojo „Windrush“ skandalo, kai paaiškėjo, kad Jungtinė Karalystė neteisėtai deportavo daugiau nei 60 teisę gyventi šalyje turinčių žmonių. Ji turėjo trauktis iš vidaus reikalų sekretoriaus pareigų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Amber Rudd
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Amber Rudd

Dabartinė darbo ir pensijų sekretorė yra tvirta šalies pasilikimo ES ir minkšto „Brexit“ šalininkų, kurie sudaro Konservatorių partijos nuosaikųjį sparną, favoritė.

Tikėtina, kad A.Rudd palaikys tie deputatai, kurie jokiu būdu nenori B.Johnsono pergalės. Tai, žinoma, jai labai naudinga. Kita vertus, Vidaus reikalų ministerijoje jai nesisekė, tad A.Rudd būtų skausmingos opozicijos atakos.

Jeremy Huntas

Jungtinės Karalystės diplomatijos vadovas J.Huntas akivaizdžiai turi ambicijų ir galiausiai galėtų tapti saugiu pasirinkimo torių deputatams. Jis turi patirties ir, nors 2016 metais rėmė šalies pasilikimą ES, dabar nuolat kartoja, kad reikia gerbti tautos valią.

Be to, J.Huntas stebėtinai sugeba išsisukti nuo reputaciją žalojančių skandalų. Jis anksčiau ėjo sveikatos apsaugos sekretoriaus pareigas, ir jo reitingas nė kiek nepakenkė krūva sveikatos sistemos krizių ir medikų streikų.

„Scanpix“ nuotr./Jeremy Huntas
„Scanpix“ nuotr./Jeremy Huntas

Tad manoma, kad jis sugebėtų išlaviruoti tarp proeuropietiškų ir euroskeptiškų konservatorių. Vis dėlto daug šalininkų J.Huntas neturi.

Sajidas Javidas

Dar vienas ambicingas kabineto narys – S.Javidas. Jis bando parodyti, kad neberemia Jungtinės Karalystės narystės ES, nors anksčiau yra aiškiai ją parėmęs.

Kita vertus, kalbama, kad jis visada buvo „instinktyvus euroskeptikas“, bet pažiūras slėpė norėdamas įtikti buvusiam iždo kancleriui George'ui Osborne'ui.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sajidas Javidas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sajidas Javidas

Tiesa, nei S.Javidas, nei J.Huntas nepriklauso Andreos Leadsom suburtam „pusryčių klubui“, kurį sudaro penki „Brexit“ palaikantys vyriausybės nariai ir kuris bandė įtikinti premjerę keisti kursą dėl „Brexit“ susitarimo.

Penny Mordaunt

Tarptautinio vystymosi sekretorė per plauką nepaliko vyriausybės šiai pristačius „Brexit“ susitarimą su ES, bet atsitraukė nuo skardžio krašto. P.Mordaunt – ambicinga „Brexit“ rėmėja, tarp kurios šalininkų yra ir Jacobas Reesas-Moggas, vienas ryškiausių euroskeptikų šalyje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Penny Mordaunt
AFP/„Scanpix“ nuotr./Penny Mordaunt

Pareigūnė bandė įtikinti Th.May leisti konservatorių deputatams laisvai balsuoti dėl galutinio „Brexit“ sutarties varianto.

Ir nors Dauningo gatvę toks pasiūlymas tik suglumino, P.Mordaunt turbūt tikisi parodyti kitiems toriams, kad geba kovoti ir yra principinga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius